Vi kender kun en brøkdel af verdens bakterier. Nu har danske forskere fundet en løsning

Bakterier kan med ny metode identificeres langt hurtigere.

- Inden for 5-10 år kan vi stå med et relativt komplet billede af livets træ. Det vil være af stor værdi for resten af det videnskabelige samfund, hvis vi kan samle det, siger lektor Mads Albertsen.

En helt ny metode til at identificere bakterier skal føre til svar på store spørgsmål om, hvordan livet på jorden har udviklet sig.

Metoden skal give en meget bedre indsigt i den rolle, som blandt andet tarmbakterier, sygdomsfremkaldende bakterier og jordbakterier spiller i verden.

Indtil nu har forskere verden over brugt 25 år på at identificere to millioner ud af verdens omkring en milliard bakteriearter.

Men nu har danske forskere ifølge videnskab.dk udviklet en metode, som kan identificere bakterier flere tusinde gange hurtigere end de eksisterende metoder.

Forskerne har nemlig fundet ud af, hvordan man hurtigt og nemt identificerer bakteriernes fingeraftryk, fortæller Mads Albertsen, der er lektor på Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.

- For at finde ud af, hvilke bakterier der er i en prøve, skal man have bakteriens fingeraftryk. Selv om de er overalt, så kender vi utroligt få af dem, og det er et stort problem for forskningen ikke at have en database over de forskellige bakterier. Men nu har vi en ny metode, så vi hurtigere kan få alle bakteriernes fingeraftryk, fortæller Mads Albertsen til DR Nyheder.

Forskere skal kunne tale sammen

Forskerne vil bruge en maskine, der indsætter en slags stregkode på bakterierne, så de er lettere at identificere. De genkendelige fingeraftryk er især vigtige for at udnytte den viden, der bliver samlet sammen verden over.

- Hvis vi skal snakke med andre forskere, er vi nødt til at vide, hvilke bakterier vi taler om, så vi kan dele forskningen, siger Mads Albertsen.

Han siger, at forskningen nu kan føre til svar på nogle store spørgsmål om, hvordan livet på jorden har udviklet sig.

- Bakterier er overalt omkring os. Den her metode er grundstenen i næsten alle studier, der har med bakterier at gøre, siger han og fortsætter:

- Vi kan komme til at forstå, hvilke grene af livets træ vi stammer fra, og hvordan vi har udviklet os. Inden for 5-10 år kan vi stå med et relativt komplet billede af livets træ. Det vil være af stor værdi for resten af det videnskabelige samfund, hvis vi kan samle det, siger Mads Albertsen.

Det nye studie er for nylig offentliggjort i det videnskablige tidsskrift Nature Biotechnology.

Facebook
Twitter
Emner: