Virgin Galactic genoptager tests af rumskib

En ny version af SpaceShip Two er klar til afgang, afslører Richard Branson.

En ny udgave af passager-rumskibet SpaceShip Two, er på vej i test. Her er det den første udgave, der tester sin svæveevne over Mojave-ørkenen. (Foto: Mark Greenberg © Virgin Galactic)

I et britisk morgenprogram på tv-kanalen ITV, annoncerede milliardæren og ejeren af Virgin Galactic, Sir Richard Branson, at han i aften vil præsentere en ny udgave af selskabets rumfartøj SpaceShip Two.

For 18 måneder siden blev en af selskabets testpiloter dræbt, da en tidligere udgave af flyet styrtede ned. Og siden har rumflyet ikke fløjet.

Nu er selskabet altså tilbage og klar til at fortsætte deres tests af flyvemaskinen, der kan bringe op til seks personer ud til kanten af rummet.

Og Richard Branson er begejstret.

- Det nye SpacSship Two er endnu smukkere end vores tidligere rumskib. Og fordi der er gået 15 måneder mere, har vi haft tid til at tilføje nogle detaljer, som vi ikke havde på den tidligere version, siger han i et interview.

- Det ser fantastisk ud og jeg tror at testpiloterne glæder sig til at få hende i luften.

Flyver til grænsen af rummet

SpaceShip Two skal efter planen bringe seks passagerer op i 110 kilometers højde.

Her vil passagererne opleve nogle få minutters vægtløshed, og kunne se Jorden fra "rummet".

110 kilometer er 10 kilometere højere oppe end den såkaldte Karman linie, der definerer grænsen til rummet.

Branson vil endnu ikke sige noget om hvornår testfasen er ovre, og de første passagerer bliver sendt afsted.

- Ved fremvisningen i dag har vi et færdigt rumskib. Nu begynder testprogrammmet igen for alvor. Jeg vil ikke spekulere over hvornår de tests er færdige, siger han.

- Men når vores testpiloter og folkene bag siger, at vi er klar til afgang, er jeg klar til at kravle om bord for at blive den første passager.

Han forklarer også, at Virgin Galactic stadig har planer om at sende både mennesker og satellitter i kredsløb - og flyve fra sted til sted med meget korte rejsetider.

En billet til en tur i rummet med SpaceShip Two forventes at koste omkring 1,7 millioner kroner.

Sådan når SpaceShip Two grænsen til rummet:

  • SpaceShip Two er et lille raketfly, der løftes op i 15 kilometers højde fastspændt på maven af det jetdrevne "moderskib" White Knight Two.

  • Når rumflyet frakobles tænder sin polyamid-drevne raketmotor, der bringer den til overlydshastighed på kun otte sekunder.

  • Kort tid efter når fartøjet sin topfart på 4.200 km/t. Raketmotoren slukker efter 70 sekunder, og SpaceShip Two svæver til sin maksimale højde - 110 kilometer.

  • Herefter går det efter få minutters vægtløshed nedad igen. SpaceShip Two bremses af sin specielle vinge, der får den til at snurre mens den falder - lidt ligesom en fjer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk