VIDEO Sådan snager mobile programmer i dit privatliv

Facebooks Messenger er en af de værste, mener Forbrugerrådet.

Når du sender sms'er, tager billeder og slår GPS'en til på telefonen, så er der måske andre, der følger med på sidelinjen.

Mange af de smarte programmer, de såkaldte "apps", vil nemlig kræve adgang til nogle af de funktioner på din telefon. Det fortæller Forbrugermagasinet Kontant i aftenens udsendelse.

- Vi mener, det er alt for vidtgående, at de for eksempel skal have adgang til alle dine sms'er. Det er dig som forbruger, der bør have kontrollen over, hvilke oplysninger, du vil give videre, siger seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet TÆNK.

Facebook introducerede i 2012 "Messenger-appen", som ifølge Anette Høyrup er en af de værste, fordi den kan få adgang til dine private sms'er.

Hun påpeger også, at styresystemet Android, til blandt andet Samsung og HTC telefoner, er mere problematisk end IOS til Iphone.

- Hvis du har en Android-telefon, skal man give det her meget brede samtykke "up front", når man installerer app'en, og så har man givet adgang til, at firmaet bag app'en kan suge de data, de vil. På Iphone har man bedre mulighed for at begrænse adgangen løbende, siger Anette Høyrup.

Firmaer sælger oplysninger

Et af problemerne med, at firmaer får adgang til vores oplysninger, er, at de kan have en kommerciel interesse i at bruge dem og videresælge dem.

Firmaerne, der handler med personlige oplysninger hedder populært "data brokers", altså data-mæglere, og det anslås i flere udenlandske rapporter, at de tjener milliarder på handlen.

- Det største problem i forhold til det her er, når vi begynder at sortere mennesker fra.

- Det ser man blandt andet inden for forsikringsverdenen, hvor de for eksempel trækker sociale medie-data og prøver at forudsige, hvem der vil blive syge, og dermed hæver priserne på forsikringer for de mennesker, fordi det er en dårlig investering, siger Anja Bechmann, lektor fra Aarhus Universitet.

Google arbejder på løsning

Google står bag Android, og her erkender man, at der er et problem.

- Problemet med vores Android-platform har været, at det er en meget stor, åben platform. Det vil være rigtig godt, hvis man kunne lave et system, hvor man i stedet for, at folk giver adgang til for meget fra starten, kunne gøre det hen ad vejen, siger politiske chef Martin Ruby fra Google Danmark.

Ændringen af Android-systemet har dog lidt længere udsigter.

- Vi ved godt, at der er et behov for det her, men jeg tør ikke sige, hvornår vi løser det. Hvis vi bare lige kunne fikse det ved at gå ind og dreje på en knap, så var det nok sket, siger Martin Ruby.

Kontant har spurgt Facebook, hvorfor de kræver adgang til blandt andet at læse folks sms'er. I en mail til Kontant skriver Facebooks nordiske kommunikationschef Peter Münster:

- Tilladelsen til at læse sms'er skal gives for [at Facebook] automatisk kan bekræfte et telefonnummer, som brugeren knytter til sin konto.

Han skriver i øvrigt, at Facebook overholder de gældende regler.

EU på vej med nye regler

Reglerne for databeskyttelse er 20 år gamle, og derfor er der nu nye regler på vej fra EU.

- Det lægges op til, at der skal være et meget tydeligere samtykke, når vi siger ja til at gå ind og give vores informationer til en virksomhed for eksempel i forbindelse med en app.

- Og de her virksomheder skal ikke have lov til bare at bruge vores oplysninger til hvad som helst, siger medlem af Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose (S).

For nylig har Forbrugerrådet TÆNK indsamlet over 10.000 underskrifter mod urimelig indsamling af personoplysninger og afleveret dem til Justitsministeriet.

I videoen i toppen af artiklen kan du se, hvad der skete, da Kontant testede danskernes villighed til at udlevere private oplysninger om sig selv. Og du kan se meget mere om, hvordan vi bliver overvåget af vores apps, og hvordan du selv kan begrænse adgangen til dit privatliv i Kontant torsdag kl. 21.00 på DR1.

Facebook
Twitter