Therese hjælper med opklaring af drabssager: Hendes dna-metode kan fælde gerningsmanden

Dansk forsker i statistik har hjulpet det engelske politi de seneste par år.

Therese Graversen arbejder på Københavns Universitet, hvor hun forsker i statistik.

Tilbage i 2017 blev en engelsk mand banket ihjel i sit hjem.

Politiet havde fundet et DNA-spor på en person, som nu var anklaget i sagen, og de havde brug for et bevis på, at det var offerets DNA.

Men sporet viste sig, at indeholde dna fra både offeret og mindst tre andre personer, og pludselig var det blevet til et vildspor.

Løsningen på problemet skulle vise sig at være i Danmark. På Københavns Universitet hos forsker i statistik Therese Graversen.

Via unikke matematiske udregninger kan hun nemlig få informationer om de forskellige personers dna og på den måde være med til at sandsynliggøre en gerningsmand.

Det sker ved hjælp af et stykke software, som analyserer dna'en og ser på, hvor meget de enkelte personers dna fylder i forhold til hinanden.

- Normalt ser man ret nemt, om der er et match mellem eksempelvis dna-sporet fra gerningsstedet og så en prøve fra gerningsmanden, men det er noget andet, når der er dna fra flere.

- Jeg kan med en statistisk model beregne hvor meget information dna-sporet giver om tilstedeværelsen af en konkret persons dna og dermed give et bud på, hvor stærkt nålen skal svinge over i retning af den anklagede, fortæller Therese Graversen.

Har hjulpet i fire sager

Siden har hun hjulpet politiet flere gange, når de har brug for at opklare sager, hvor der er meget komplekse dna-spor. I alt er det blevet til fire sager.

Ofte volder det nemlig problemer for de store, private laboratorier, som det engelske retssystem normalt udliciterer opgaven til.

Deres computerprogram kan ikke håndtere dna-spor, som indeholder dna fra for mange mennesker.

Og det glæder Therese Graversen, at hendes matematiske beregninger kan være med til at løse opgaver for det engelske politi.

- Alt det arbejde, jeg laver, går ud på at lave bedre statistik til retssystemet og lave noget, der ikke hidtil er prøvet før.

- Det er den ultimative faglige tilfredsstillelse, at det kan betale sig at kigge på udregninger og bryde dem ned i mindre stykker.

Hurtigt arbejde

Som regel tager det kun en enkelt dag, når hun hjælper politiet.

- Jeg bliver kontaktet per mail af et laboratorium, som håndterer al bevismaterialet i sagen. Derefter bliver jeg hyret af politiet som uafhængig ekspert.

- Jeg får de mest nødvendige oplysninger, laver en beregning og skriver en vidneerklæring. Så det går rimelig hurtigt, siger Therese Graversen.

Hendes metoder har kun været brugt få gange i Danmark i særligt komplekse sager.

- Danmark er ikke nået helt så langt med deres standardmetoder, som de er i England. Men mon ikke det kommer?

Fakta Therese Graversen

  • Den 34-årige postdoc Therese Graversen forsker i statistisk analyse af sammenblandet dna inden for retsmedicin på Matematisk Institut, Københavns Universitet.

  • Hun har hjulpet forskellige politikredse i engelsk politi i foreløbig fire sager ved at udregne statistik på sammenblandede dna-spor.

  • Forskeren udarbejder skriftlige erklæringer til engelsk politi og optræder som ekspertvidne i retten. Hendes metode er nyskabende, blandt andet fordi hun inddrager flere informationer fra dna'et, som hidtil ikke er blevet udnyttet.

  • Hendes metode ligger frit tilgængeligt på nettet, hvor alle kan gå ind og læse om den og lave sin egen udregning.

  • Kilde: Københavns Universitet

Facebook
Twitter