Tung trafik nær bopæl øger risikoen for demens

Forskere finder sammenhæng mellem risikoen for at udvikle demens og en adresse mindre end 300 meter fra en stor, trafikeret vej.

Forurening fra tung trafik kan ifølge et stort canadisk studie give øget risiko for at udvikle demens. (Foto: China Stringer Network © Scanpix)

Forskere fra Canada og USA har undersøgt betydningen af at have bopæl nær en stor vej med tung trafik i forhold til udviklingen af demens, multipel sklerose og Parkinsons sygdom.

Og de opdagede, at risikoen for at udvikle demens var syv procent højere blandt dem, der havde bopæl indenfor 50 meter til en stor vej sammenlignet med en adresse mere end 200 meter væk.

Derimod var der ingen sammenhæng mellem afstanden til store veje og udviklingen af multipel sklerose og Parkinsons sygdom.

Forskere undersøgte data fra 6,5 millioner canadiere

Opdagelsen kommer på baggrund af data indsamlet fra 6,5 millioner indbyggere i Ontario i Canada i alderen fra 20 til 85 år.

Fra 2001 til 2012 noterede forskerne 243.611 tilfælde af demens, 31.577 tilfælde af Parkinsons og 9.247 tilfælde af multipel sklerose, og derudover kortlagde de placeringen af alle 6,5 millioner adresser i forhold til store, tungt trafikerede veje.

Resultatet tyder på, at der er syv procent større risiko for at udvikle demens, hvis afstanden fra ens bopæl til en tungt trafikeret vej er under 50 meter, hvorimod en afstand mellem 50 og 100 meter eller 101 og 200 meter giver en henholdsvis fire procent og to procent større risiko.

Hvis afstanden bliver større end 200 meter, er risikoen uændret.

Trafik-forurening kan forårsage betændelse

Der er mange faktorer, der spiller ind i forhold til risikoen for at udvikle demens, men ifølge det nye studie lader det altså til, at forurening fra trafikken er en medspiller.

Ifølge Dr. Ray Copes, som er leder af ’environmental and occupational health’ ved Public Health Ontario og en af forskerne bag det nye studie, skyldes den øgede risiko formentlig, at de forurenende stoffer fra trafikken skaber en betændelsestilstand, når de kommer ind i kroppen.

Der er tidligere vist sammenhænge mellem kronisk betændelse og en øget risiko for udviklingen af hjerte-karsygdomme, samt andre sygdomme som fx kræft.

- Dette studie indikerer, at stofferne fra luftforurening kan nå hjernen via blodet og forårsage neurologiske problemer, siger Dr Ray Copes i en pressemeddelelse.

Det nye studie er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk