VIDEO Danskere sendte over 500 mails med sten: Forsker var ikke i tvivl, da han så den rigtige

Og hvad skal meteoritten så hedde? Ejby, regner forsker med.

Ansvarlig for statens meteoritsamling Henning Haack er i den syvende himmel over dagens fund af den meteorsten, der i går kværnede gennem atmosfæren og landede ved en ejendom i Ejby på Sjælland.

- Det er helt fantastisk at stå her med en sten, der stammer fra solsystemets oprindelse. Det overgår mine vildeste forventninger, da jeg også så lyset herude og hørte om de mange oplevelser. Jeg tænkte, den nok lå her et sted, men at det ville være supersvært at finde den, siger Henning Haack, da han viser den frem for DR Nyheder i sit hjem søndag aften.

Hundredvis af danskere har fortalt om det kraftige lysglimt og efterfølgende brag, da en meteorit ramte Sjælland lørdag aften. Og mange havde i løbet af søndagen været på jagt efter meteoritten.

I alt havde Henning Haack modtaget 525 mails med billeder af sten, folk mente, kunne være en meteorit.

- Da jeg åbnede den anden mail med superflotte billeder af stenen, var der bare ingen tvivl. Så jeg susede af sted med min søn, og vi kunne tydeligt se, at den var brækket i stumper. Min søn fandt den store, og jeg fandt et lidt mindre stykke, siger Henning Haack.

Stenen blev fundet af en kvinde, der skulle ud for at ryge en cigaret, hvor hun så stenen ligge lige foran sig.

- To meter fra hende lå et stykke, og da hun lige havde set det i nyhederne, tænkte hun: hold da op.

Men flere har set meteoritten dele sig i to, så Henning Haack mener, der er gode chancer for at finde endnu et stykke i området omkring Ejby.

- Det kunne godt ligge andre steder i det nordsjællandske. Så jeg vil da opfordre til at tjekke havegangen, siger Henning Haack.

For Henning Haack er det fuldstændigt unikt at stå med stenen i hånden. Den er en uspoleret overlevering fra jordens fødsel for 4,5 milliarder år siden, fortæller han:

- Indeni er det materiale, der kredsede omkring solen for 4,5 milliarder år siden. Det er de små metalstykker, som kredsede omkring solen og klumpede sig sammen og til sidst blev til jorden og til os. Den her så endt i en asteroide, som måske har løsrevet sig for 20-30 millioner år siden, siger Henning Haack.

Henning Haack regner med, at meteoritten kommer til at hedde Ejby, da de normalt får navn efter findestedet.

Se meteoritten i videoen over artiklen og få forklaringen på ofte, der falder meteoritter i Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk