VIDEO Japansk abe forsøger overraskende at parre sig med en hjort

Franske forskere har dokumenteret et meget sjældent fænomen i naturen: Seksuel kontakt mellem to vidt forskellige arter.

I videoen forsøger denne makakabe han at parre sig med to forskellige sikahjorte. (Foto: Alexandre Bonnefoy © Japan Monkey Centre and Springer Japan 2016)

En makak-abe forsøgte i november 2015 at parre sig med to unge sikahjorte på øen Yakushima syd for Japan. Parringsforsøgene – som mislykkedes – blev fanget på kamera af forskere.

Videoen viser, hvordan den unge han først hopper op på én hjort og forsøger at parre sig med den, før den giver op og hopper af igen. I et nyt klip prøver han igen med den anden hjort, som forsøger at ryste aben af.

Undervejs i videoen ser det også ud til at aben jager potentielle rivaler væk ved at udvise truende adfærd over for et par andre aber. Men trods de ihærdige forsøg, lykkes det ikke aben at parre sig med en sikahjort.

I hvert fald ikke, hvad forskerne ved af – de filmede dyrene i en time, hvor aben hvert 4-5 minut forsøgte en ny parring, men efter en time forsvandt dyrene ind i skoven og væk fra forskernes linse.

Ung han var sandsynligvis seksuelt frustreret

Forskerne bag videoen har udgivet en artikel i det videnskabelige tidsskrift Primates. Her forsøger de at forklare den unge abes usædvanlige adfærd.

Og den mest sandsynlige forklaring er ifølge forskerne, at den unge han har været frustreret.

Han var et perifert medlem af flokken, uden mage, og videoen blev optaget i parringssæsonen. Dermed kan hans hormoner have påvirket ham til at forsøge at parre sig med en hjort i mangel på mage.

Unlikely couple: Liaison between a Sika deer and a Japanese snow monkey

En alternativ forklaring kan være, at episoden udspringer af en form for leg. Makakaber og sikahjorte bor nemlig tæt sammen på Yakushima øen, hvor hjortene udnytter at aberne ryster mad ned på jorden, som hjortene derefter kan spise.

Derudover spiser hjortene af og til abernes afføring, og forskere har både set aberne forsøge at ride på hjortene, samt pille i hjortenes pels på samme måde, som når aber piller i hinandens pels.

Sex mellem arter er sjældent

Selvom sex eller forsøg på sex på tværs af arter er et sjældent fænomen, så er det tidligere observeret.

Fx har man observeret en elefant forsøge at parre sig med et næsehorn, en chimpanse forsøge sig med en frø og havoddere med skarver.

Derudover har forskere set og beskrevet en antarktisk pelssæl, som forsøgte at parre sig med flere kongepingviner, hvoraf nogle blev ædt af sælen efterfølgende.

Forskerne mener dog ikke, at sikahjortene led nogen last under episoden. Tværtimod - den ene hjort slikkede sig nemlig på ryggen efterfølgende, og det tolker forskerne som at aben trods alt nåede at ejakulere på hjortens ryg.

Dermed fik hjorten et næringsfyldt måltid, mens aben fik lettet lidt på trykket.