Zuckerberg ristet godt igennem: Bekræfter massiv dataindsamling

Facebook indsamler data om dig, når du ikke er logget ind - og indsamler data om folk der slet ikke har en Facebook-profil. Det bekræfter Facebooks direktør.

Mark Zuckerberg har nu overstået den anden høring i den amerikanske kongres. Dagens høring varede fem timer. (Foto: © LEAH MILLIS, Scanpix)

Den anden og sidste høring i den amerikanske kongres med Mark Zuckerberg i hovedrollen er nu slut.

I en maratonforestilling på fem timer, gik medlemmerne af Repræsentanternes Hus noget mere til stålet, end det var tilfældet i Senatet i går, hvor Facebook-direktøren rimelig nemt klarede frisag.

Mark Zuckerberg bekræftede mere direkte end nogensinde før, at Facebook foretager massiv dataindsamling - også når man ikke er på Facebook.

Facebook følger dig, når du er logget af

Helt konkret bekræftede Mark Zuckerberg, at Facebook indsamler data om brugerne, selv når de ikke er logget ind på Facebook. Det sker typisk ved, at man besøger en side, hvor der er en Facebook dele- eller like-knap.

Samtidig bekræftede han, at Facebook indsamler data om folk, der slet ikke har en Facebook-profil. Ifølge Zuckerberg gør Facebook dette af “sikkerhedsmæssige årsager”, uden at Facebook-stifteren begrundede det yderligere.

Kongresmedlem Lujan sagde, at den eneste måde man kan slette data, der er indsamlet om en, hvis man ikke har en Facebook-profil, paradoksalt nok er ved at oprette en konto. Facebook-stifteren kommenterede ikke dette, men gentog flere gange, at brugerne selv kan vælge at slette de data, Facebook har.

Mark Zuckerberg bekræftede også, at Facebook i mange år har købt data om deres brugere fra såkaldte data-brokers, men at de for nylig er holdt op med at gøre dette. Det blev gjort for at gøre målretningen af annoncer mere præcis.

Alle disse oplysninger om Facebooks dataindsamling - som ligger udover de data brugerne frivilligt deler på Facebook - har tidligere været omtalt i medierne. Men det er første gang, at Facebook og Mark Zuckerberg så direkte har bekræftet, at det finder sted.

Zuckerbergs egne data endt hos Cambridge Analytica

Selvom der under dagens spørgerunde - hvor 55 kongresmedlemmer havde fire minutter hver - var en alenlang række af gentagelser fra gårsdagens høring, så kom der enkelte nye oplysninger frem i dag.

Den ene var, at Mark Zuckerbergs egen profil er blandt de 87 millioner, som dataanalysefirmaet Cambridge Analytica har fået fingre i.

Det er netop dette firmas ulovlige tilegnelse af brugerdata fra Facebook, der har kickstartet data-skandalen, som er grunden til, at Mark Zuckerberg i går og i dag har måtte svare på spørgsmål fra Senatet og Repræsentanternes Hus.

Zuckerberg: Vi har ikke truet avis til tavshed

Den anden interessante oplysning, der kom frem, drejede sig ligeledes om Cambridge Analytica.

Kongresmedlem Cardenas sagde, at ifølge hans oplysninger havde Facebook truet avisen The Guardian - som netop breakede Cambridge Analytica-skandalen - med et sagsanlæg, for at afskrække dem fra at publicere historien.

Zuckerberg sagde, at de bare forsøgte at opklare en faktuel fejl.

Zuckerberg har ikke givet et interview til The Guardian om sagen, på trods af at reporteren bag historien, Carole Cadwalladr, har rettet henvendelse til Facebook flere gange.

Hårdere spørgsmål end i går

Spørgsmålene var helt overordnet mere aggressive i dag, end de var ved mandagens høring i Senatet.

Blandt andet mente kongresmedlemmerne at Facebook er skyldige i identitetstyveri og lægger platform til narkohandel. Mark Zuckerberg mente ikke, at det er korrekt.

Zuckerberg var mere presset, men han var stadig rolig i sine besvarelser. Flere gange virkede det dog til, at han svarede udenom med vilje, for eksempel da kongresmedlem Eshoo spurgte ham, om han vil ændre forretningsmodellen for at beskytte brugernes data.

- Jeg ved ikke, hvad det betyder, lød svaret fra Mark Zuckerberg.

Har du stadig Facemash?

Dagens mest unikke spørgsmål kom fra kongresmedlem Long fra Missouri.

Han ville gerne vide, om Mark Zuckerberg stadig havde hjemmesiden Facemash - en hjemmeside Mark Zuckerberg lavede, da han gik på universitetet, hvor man kunne stemme på, hvem der var den mest attraktive af to billeder af kvindelige studerende på universitetet.

- Den findes ikke mere, svarede Zuckerberg.

Long kom dog aldrig ind på, hvorfor dette spørgsmål var relevant.

Du kan læse en detaljeret gennemgang af så godt som alle spørgsmål og svar fra dagens maraton-høring i vores live-artikel her.