<span class="tine-large">Tine børster, knitrer og hvisker mod stress og angst</span>

Tine børster, knitrer og hvisker mod stress og angst

Scroll for at læse

31-årige Tine "The One Lillium" har flere end 200.000 følgere på Youtube. Her børster, knitrer og hvisker hun dem gennem stress og angst. Fænomenet hedder ASMR og hjalp Tine ud af sin søvnløshed.


AF ANNABELL PEJAH BENNEKOW OG MINNA CAMARA
9. NOV. 2018

Det er nat, og Tine kan ikke sove. Hun sidder i sin seng, og selvom alt er tyst og roligt, er der en intens uro indeni hende. For Tine er nætterne et langt søvnløst mareridt.

Hun tør nemlig ikke falde i søvn, for hvad hvis hun aldrig vågner igen?

Sådan har hun det tit, næsten hver aften, og sådan har hun faktisk haft det siden gymnasietiden, hvor hun blev udsat for et overfald.

Men i nat bruger Tine ikke alkohol til bedøve sindet eller sin playstation til at forsvinde ind i en anden verden. Hun går på Youtube og skriver “Relaxation” i søgefeltet.

Hun finder en video, hvor en blød kvindestemme hvisker til hende og sender beroligende vibrationer igennem hendes krop.

Det føles som, sad hun hos frisøren og fik lavet striber, en fysisk følelse af, at blive trukket forsigtigt i håret.

Tine føler en lammende ro i hele kroppen. En følelse af at være meget tung og let på samme tid.

Det, Tine fandt for første gang på Youtube for otte år siden, var en såkaldt ASMR-video. En video, der har til formål at skabe en afstressende og nydelsesfuld fornemmelse i krop og sind.

ASMR-ordbog ASMRtist: Personer der laver ASMR-videoer.

Tingles: Tingles kan beskrives som den fysiske, kropslige, sanselige respons, man får, når man ser og lytter til ASMR. En behagelig, afslappende og prikkende følelse, som starter i hovedbunden og bevæger sig ned langs rygraden.

Triggers: De lyde eller bevægelser, der udløser den rare fornemmelse i kroppen kaldes “triggers”. En trigger kan f.eks. være en der folder et håndklæde eller en lyden af en der hvisker eller spiser.

Headorgasms/hjerneorgansmer: Et synonym for tingles. En rar følelse, der udløses af ASMR.

ASMR-immunity: Når ASMR ikke længere kan fremkalde den kildende fornemmelse i kroppen.

ASMR er den følelse af velbehag og ro, det kan give nogle mennesker, når de hører en person hviske eller tale beroligende til dem. En følelse, der også kan fremkaldes af bestemte lyde, som lyden af personer, der børster hår eller knitrer med noget.

Folk, der oplever ASMR, kan føle en rislende følelse, der starter i hovedbunden og fortsætter ned langs ryggen og efterlader dem i en afslappet tilstand.

Den effekt kaldes populært for hjerneorgasme, fordi det er en slags orgasme, der udløses af særlige lyde eller rolige bevægelser, men uden fysisk berøring.

ASMR er en forkortelse for Autonomous Sensory Meridian Response, på dansk ”subjektiv sanselig nydelses-respons”. Målinger fra University of Sheffield og Manchester Metropolitan University i England viser, at kroppen afslappes, og at hjerterymen sænkes ved brug af ASMR.

ASMR bliver først og fremmest dyrket gennem videoer. På Youtube findes tusindvis af ASMR-videoer.

Klokken er tre om natten, da Tine åbner sin computer og tænder for det indbyggede kamera over skærmen. Hun sidder i sin seng og er både nervøs, men også meget spændt, inden hun trykker på optageknappen. Hun er 23 år gammel, og netop nu er hun ved at optage sin første hviskevideo til sin helt egen Youtube-kanal.

Videoen bliver hurtigt til flere, og Tine bliver helt opslugt af sin nye interesse — selv når hun sidder i auditoriet og har forelæsning på pædagogstudiet, kan hun ikke tænke på andet.

For mens underviseren snakker, er Tine helt opslugt af at idéudvikle på sin nye ASMR-kanal. Tine kan huske, hvordan en studiekammerat efter en time må puffe til hende for at bringe hende tilbage virkeligheden.

Og hvordan hun i næste øjeblik suser hjem til sin mors køkken for at låne en pose kaffe, som kan fremkalde den helt rette knitrende lyd til hendes næste video.

Med en forvirret tøven rækker moderen hende kaffen, og straks er hun på vej videre.

HVEM ER MODTAGELIG FOR ASMR? To forskellige undersøgelser, som er foretaget af University of Winnipeg i Canada, viser, at der er en sammenhæng mellem særlige personlighedstræk og ASMR-brugere.

Folk, der oplever ASMR er:
- i højere grad åbne for nye oplevelser
- er mere sensitive
- er overvejende introverte
- har en levende fantasi
- er meget empatiske

Ifølge Helle Breth Klausen, der forsker i brugernes reaktion på ASMR ved Aarhus Universitet, er der forskellige teorier om, hvorfor nogle finder ASMR afstressende og behageligt. En teori er, at lydene mimer noget af det, vi følte, da vi som fostre lå inde i maven, og nogle derfor instinktivt bliver afslappede og trygge ved lydene.

I et hjørne af stuen er Tine i gang med at stille sit udstyr op. Det er her, i lejligheden syd for København, hun optager de populære videoer, som hun ugentligt uploader. Tine hvisker på engelsk for at ramme et bredt publikum, og hendes videoer bliver særligt set i Sydeuropa, Tyskland, USA og England.

En video bliver i gennemsnit set 20.000 til 25.000 gange, men flere af Tines videoer er blevet vist mere end 3,2 millioner gange på hendes Youtube-kanal.

Tine finder inspirationen til sine Youtube-videoer i sin dagligdag. Alt, hun møder på sin vej, afgiver lyd, der måske kan bruges i den næste video.

Hun arbejder helst om natten, så ingen lyde forstyrrer hendes optagelser, når hun skal give sig hen til The One Lillium, som hendes Youtube-persona hedder.

I sine videoer er Tine meget sensuel. Hun fastholder seerens blik, mens hun kælent hvisker, og hun kan finde på at slikke på mikrofonen.

Hun ved godt, at det kan opfattes seksuelt, men sådan ser hun det ikke. For Tine er formålet at frembringe en afslappende reaktion hos sine følgere, hvilket betyder, at hun "må tage alle midler i brug". Med tiden kan nogle nemlig opleve, at de stopper med at få den kildende fornemmelse, som ASMR tidligere udløste hos dem.

Tines håb er at nå så mange så muligt via sine Youtube-videoer. Hendes mål for 2018 er derfor at komme op på en kvart million følgere.

Det bør kunne lade sig gøre, mener hun.

Der er mange, der vil høre hende kradse og knitre.

Tygge og tappe.

Børste.

Hviske.

Credit


Tekst: Minna Camara


Video: Annabell Pejah Bennekow


Grafik: Mads Rafte Hein


Redigering: Annegerd lerche Kristiansen


Redaktør for digitale fortællinger: Kim Schou