10 begivenheder, der har accelereret coronasmitten

Hvordan kan man gå fra nul smittede til flere hundrede på få døgn? DR har kigget på nogle af de enkeltstående begivenheder, der pludseligt har accelereret spredningen af coronavirus verden over. Man kan kalde dem 'superspredere' eller hotspots.

Webdok Tidslinje

10 begivenheder, der har accelereret coronasmitten

Hvordan kan man gå fra nul smittede til flere hundrede på få døgn? DR har kigget på nogle af de enkeltstående begivenheder, der pludseligt har accelereret spredningen af coronavirus verden over. Man kan kalde dem 'superspredere' eller hotspots.

Scroll for at læse

New York: USA

En 40-års fødselsdag var USA's første hotspot

I et rigmandskvarter nord for New York var 50 mennesker samlet den 5. marts til en overdådig fest med buffet for at fejre værtindens fødselsdag. En af gæsterne var smittet med coronavirus, og før aftenen var omme, var over halvdelen af selskabet smittet.

Efter festen spredte de fleste gæster sig rundt i New York City, gik på arbejde og var sammen med venner og familie. En smittet forretningsmand, der deltog i festen, fik symptomer på flyet til Johannesburg i Sydafrika og andre rejste til forskellige stater i USA. I byen Westport var der ikke et eneste tilfælde af coronavirus før festen. Kun et par dage efter var der 85 kendte tilfælde, skriver New York Times. Siden er antallet mangedoblet.

En af de smittede gæster var Julie Endich, der tre dage efter festen mærkede symptomer:

Min krop begyndte at gøre ondt, kuldegysninger, feber og hovedpine. Det ramte mig hurtigt. Det føltes som influenza gange to!!! Jeg kunne ikke røre mig, lænket til sengen og min feber ramte 40, skriver hun i en facebookopdatering.

Antallet af smittede stiger ekstremt hurtigt i den tætbefolkede millionby New York City. I skrivende stund er der over 110.000 smittede og omkring 8.000 døde i delstaten New York. Studier viser, at coronavirus i USA er kommet fra Europa og ikke Asien.

Ischgl: Østrig

Skisportsstedet Ischgl i Østrig

På den populære afterskibar Kitzloch står gæsterne som sild i en tønde, mens bassen banker derudaf. Gæster, der besøgte Kitzloch i de skæbnesvangre dage i slutningen af februar og starten af marts, fortæller om bartendere, der brugte fløjter til at gøre opmærksom på sig selv, når de skulle gennem det tætpakkede lokale med bakker fulde af vodkashots. De fortæller om, hvordan fløjterne nogle gange gik på omgang blandt gæsterne. DR's Tysklandskorrespondent Michael Reiter har talt med flere, der fortæller, hvordan de og andre skiturister i Ischgl siden hen blev syge.

En almindelig aften på en af Ischgl’s mange klubber inden coronaudbruddet.

Myndighederne benægter i lang tid smitterisikoen i området, indtil den 7. marts, hvor det det første officielle tilfælde af coronasmitte bliver meldt i Ischgl. Der er tale om en 36-årig tysk bartender, der efterfølgende betegnes som Tyrols patient nul. Hans arbejdsplads: Afterskibaren Kitzloch.

I dag sidder mange skiturister i karantæne rundt om i verden, blandt andet i Danmark, Norge og Tyskland. Kitzloch menes at være central i smittens udbredelse i Europa generelt.

Ifølge Statens Serum Institut har 139 skiturister slæbt coronavirusset med hjem til Danmark fra Østrig - heraf de fleste fra Iscghl.

Daegu: Sydkorea

Omdiskuteret kirke sætter gang i smittetal

Fredag den 7. februar er en ældre kvinde på hospitalet i millionbyen Daegu. Dagen efter vågner hun op med øm hals. Søndag tager hun i kirke. Mandag har hun feber. Ugen efter testes hun positiv for coronavirus.
To gange nåede hun at tage i kirke, før hun blev testet positiv.

Kvinden er blevet kendt som 'Patient 31' og har sandsynligvis været kilden til et alvorligt udbrud i kirken Shincheonji Church of Jesus i Daegu. En kontroversiel kirke, der bliver beskrevet som en sektlignende forsamling.

Til gudstjenesterne sidder kirkens medlemmer op og ned ad hinanden på gulvet, og de må ikke bære briller eller andet, der sidder i ansigtet. Reglerne gælder også for mundbind.

Alle Seouls metroer bliver desinficeret.

Det er uvist, hvor mange medlemmer, der deltog de to søndage. Men myndigheder har meldt ud, at mindst 1.000 mennesker var samlet én af dagene.

Den 7. februar havde Sydkorea registreret 24 smittetilfælde. Den 1. marts var over 3.700 registreret. Myndighederne arbejder stadig på at kortlægge, hvordan kvinden fik og spredte smitten.

Milano: Italien

Fodboldkamp blev Italiens hotspot nummer nul

Den 19. februar spiller fodboldholdene fra byerne Valencia og Bergamo mod hinanden på San Siro stadion uden for Milano.
Godt 2.500 fans fra Valencia er rejst til Norditalien for at støtte deres hold. Og hvad der svarer til næsten en tredjedel af Bergamos borgere har fulgt trop for at støtte deres lokale klub, Atalanta.

Atalantas fans under kampen den 19. februar. Atalanta slog hjemmerekord med 45.792 tilskuere.

45.792 tilskuere er samlet på stadion den dag. På det tidspunkt har Italien tre smittetilfælde.
Kampen er senere blevet døbt 'Game zero' af lokale medier - altså det italienske hotspot nummer nul for smittespredning.
En uge efter kampen begynder de første smittetilfælde at melde sig i Bergamo. Det samme sker i Valencia.

Fjorten dage efter kampen er over 3.100 italienere smittet, og langt de fleste kom fra Norditalien. En måned efter kampen er over 35.700 blevet smittet i Italien. Den 16. marts sender Valencia CF en pressemeddelelse ud. 35 procent af truppen er testet positiv for coronavirus.

Bergamo er blevet Italiens værst ramte provins i den hårdest ramte region, Lombardiet. Over 10.000 er døde i Lombardiet per den 15. april.

Castilla la-mancha: Spanien

Den skrøbelige frontlinje

I løbet af den anden uge i marts var flere beboere fra plejehjemmet Residencia Nunez De Balboa i Spanien blevet indlagt.

Det viser sig senere, at 13 af plejehjemmets godt 200 beboere var smittet med Covid-19. Yderligere 50 var muligvis også smittet, og ti har mistet livet.

Det er midt af marts, og Spanien er på vej til at blive det tredje land i verden med flest smittetilfælde. Særligt på landets plejehjem er situationen intens.
Derfor er militæret sat ind for at hjælpe. For en gruppe soldater betyder det, at de skal desinficere et plejehjem. Men i stedet ender de med at finde efterladte og døde ældre i deres senge. Det får landets forsvarsminister til at udtale, at regeringen vil være "streng og ufleksibel, når det gælder den måde, som ældre bliver behandlet på". Statsanklageren i Spanien er ved at undersøge sagen.

Den 26. marts havde i alt 1.307 plejehjemsbeboere mistet livet i Spanien. For hele landet lød tallet på 4.089 dødsfald.

I løbet af marts stiger antallet af smittede fra 84 til 87.956 i hele Spanien.

Berlin: Tyskland

Klubgæster deler øl, cigaretter og dansegulv

Efter en lang torsdag nat på klubben The Reed i det centrale Berlin, bliver ni gæster testet positiv for Covid-19 den 27. februar.

Få dage efter testes en mandlig gæst positiv efter at have været på klubben Trompete i den vestlige del af byen. 300 mennesker besøger klubbens dansegulv den aften. Sundhedsmyndighederne følger sporet, og det viser sig, at 16 andre gæster også er smittet.

En uge senere fester flere hundrede gæster på klubben Kater Blau i det østlige Berlin. Tre af gæsterne tester positiv for Covid-19. De fortæller senere, at folk dansede tæt i klumper, drak af hinandens flasker og røg på de samme cigaretter.

Klubben Kater Blau live-streamer koncerter under corona-krisen.

Man ved ikke med sikkerhed, om de i alt 29 personer alle er blevet smittet på klubberne. Men man ved, at de alle var på de tre klubber og efterfølgende blev syge.

Det tyske medie 'Welt am Sonntag' har kortlagt en række af gæsterne fra Kater Blaus færden i dagene efter smitteweekenden. Kigger man bare på de tre smittede og de grupper, de har festet med i løbet af weekenden, løber det op i en kreds på omkring 100 mennesker, der har været i risiko for at være blevet smittet.

Mulhouse: Frankrig

Maratongudstjeneste ender med flere hundrede smittede

Over fem dage i februar mødtes mindst 2.000 kristne til det årlige bønne - og fastemøde i Frankrigs næststørste evangeliske kirke, Den Åbne Dør. Før kirkeforsamlingen var der ingen registrerede tilfælde i regionen.
I dag er regionen Grand Est sammen med Île-de-France et af de hårdest ramte områder i Frankrig.

Det første tilfælde blev registreret den 26. februar og derfra gik det stærkt. I ugerne der fulgte, blev flere hundrede testet positive. På et pressemøde den 3. marts fremhævede den nationale sundhedsdirektør, Jerôme Salomon, bønne - og fastemødet i kirken som en såkaldt "cluster-zone", en sammenklumpning af smittetilfælde. Han opfordrede alle, der havde deltaget, til at være særligt opmærksomme på symptomer.

