VK: Kommunale budgetter åbnes ikke

Regeringspartierne Venstre og De Konservative freder de kommuner, der har hævet skatterne mere end det aftalte. Budgetterne genåbnes ikke, lover VK. Socialdemokraterne jubler ikke. De mener, at VK blot vil straffe kommunerne i 2009.

Selvom kommunens budgetter ikke skal genåbnes, så skal skattestoppet holdes, siger Bendt Bendtsen og Anders Fogh Rasmussen. (Foto: Brian Berg © Scanpix)

Regeringspartierne Venstre og De Konservative lover, at de kommunale budgetter for 2008 ikke bliver genåbnet, selv om kommunerne har hævet skatterne mere end aftalt med regeringen.

Det vil sige, at de vedtagne budgetter og skatteforhøjelserne får lov til at stå ved magt. I hvert fald til foråret 2009, hvor afvigelserne vil blive taget op i forbindelse med en aftale om kommunernes økonomi.

Kompensere med statsskat

Samtidig fastslår statsminister Anders Fogh Rasmussen fast, at der ikke bliver rokket ved skattestoppet. Det betyder formentlig, at regeringen vil lempe statsskatten for at kompensere for de højere kommuneskatter.

- Skattestoppet overholdes. En metode at gøre det på, er at sætte statsskatten tilsvarende ned, fastslog statsministeren torsdag aften over for DR.

S: Kommuner straffes senere

Udmeldingen kommer, efter at Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, under den seneste tv-duel på DR1 udfordrede Anders Fogh Rasmussen og bad om håndslag på, at budgetterne ikke blev rørt. Socialdemokraterne er ikke så optimistiske på kommunernes vegne.

- Regeringen indrømmer, at den griber ind over for kommunerne. Den gør det bare i 2009, fordi den er bange for vælgernes dom på tirsdag. Det betyder velfærdsbesparelser på børn, ældre, syge og folkeskole. Thors hammer bliver svunget i 2009, siger Morten Bødskov med henvisning til finansminister Thor Pedersen.

Forhandling med KL

Den økonomiske aftale for 2008 mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen blev indgået i juni. Indenrigsministeriet og KL er i nu i gang med at analysere de budgetter, som kommunerne har vedtaget dette efterår.

På baggrund af analysen vil regeringen holde møde med KL, kort tid efter valget, oplyser Venstre. Regeringen vil drøfte med KL, hvordan aftalesystemet videreføres og i den forbindelse, hvordan skattestoppet overholdes for kommunerne under ét, hedder det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter