VIDEO 10 år efter æresdrabet på Ghazala Khan: 'Det kunne sagtens ske igen'

Hos 'Etnisk Ung', der rådgiver unge om æresrelaterede konflikter, oplever de stadig et stigende antal af henvendelser.

Det er i disse dage 10 år siden, at æresdrabet på den 18-årige Ghazala Khan chokerede den danske befolkning, og selvom der er kommet mere fokus på problematikken i løbet af de sidste 10 år, er det stadig et problem i det danske samfund.

- Det kunne sagtens ske igen.

Sådan lyder det fra Susanne Fabricius, der er projektleder hos 'Etnisk Ung', en rådgivning for unge om æresrelaterede konflikter.

Her har de siden æresdrabet på Ghazala Khan på Slagelse Banegård den 23. september 2005 oplevet en støt stigning i antallet af henvendelser fra unge, der søger hjælp.

- Når vi tænker 10 år tilbage, så har vi langt flere henvendelser nu, end vi havde dengang, siger Susanne Fabricius.

Om året bliver det til omkring 1.200 henvendelser, altså i gennemsnit tre henvendelser om dagen.

Der eksisterer stadig æreskodekser

Ghazala Khan blev dræbt af sin bror, som skød hende på klods hold. Men selvom det var broderen, der affyrede pistolen, var hele familien sammen om at planlægge Ghazala Khans mord, fordi hun havde krænket familiens ære ved at forelske sig i en afghansk mand og ikke den pakistanske mand, som familien havde valgt til hende.

Og det er netop det såkaldte æreskodeks, der er skyld i, at det stadig er relevant at snakke om æresdrab i Danmark her 10 år efter drabet på Ghazala Khan.

- Så længe mentaliteten og holdningen til kvinder i disse samfund ikke har ændret sig, så vil vi stadig se de her problemer, og det vil kun blive værre, siger Elmas Berka, der er kvindesagsforekæmper og forfatter.

Hun har i sin bog "Tavshedens Pris" undersøgt nogle af de mekanismer, der kan drive familier til at begå æresdrab. Ifølge hende er der i dag endda endnu større risiko for æresdrab blandt etniske kvinder.

- Kultursammenstødet mellem den moderne, nydanske kvinde, der kender sine rettigheder, og den patriarkalske syn på kvinder, gør, at vi får mange flere af disse konflikter. Og det ser vi faktisk allerede nu, siger Elmas Berka.

Efter en retssag blev hele ni familiemedlemmer til Ghazala Khan dømt i alt 120 års fængsel for drabet på deres søster, datter, kusine, niece og ven.

Se de voldsomme billeder fra den 23. september 2005 og hør, hvad Etnisk Ung har at sige om situationen i dag i videoen over artiklen.

Facebook
Twitter