VIDEO Helle Thorning-Schmidt: Jeg er fuld af vemod i dag

Efter 16 år i Folketinget tog Danmarks første kvindelige statsminister afsked med politik.

Helle Thorning-Schmidt holdt i dag afskedsreception i Fællessalen på Christiansborg. Det blev et farvel til dansk politik, hvor hun siden 2005 har spillet en markant rolle.

Og det var da heller ikke let at sige farvel til Folketinget, fortalte den tidligere statsminister.

- Jeg er fuld af vemod i dag. Det er masser af gode kolleger og medarbejdere, der har været her i dag for at sige farvel. Og jeg sætter meget stor pris på, at selvom det til tider går hårdt for sig i politik og i pressen, så kan man godt mødes og sige ordentligt farvel til hinanden, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Og der var da også mødt en bred skare op af politiske med- og modspillere gennem tiden. Blandt andre den nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, der holdt tale.

Spektakulær entré

Thornings indtog dansk politik var noget utraditionelt, da hun i 2005 blev hevet ind fra Europaparlamentet i Bruxelles for at deltage i formandskampen.

Og netop den manglende erfaring fra Christiansborg gjorde læringskurven stejl for den nyslåede formand.

- Jeg havde aldrig været til et gruppemøde eller talt i Folketingssalen, og i starten var det en ulempe, at jeg ikke havde den erfaring fra Christiansborg. Jeg skulle virkelig anstrenge mig for at lære det hele på meget kort tid.

Men jeg har også altid tænkt, at det har været en fordel, at jeg netop ikke var opvokset i en politisk bevægelse og derfor, synes jeg selv, har vidst, hvad mange mennesker uden for de politiske cirkler tænkte, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Den forhenværende statsminister fortsætter karrieren uden for politik som direktør for Red Barnets internationale afdeling i London.

Se et kort sammenklip fra den Helle Thorning-Schmidts afskedsreception ovenfor.