VIDEO Vi bliver lovligt frarøvet vores sparepenge

Naboer til en Danmarks største minkfarme i Brenderup på Vestfyn er vrede. For med en stor minkfarm følger der også en grim lugt og masser af fluer. Samtidig klager naboerne over, at deres huse er blevet mindre værd.

For halvandet år siden fik beboerne i den lille by Brenderup på Vestfyn en af Danmarks største minkfarme i nabolaget.

Minkfarmen kører endnu ikke på fuld kapacitet, men naboerne har allerede, især om sommeren, mærket en markant forskel i antallet af fluer i hjemmet.

Og så er der lugten.

- Da de så begyndte at køre gyllen ud, så var det i markerne omkring os. Det må gerne lugte på landet, og gylle lugter. Det er helt i orden, men minkgylle - det stinker, siger Helle P. Jonassen til forbrugerprogrammet Kontant.

Huset er faldet en halv million i værdi

Hun og hendes mand, Jørgen S. Olsen, står midt i et større byggeprojekt.

- Vi har fået lagt nyt tag på vores længer og udhuset. Det har været lidt besværligt at få det finansieret, fordi hverken banker eller kreditforeninger vil låne os penge, fordi huset lige pludselig på meget, meget kort tid er faldet i værdi, siger Jørgen S. Olsen.

Han fortsætter:

- Vi fik det vurderet før minkfarmen blev bygget, og så har vi fået en nyere vurdering af det for et år siden - og der er det faldet omkring 500.000.

Også hos naboerne længere nede ad vejen er man meget kritisk over for at have en minkfarm så tæt på sin bolig.

Lisbeth og Per Hansen købte deres hus for 11 år siden.

- Hvis vi havde vidst på det tidspunkt, at ti år senere så ville der blive givet tilladelse til at opføre en af landets største minkfarme, så var vi kørt direkte forbi. Fordi nu sidder vi fast her, siger Lisbeth Hansen til Kontant.

Sparepengene er taget

Pelsdyravlerens opførelse af minkfarmen følger reglerne på området, og derfor mener Lisbeth Hansen, at lovgivningen trænger til et eftersyn.

- Vi vil gerne have, at myndigheder og politikere får øjnene op for de gener, som naboer får, når der bliver bygget så tæt på deres ejendom. At vi mister utroligt mange penge. Vi føler jo, at vi lovligt bliver frarøvet vores sparepenge, fordi vi ikke kan sælge vores ejendom, siger Lisbeth Hansen fra Brenderup.

I Middelfart Kommune, som Brenderup hører til, kan formanden for Miljøudvalget sagtens forstå borgernes frustrationer.

- Jeg tror ikke, at du finder nogen byrådsmedlemmer i Middelfart Kommune, der synes den her sag, den er fed. Vi kan alle sammen godt forstå, at de er frustrerede, men vi kan ikke gøre mere end vi har gjort, siger Agnete Damkjær (R) til Kontant.

Hun forklarer, at når reglerne bliver overholdt, kan man ikke som kommune nægte opførelsen af en minkfarm - på trods af naboernes protester.

Pelsdyravleren i Brenderup har ikke ønsket at stille op til et interview med Kontant.

Se mere om nabo-kampen mod de store minkfarme i Kontant torsdag aften på DR1 kl. 21.00.