Verdens største solkraftværk er klar til at levere strøm

Første fase af et enormt solkraftværk i Marokko er klar. I 2018 kan det levere strøm til 1,1 millioner mennesker.

Solkraftværket Noor 1 åbnede i starten af februar. Det strækker sig over 450 hektarer og genererer 160 MW strøm. (Foto: Fadel Senna © AFP)

Udenfor byen Ouarzazate i det østlige Marokko, strækker et spritnyt solkraftværk sig over 450 hektarer. Det hedder Noor 1, og er første fase af Noor Concentrated Solar Power Plant, der ender med en kapacitet på næsten 600 megawatt i 2018.

Det er ifølge Verdensbanken nok til at levere strøm til 1,1 millioner mennesker, som på sigt vil reducere CO2-udledningen med 760.000 tons om året - og sørge for at Marokko kan undvære 2,5 millioner tons olie om året.

Allerede den første fase sørger for, at landet udleder 240.000 tons mindre CO2 om året. Værket ender med en samlet pris på omkring 60 milliarder kroner, og er en del af Marokkos planer om at 42 procent af landets energibehov skal dækkes af sol- og vindenergi i 2020.

Kraftværket er finansieret med penge fra blandt andet Verdensbanken, African Development Bank og Climate Investment Funds.

Opbevarer energi i flydende salt

Solkraftværket er af typen koncentreret solenergi.

I Noor-anlæggets tilfælde koncentrerer et hav af 12 meter høje paraboliske spejle Solens stråler mod rør, der er fyldt med flydende salt. Saltet opvarmes af solen til det er ekstremt varmt - op til 350 grader celsius. Det varme salt bruges til at opvarme vand, så der udvikles damp. Den damp driver turbinerne, der laver elektriciteten.

Påkoblet anlægget er et energiopbevaringssystem baseret på flydende salt. Det betyder, at kraftværket også kan levere strøm om natten, da varmen i vandrørene overføres til saltet, som bliver ekstremt varmt.

Første fase er udstyret med et flydende salt-anlæg, der kan levere strøm i tre timer. Når fase 2 og 3 af Noor-anlægget åbner, kan kraftværket levere energi hele natten.

International Energy Agency anslår, at op mod 11 procent af verdens energibehov kan dækkes af kraftværker baseret på koncentreret solenergi.

Og Marokko regner da også med at kunne eksportere elektricitet fra solenergi til blandt andet Europa en gang i fremtiden.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1115706965146493

FacebookTwitter