VIDEO Se Interpol slå ned på filippinske sexafpressere

Online sexafpresning har ifølge Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center spredt sig fra Asien til Europa.

Tilbage i maj 2014 ledte Det internationale politisamarbejde Interpol en større aktion i Filippinerne. Operation Strikeback førte til anholdelsen af 58 personer med forbindelser til forskellige sextortion-sager verden over.

Blandt de anholdte var blandt andet tre mænd med tilknytning til afpresningen af en skotsk teenager Daniel Perry, der begik selvmord som følge af afpresningen i 2013.

Interpol-videoen viser ifølge vicepolitiinspektør Johnny Lundberg fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3, hvor systematisk en kriminalitetsform det egentlig er.

- Man har en tavle, hvor man har markeret, hvad det er, man foretager sig. Man har en stribe webcams, der er forbundet til de potentielle ofre, så det viser meget tydeligt, hvor avanceret det er, siger han.

Ingen dansk forbindelse

Interpol oplyste, at ofrene for sexafpresningen var spredt ud over det meste af verden - fra Indonesien, Filippinerne og Singapore over Storbritannien til USA.

Derudover blev der også fundet potentielle ofre i Australien, Korea og Malaysia.

Selvom man kan skimte navnet "Jensen" på opslagstavlen, er der ikke noget, der tyder på, at de skulle have forbindelse til Danmark også, fortæller Johnny Lundberg.

Svært at gøre noget

Det er svært for de nationale politistyrker at gøre noget ved de kriminelle bagmænd, der ofte befinder sig fysisk i helt andre lande end deres ofre.

Ofte er der tale om velorganiserede netværk af kriminelle, fortæller Johnny Lundberg.

- Nogle står måske for optagelsen, nogle står for afpresningsdelen, nogle står for at levere den seksuelle ydelse, nogle står for at transportere pengene et sted hen, nogle står for at videresende dem, forklarer han.

- Det vil typisk ikke være en enkeltperson, der laver denne form for afpresning. Det her er velorganiserede kriminelle netværk.

Spredt sig fra Asien

Ifølge Johnny Lundberg er sexafpresning online opstået i netop Asien, hvor Interpol slog til, og gruppen var den første rigtige gruppe, der blev slået ned mod.

- Men når en gruppe bliver taget ud af cirkulation, er der andre, der overtager markedet, forklarer han.

- Det tager selvfølgelig noget tid, før de rigtigt begynder at få vind i sejlene, og så har vi forhåbentligt også taget dem ud på det tidspunkt.

'Operation Strikeback' var, ifølge Interpol selv, den første af sin slags og involverede myndigheder fra Storbritannien, Hong Kong, Singapore, USA og altså Interpol.

Se videoen fra Interpol ved at klikke på play i toppen af artiklen. Har du prøvet at blive afpresset på denne måde, eller kender du noget til typen af kriminalitet, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til Afpresning@dr.dk.

Facebook
Twitter