Verdens ældste kamæleon fanget i ravklump

Krybdyret, der er næsten 80 millioner år ældre end hidtil ældste kendte eksemplar, har følgeskab af 11 andre tidlige øgler.

I alt 12 tidlige øgler er blevet fundet i ravklumper, som en privat samler har doneret til et amerikansk museum. (Foto: handout © Scanpix)

I urskovene i det nuværende Cambodja kravlede en ung kamæleon for 100 millioner år siden ind i et klistret endeligt.

Det viser undersøgelser af en række ravklumper, som American Museum of Natural History har fået doneret af en privat samler.

Den lille kamæleon - og 11 andre tidlige fossile øgler - blev fundet i en ravmine for flere årtier siden. Men først nu har University of Florida undersøgt ravklumperne og publiceret resultaterne i Science Advances.

Fundene kan gøre forskerne klogere på krybdyrformede huller i livets træ, for ravklumperne indeholder indblik i øglernes evolutionshistorie.

- Disse fossiler fortæller os en masse om den fantastiske og hidtil ukendte diversitet i gamle tropiske skove, siger Edward Stanley fra University of Florida i en pressemeddelelse.

Af de i alt 12 øglefossiler var tre - en gekko, en tidlig øgle og kamæleonen - specielt velbevarede. De nye arter vil blive beskrevet i senere forskning, og derefter navngivet.

CT-skanner afslørede detaljer

Edward Stanley var chokeret over hvad han fandt, da han undersøgte ravklumperne og deres gemte øglefossiler med en CT skanner.

- Normalt finder vi en fod eller en anden mindre del bevaret i ravet, men her har vi hele individer med kløer, tåpuder, tænder og selv intakte farvede skæl, forklarer han i pressemeddelelsen.

CT-skanningerne viste, at gekkoen allerede havde dengang havde avancerede tåpuder, som den brugte til at klatre med - hvilket tyder på at denne tilpasning opstod tidligere.

At de tidlige øgler har moderne modparter, der lever i jungler i dag, siger ifølge Edwards meget om hvor stabile tropiske skove er.

- Disse utroligt velbevarede ekesmplarer på tidlig diversitet viser os hvorfor vi bør beskytte disse områder, hvor deres moderne efterkommere lever, siger han.

- Troperne fungerer ofte som stabile tilflugtssteder hvor biodiversiteten samler sig, mens andre steder er mere variable i forhold til både arter og klima. Men troperne er ikke upåvirkede af vores forsøg på at ødelægge dem.

Facebook
Twitter