Vil sende turister til rummet: Her er Richard Bransons mange eventyr

Millardæren og iværksætteren Richard Branson står bag alt fra et pladeselskab til flyselskaber og et mobilselskab. Nu vil han sende turister ud i rummet.

Iværksætteren Richard Branson er kendt som lidt af en eventyrer. Som ophavsmand til over 400 forretninger har han skudt gang i alt fra et pladeselskab til et flyselskab. Nu vil han sende turister i rummet. (Foto: Luke MaCGregor © Scanpix)

Den britiske milliardær og iværksætter Sir Richard Branson har netop offentliggjort sit næste eventyr: et rumskib, der skal sende turister ud i rummet.

SpaceShip Two, som rumfartøjet hedder, er Virgin-iværksætterens andet forsøg på at udvikle en forretning inden for rumturisme.

For 18 måneder siden gik det nemlig helt galt, da en tidligere udgave af flyet styrtede ned og dræbte den ene af de to ombordværende piloter.

Men Richard Branson giver ikke sådan op, og det er måske netop nøglen til hans succes.

Forretninger bliver skabt i frustration

Født i 1950 blev Richard Branson, som i dag er et ikon for mange virksomheder, ledere og iværksættere verden over, millionær allerede som 23-årig, da han startede sit Virgin-imperium med pladeselskabet Virgin Records.

I dag er Richard Branson ophavsmand til mere end 400 firmaer med en personlig formue på over 30 milliarder kroner.

- Hvad angår mine virksomheder, så er mange af dem opstået ud af en personlig frustration. Jeg ville f.eks. skabe den type fitness-center, som jeg selv havde lyst til at gå i. Så jeg gjorde det bare, sagde Richard Branson bl.a., da DR og 21 Søndag besøgte ham på hans private ø, Necker Island, i 2014.

Nu er jorden ikke længere nok

Siden er det blevet til bl.a. flyselskaber, banker og mobilselskaber for den ordblinde iværksætter, der i sin skoletid fik at vide af en lærer, at han enten ville ende i fængsel eller blive millionær.

Men nu er jorden ikke længere nok. Richard Branson vil ud i rummet.

Seks rumturister kan få chancen for et sæde på SpaceShip Two. Sådan en billet ud i rummet forventes at komme til at koste omkring 1,7 millioner kroner.

Her er nogle af Richard Bransons mest markante forretningsideer:

  • Virgin Records: I 1973 startede Richard Branson pladeselskabet Virgin Records. Pladerne blev i første omgang solgt per postordre, men forretningen tog hurtigt fart, særligt da der blev skrevet kontrakt med blandt andre Sex Pistols og Rolling Stones. Det verdenskendte pladeselskab gjorde Richard Branson millionær som 23-årig.
  • Virgin Atlantic: Ideen bag flyselskabet Virgin Atlantic var simpel: en billig rute fra London til New York. Det førte dog til stridigheder og en retssag med Englands dengang førende flyselskab, British Airways, og Richard Branson var nødsaget til at sælge sit pladeselskab Virgin Records for at kunne betale for retssagens omkonstninger. I dag tæller selskabet flere underselskaber, bl.a. Virgin Australia, Virgin America og Virgin Hotels, og det indbringer en årlig indtægt på 22 milliarder kroner.
  • Virgin Mobile: Der var engang, hvor kontraktløse mobiltelefoner var nærmest utænkelige, men det satte Richard Bransons Virgin Mobile en stopper for. I stedet for at bruge sit eget mobilnetværk, lejede Virgin Mobile sig ind på andre selskabers netværk. Og det var en succes. Efter at det blev lanceret i 1999, havde det vokset sig til Storbritanniens femtestørste mobilselskab i 2004.
  • Virgin Galactic: Egentlig blev Richard Bransons rumturisme-selskab grundlagt helt tilbage i 2004, men først nu er der rigtig kommet luft under vingerne. Nu er det planen, at selskabets lille raketfly, SpaceShip Two, skal fragte seks passagerer op i 110 kilometers højde - altså, hvad der svarer til grænsen til rummet. Herefter vil passagerne opleve vægtløshed og kunne se jorden fra "rummet". En billet kommer til at koste 1,7 millioner kroner.
  • Kilder: Businessinsider.com, Dr.dk, Cnn.com, Virgin.com

Læs også

  1. GRAFIK Sådan bliver man rumturist