Når forfølgelsen flygter med

Asylansøgere med LGBT-baggrund flygter for at slippe for forfølgelse i hjemlandet, men på danske asylcentre ender de ofte i det miljø, de er flygtet fra.

Når forfølgelsen flygter med

Asylansøgere med LGBT-baggrund flygter for at slippe for forfølgelse i hjemlandet, men på danske asylcentre ender de ofte i det miljø, de er flygtet fra.

  • Af Katrine Villarreal Villumsen og Heidi Skibsted
Scroll for at læse

Med sine plukkede øjenbryn, et par blomstrede sko og sirligt lakerede fingernegle stikker Rahim ud blandt de andre asylansøgere på centeret.

De fleste har da også regnet ud, at han er homoseksuel, fortæller Rahim

En dag blev han passet op af en af de andre asylansøgere i en undervisningstime på asylcenteret. Han hev fat i Rahims bluse, mens han truede ham, indtil en lærer fik dem skilt ad.

Rahim er ikke alene med den oplevelse.

- Når asylansøgerne bliver placeret på centrene rundt omkring i Danmark, bliver de ofte placeret i netop det miljø, de er flygtet fra, forklarer Hanne Gyberg, der er talsperson i LGBT Asylum, som har været i kontakt med 220 asylansøgere siden 2013.

LGBT Asylum har i en rundspørge hos organisationens frivillige medarbejdere registreret mindst 13 former for verbale eller fysiske overfald på LGBT-asylansøgere siden 2011.

Blandt andet fortæller en iransk mand, at han er blevet overfaldet efter en længere periode med trusler og chikaner.

En anden homoseksuel mand er blevet udsat for seksuelle overgreb af asylcenterets ældre beboere, som også har råbt homofobiske skældsord efter ham, og en lesbisk kvinde er blevet overfaldet med kniv og truet med voldtægt.

Hanne Gyberg mener, der er langt flere tilfælde, end de der er registreret. Ofte tør asylansøgerne ikke at melde de forskellige former for overfald, fordi de er bange for de konsekvenser, det kan have, siger hun.

LGBT LGBT er initialord for det engelske Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender – eller på dansk; lesbisk, bøsse, biseksuel og transkønnet.

LGBT Asylum er i skrivende stund i kontakt med 99 asylansøgere, der stadig venter på afgørelse i deres asylsager. Størstedelen kommer fra Uganda efterfulgt af lande som Iran og Nigeria.

Kilder: LGBT Danmark, Nyidanmark.dk, LGBT Asylum

22-årige Arthur fra Uganda er en af dem.

I Uganda er det ulovligt at være homoseksuel og kan i værste fald betyde døden.

Mange af de andre asylansøgere på centrene tror ikke på, at man kan være bøsse, de mener det er en beskidt ting at være homoseksuel, så jeg var nødt til at skjule, hvem jeg var, fortæller Arthur.

I januar 2016 fik Arthur asyl i Danmark. Han bor nu alene i en lejlighed i Brønderslev, mens han lærer dansk.

Ifølge LGBT Asylum kan forholdene på asylcentrene forbedres for LGBT-asylansøgerne gennem mere uddannelse af personalet på asylcentrene, eller ved at der oprettes et center kun for dem.

I marts i år åbnede et sådan center i Berlin, efter flere registrerede overfald mod asylansøgere med LGBT-baggrund i Tyskland.

- Vi beder ikke om positiv særbehandling, vi beder bare om, at personalet på asylcentrene bliver bedre klædt på til at håndtere den her gruppe af asylansøgere, siger Hanne Gyberg.

For 28-årige Rose fra Uganda har det heller ikke været nemt at komme til Danmark.

- Miljøet på de danske asylcentre er ligesom i Uganda. De andre asylansøgere har den samme mentalitet, som de har i Uganda, fortæller Rose, der ofte oplever, at de andre asylansøgere på centret taler truende om homoseksuelle.

Hver dag siger hun "godmorgen" og "godnat" til sin værelseskammerat på det jyske asylcenter, hvor hun har boet siden december 2015.

Det er de eneste to ord, værelseskammeraten kender på engelsk, og det er den eneste kontakt, de to har.

Rose har heller ikke megen kontakt med de andre asylansøgere på centret.

Hos Udlændingestyrelsen, som har det overordnede ansvar for driften af asylcentrene, lyder det, at deres mulighed for at forebygge chikane på centrene er begrænset af, at gruppen af LGBT asylansøgere sjældent tør stå frem, når de er blevet udsat for chikane.

-Udlændingestyrelsen har tidligere mødtes med LGBT Asylum, og vi mødes naturligvis gerne igen, hvis gruppen har input til, hvordan vi bedre forebygger eventuelle tilfælde af chikane i forhold til denne persongruppe, lyder det i en e-mail fra Ditte Kruse Dankert, Kontorchef i Udlændingestyrelsen.

Credit


Tekst: Katrine Villarreal Villumsen

Video: Heidi Skibsted

Webdokredaktør: Hans Christian Kromann

Rose og Rahim er opdigtede navne. De er bange for konsekvenserne ved at stå frem, hvis de ender med at skulle rejse tilbage til deres hjemland. DR Nyheder kender deres identitet.