Uforståelig forskning? Nu vil forskere udbrede nyt i pixibøger

Målet er at give vigtig forskning et liv uden for de støvede forskningsrapporter.

Forskningsresultater skal have et liv uden for den akademiske verden, siger en af de forskere, der har fået penge til at eksperimentere med formidling. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

For meget forskning og viden tages ikke i brug, fordi resultaterne er komplet ulæselige for dem, der skal bruge dem.

Det er både ærgerligt og spild af ressourcer, mener to forskere ved Aalborg Universitet, der sammen med tre kolleger fra Oslo, Helsinki og Uppsala har søgt og fået penge til at sikre, at værdifulde forskningsresultater også kan bruges uden for universitetets mure.

En af dem er lektor på Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aalborg Universitet Charlotte Wegener.

- Det er ikke nok, at man kan gå ind og læse forskningen, hvis det, der står, er fuldstændig uforståeligt. Vi skal have skrevet nogle andre tekster eller arbejde med nogle andre formater, som måske ikke er tekst, og som appellerer til nogle forskellige målgrupper, siger hun.

Fakta om forskning

  • Hvert år kommer der en lind strøm af ny viden fra de danske forskere, der ønsker at gøre os alle sammen klogere på alt fra sundhed til naturvidenskab.

  • Puljen af forskere vokser også.

  • I 2016 gennemførte 2.261 personer en forskningsuddannelse og fik titel som ph.d.

  • Året inden var tallet 2.123.Kilde: Danmarks Statistik

Vil give forskningen liv

Charlotte Wegener nævner selv forskning udgivet som tegneserier eller som pixibøger som en mulighed for at formidle og overføre forskningsresultater direkte til hverdagen hos eksempelvis håndværkere, sygeplejersker og pædagoger.

Charlotte Wegener har selv nedfældet centrale fund fra sin ph.d.-afhandling i en pixibog, som hun tager med sig rundt, når hun formidler sin forskning.

- Forskning opstår i et samspil mellem forskere og de mennesker, hvis arbejde og praksis vi beskæftiger os med. Det er vigtigt, at kommunikationen går begge veje, og at viden også får et liv uden forskerne og ud over forskningsperioden, siger hun.

De fem forskere har fået en sum på 409.000 svenske kroner fra 'The Joint Committee for Nordic research councils in the Humanities and Social Sciences’, som i løbet af de kommende to år skal bruges på at lave workshops rundt omkring i de nordiske lande.

Facebook
Twitter