Boksemilliardærens fald

Danske forretningsmænd leverede skyggebanker, der blev brugt til milliardsvindel med moms og afgifter over hele Europa.

Boksemilliardærens fald

Danske forretningsmænd leverede skyggebanker, der blev brugt til milliardsvindel med moms og afgifter over hele Europa.

  • 1. feb. 2016
Scroll for at læse

Onkel Saf er glad for boksning.

Det bliver hans fald.

4. maj 2014 er der boksebrag på luksuscasinoet MGM Grand i Las Vegas. Seere fra hele verden følger med, mens den britisk-pakistanske weltervægter Amir Kahn udraderer sin amerikanske modstander, Luis Collazo, i ringen.

På en af de forreste rækker sidder en begejstret mand: Britiske Mohammad Safdar Gohir. Onkel Saf blandt venner.

Han er sponsor for aftenens boksearrangement i Las Vegas; sådan noget man gør, når man er en mand med penge. Rigtig mange penge.

De stammer ifølge myndighederne fra et gigantisk svindelnummer, hvor den tyske stat er blevet snydt for lidt over en milliard kroner.
Et svindelnummer, der er foregået via Danmark.

Onkel Saf er nærmest besat af Amir Khan og har fulgt weltervægterens kampe i årevis. På hans twitterprofil kan man blandt andet se et billede, hvor han står sammen med bokseren og den britiske premierminister, David Cameron.

Denne aften er Onkel Saf også på Twitter.

- Fantastisk bokseaften! Var velsignet at være en del af det i aften som fan, skriver han, da kampen er overstået.

Få minutter efter bliver han anholdt.

I månederne op til boksekampen er Onkel Saf på toppen.

Han bor i Dubai i en 50 millioner kroners-villa på den kunstige velhaverø The Palm, hvor han kaster om sig med penge. En skarp kontrast til hans egen opvækst.

Mohammad Safdar Gohir er britisk statsborger med pakistanske rødder. Han er oprindeligt fra Birkby i det nordlige England. En lille, søvnig by, hvor klassiske britiske murstensrækkehuse flankerer villavej efter villavej.

Teknisk set er det ikke en gang en by, men en forstad til den nærliggende by Huddersfield.

Det er ikke her, man normalt render og laver milliarder. Men i 2009 bliver Onkel Saf undtagelsen, da han bliver indblandet i omfattende svindel med CO2-kvoter.

Sagen mod ham er en af mange rundt om i Europa. Flere er dømt, og mange er stadig under efterforskning.

- Jeg har ikke det nøjagtige tal for, hvor meget der er blevet svindlet på det danske CO2-kvoteregister, men Europol har meldt ud, at der har været svindlet med cirka 38 milliarder kroner internationalt med handlen med CO2-kvoter, siger Mia Hansen, der er specialkonsulent i Skat.

Den svindel, Onkel Saf er anklaget for, foregår i løbet af få måneder i perioden fra oktober 2009 til april 2010.

Den foregik først og fremmest via det danske kvoteregister. En sag, der bliver så pinlig for den danske regering, at den under klimatopmødet i København i 2009 garanterer, at hullet i det danske register er lukket.

Men Onkel Saf svindler videre.

Helt frem til april 2010 løber CO2-kvoterne med lynets hast gennem Onkel Safs selskaber – en stribe af tysk indregistrerede, tomme skuffeselskaber.

For hver handel modtager firmaerne momsrefusion fra den tyske stat. Og det går stærkt.

I et af firmaerne bliver der i en periode handlet CO2-kvoter flere gange i sekundet. For hver handel bliver Onkel Saf rigere og rigere.

Søren Engers er momsdirektør i Timetax og har haft mulighed for at gennemgå DR’s materiale om CO2-svindlen og retsdokumenterne fra sagen mod Mohammed Safdar Gohir.

Han fremhæver især, hvor hurtigt svindlen har udviklet sig til at foregå.

- Det går så lynende stærkt. Du kan handle tusindvis af gange inden for ganske få timer, siger Søren Engers.

- Svindlerne har udviklet sig i takt med den elektroniske udvikling. De følger i virkeligheden den trend, der er. Nu behøver man ikke at pakke en genstand ind og sende den over landegrænser. Nu kan du tage et stykke papir, handle over nettet, og bare køre handlerne igennem tusindvis af gange.

Midt på gulvet i en tom lejlighed i Malmø står en computer og brummer sagte, mens den automatisk foretager handler.

Den er eneste beboer med undtagelse af de store nullermænd langs væggene. Det er her, mange af Onkel Safs handler foregår.

Over en milliard kroner når der at trille ind på kontoen, inden svindlen bliver stoppet. I den periode har Onkel Saf i gennemsnit haft en månedsløn på over 145 millioner kroner.

Den eneste måde, det kunne lade sig gøre for ham og andre svindlere at handle så hurtigt, var, fordi de undlod at bruge konti i rigtige banker til at overføre penge.

Pengeoverførsler tager tid, og de bliver overvåget. Mistænkelige overførsler udløser automatisk nysgerrighed fra myndighederne. For eksempel hvis man gør det flere tusinde gange om dagen.