Smittede personer, der har deltaget i bønnemødet, er siden hen dukket op i Paris og i byer over hele Frankrig, i Schweiz, Tyskland og på Korsika. Det første parlamentsmedlem, som blev testet positiv i Frankrig, deltog også i forsamlingen i Den Åbne Dør.

Der var ingen registrering af deltagerne til bønnemødet i kirken, og eftersom man kunne komme og gå, som man havde lyst over de fem dage, har myndighederne opgivet at få identificeret en præcis smittekæde.

I alt er 4.608 personer indlagt med Covid-19 i Grand-Est, inklusive 742 på intensiv-afdelinger. Mindst 2.400 er døde. (tal pr. 19. april)

Yokohama: Japan

Det flydende hotspot: En passager bliver til 712 syge

En passager fra Hongkong stiger ombord på krydstogtskibet Diamond Princess den 20. januar.
Han går fra borde i Hongkong den 25. januar.
Seks dage senere testes han positiv for corona.

Passagerer evakueres fra krydstogtskibet Diamond Princess efter to uger i karantæne.

Han viste ingen symptomer ombord på krydstogtskibet, men den 4. februar vælger skibet at afbryde resten af turen og vender tilbage mod Japan. Samme dag bliver fire ombord testet positiv for corona.

Skibet går i 14-dages karantæne, og det japanske sundhedsvæsen begynder at teste mandskab og passagerer.

Den 6. februar er 41 smittet. USA, Canada, Kina og Australien melder i de følgende dage ud, at de vil hente deres borgere hjem. Sideløbende stiger antallet af smittede. Den 18. februar testes 169 nye personer positiv for corona.

Karantænen slutter officielt den 19. februar, hvor passagerer og mandskab forlader skibet i hold over de næste dage. 621 er i alt registreret som smittede. Nu venter 14 nye dage med karantæne.

37 af de smittede krævede intensiv pleje. 331 viste ingen symptomer, da de blev testet positiv. Fra den 19. februar til den 18. marts steg antallet af smittede til 712.

Luxor: Egypten

Turistmekka transformerer til smittecentrum

Det er den 7. marts, og officielt har Egypten 15 smittetilfælde.

Men på krydstogtskibet MS Asara er 45 mennesker netop testet positiv for corona. 12 af dem er fra besætningen og har sejlet med skibet hele februar. Her har de sejlet langs Nilen og blandt andet lagt til i turistmekkaet Luxor.

Ugen inden de 45 smittetilfælde var mindst 26 andre turister også testet positive i deres hjemlande efter en ferie til Egypten. Mindst tre af dem havde været ombord på et krydstogtskib langs Nilen.

På Twitter kommenterer borgere på myndighedernes udmeldinger. Eller snarer mangel på udmeldinger og tal. Den 5. marts udgiver WHO en ugentlig rapport om virussituationen på verdensplan. Om Egypten skriver de blandt andet:

- Fortsat bekymring om mangel på data fra Egypten grundet rapporter om smittetilfælde i andre regioner, som har rejst i Egypten. Omfattende undersøgelse er igangværende.


Den 24. marts lukker flere turistattraktioner herunder Kongernes Dal i Luxor. Den 15. april lyder de officielle tal: 2.300 smittede, 178 døde og 589 helbredte.

Wuhan: Kina

Begyndelsen på en pandemi

Levende og døde hunde, slanger, rotter og flagermus er dagligt i tæt kontakt med mennesker på Huanan Seafood Wholesale Market i byen Wuhan. Det er netop her, eksperter mener, at det nye coronavirus har bevæget sig fra dyr til mennesker og på kort tid spredt sig til hundredvis af dem, der har besøgt markedet.

De første tilfælde af corona kan indtil videre spores tilbage til den 17. november 2019, men det er først den 31. december, de kinesiske myndigheder alarmerer WHO om, at læger har fundet flere usædvanlige tilfælde af lungebetændelse.

Den 9. januar dør den første person af coronavirus, der nu har fået navnet SARS-CoV-2. Fire dage senere registrerer WHO det første smittetilfælde uden for Kinas grænser. Frankrig, USA, Sydkorea og Australien melder i de følgende dage ud, at de også har smittede.

I løbet af januar og februar begynder der at florere videoer fra Wuhan på sociale medier. Borgere filmer lig på hospitalsgange, læger der bryder sammen og myndigheder, der svejser hoveddøre til opgange til.

Det kommer frem, at kinesiske myndigheder har prøvet at lukke munden på læger, der har forsøgt at advare om det nye virus, længe inden myndighederne gør det. En af lægerne, Li Wenliang, dør i starten af februar.