Det netværk af organiserede bander, der tager for sig af CO2-kvoterne, har derfor oprettet deres egne banker, hvor pengene kan flyttes på sekunder, og hvor ingen holder øje.

Det kaldes skyggebanker, og det er en dansk mand, der står bag Onkel Safs', som blandt andet har forbindelse til flere danske banker.

En af skyggebankerne hed Swefin. Også den fik adresse i et boligkvarter i Malmø.

Det fremgår af svenske dokumenter fra etableringen af et af de firmaer, der skulle bruges. Dokumenterne blev lækket i en mail fra kilde, der underskrev sig A.N. Onym.

Den bokseglade milliardær Mohammad Safdar Gohir var flittig kunde i Swefin, der ifølge anklageskriftet mod Gohir var central i den tyske milliardsvindel.

Skyggebankerne blev i første omgang indrettet som svenske firmaer. Firmaerne havde ingen ansatte. Alt, hvad der skulle bruges, var et billigt lokale med en god netforbindelse, hvor computeren, som håndterede de mange pengetransaktioner, kunne stå.

I Sverige var det dengang muligt for et helt almindeligt selskab at lege bank. Det kunne man ikke i Danmark, og derfor måtte de danske bagmænd over Øresund.

I dag dukker især Swefins navn op i svindelsager over hele Europa, anklaget for hvidvaskning i forbindelse med svindel.

De svenske skyggebanker havde danske direktører og kontoer i danske banker.

- En rapport fra de nordiske skattemyndigheder viste, at der i løbet af to år, fra 2010 til 2012 blev skabt otte sådanne enheder, og myndighederne har sporet 1,14 milliarder Euro, der er blevet ført igennem de otte enheder med et samlet skattetab på 180 millioner Euro, siger Chris Perryman, der er Europols ledende specialist i efterforskning af momssvindel.

Andre skyggebanker er siden dukket op i blandt andet New Zealand, Hong Kong og Tyrkiet.

De otte danske skyggebanker havde alle konti i ganske almindelige banker som Nordea, Danske Bank, Forstædernes Bank og Spar Nord.

Professor Richard Ainsworth er international momsekspert og har blandt andet forsket i svindlen med CO2-kvoter. Han vurderer, at det må være en af de største eksempler på svindel med kvoterne nogensinde.

Fupnummeret med CO2-kvoterne varer dog ikke evigt. I december 2012 begynder korthuset for alvor at falde.

Det starter i Tysklands største bank, Deutsche Bank. 500 tyske betjente ransager bankens afdelinger i Frankfurt, Berlin og Düsseldorf. Over 20 medarbejdere er mistænkt for at deltage i CO2-svindlen.

Banksagen leder myndighederne på sporet af Onkel Safs organisation. Det følgende år arresteres nogle af hans nærmeste medskyldige og får fængselsdomme på 3-4 år.

Ifølge retsdokumenter, som DR er i besiddelse af, peger de på Onkel Saf som det kriminelle netværks leder.

Onkel Saf vælger at flytte til Dubai, hvor myndighederne på daværende tidspunkt ikke udleverer eftersøgte personer til retsforfølgelse i udlandet.

Så langt kommer hovedmanden bag de danske skyggebanker ikke. Han bliver anholdt i forbindelse med Europols Operation Vertigo – en kæmpe operation mod momssvindel med blandt andet elektronik – og får skiftet sin adresse i Nordsjælland ud med Stadelheim-fængslet i Augsburg i Tyskland.

To andre danske statsborgere har været udleveret til Tyskland i sagen. En er dømt. En anden er stadig anklaget. En fjerde dansker flyttede allerede i 2010 til Dubai. Han var direktør i firmaer, der indgik i netværket af skyggebanker. En femte dansk statsborger, der deltog i netværket, er flyttet til Las Vegas i USA.

Alle var de med til at levere skyggebanker til svindlen.

- De danske fyre, der står bag de her platforme, er helt nødvendige for, at denne store CO2-svindel kan finde sted. Uden betalingsplatformene, uden den olie til at smøre svindelmaskinen, så ville det aldrig være blevet så stort, som det er i dag, siger professor Richard Ainsworth.

Tilbage på den skæbnesvangre aften i Las Vegas er Onkel Saf stadig begejstret og på fri fod.

Men han passion for boksning har gjort ham uforsigtig, og det har myndighederne opsnappet ved at aflytte hans samtaler.

Modsat Dubai, deltager USA gerne i politiarbejde med europæiske lande, og samme dag som boksekampen bliver der i al hemmelighed udstedt en international arrestordre på Onkel Saf. De tyske myndigheder anmoder officielt amerikanerne om at arrestere ham.

Da kampen er overstået, står Secret Service klar til at arrestere Onkel Saf. I dag er han blevet udleveret og sidder i et tysk fængsel.

Anklageren i Frankfurt er i gang med at færdiggøre sagen imod ham og forventer ifølge tyske medier at være klar i første kvartal i år.

Alt sammen fordi han ville til en boksekamp.

Credit


Tekst og research: Bo Elkjær, Nis Kielgast, Mads Nilsson og Troels Kingo Larsen.

Webdokredaktør: Hans Christian Kromann