Hvid Mands Dagbog

Historien om hvordan en stak dagbøger og to danske journalister var med til at sætte 'Skrækdanskeren' bag tremmer.

Hvid Mands Dagbog

Historien om hvordan en stak dagbøger og to danske journalister var med til at sætte 'Skrækdanskeren' bag tremmer.

Scroll for at læse

Han står foran hotellets hovedindgang og venter. Hans sko er slidte og bukserne ikke helt rene. Det kan godt være skjorten er ren, men den er heller ikke helt ny. Om hans hals hænger en lædersnor med en løvetand, og ved hans side står en lille sort dreng.

Det er en sommerdag i 2015 i Bloemfontein i Sydafrika, og det er første gang, at de to danske journalister Helle Maj og Jørn Stjerneklar møder Peter Frederiksen.

Han har selv kontaktet dem. Han har en historie til dem, har han fortalt. Om sig selv. For Peter Frederiksen er tækkemand, våbenhandler - og eftersøgt af Politiet i Danmark. Han lever nu i Sydafrika på flugt. Det vil måske være interessant at høre om for sådan to journalister bosat i Sydafrika, tænker han.

Helle Maj og Jørn Stjerneklar aftaler at mødes med Peter Frederiksen. Det er derfor, han nu står og venter på dem foran hotellet. De har aftalt at tilbringe tre dage sammen, hvor de vil filme ham, mens han fortæller om sit liv.

De to journalister har ingen anelse om, hvad der venter dem.

Mødet med Peter Frederiksen er starten på en historie, der for Helle Maj og Jørn Stjerneklar bliver langt mere udfordrende og tidskrævende, end de nogensinde kunne have forestillet sig. End nogen nogensinde kunne have forestillet sig.

Kort tid efter ægteparrets interview af ham, bliver danskeren anholdt, og sagen udvikler sig til en kriminalsag med et tæt samarbejde mellem de to journalister og Sydafrikas politi.

Peter Frederiksen bliver anklaget for omskæringer af kvinder, for voldtægt, pædofili og drab. Sagen får verdensomspændende opmærksomhed, pressen kalder Peter Frederiksen for ’skrækdanskeren’ - og Helle Maj og Jørn Stjerneklar befinder sig midt i det hele.

Alt det aner de to journalister endnu intet om, mens de nærmer sig Peter Frederiksen, nysgerrige efter at høre om hans liv på flugt fra det danske politi.

Interviewet af Peter Frederiksen foregår hjemme hos ham selv. I hans gule murstenshus i Bloemfontein fortæller han om sin barndom i Danmark, sit arbejdsliv, og om, hvordan han er endt i Sydafrika. Mange af historierne handler om de lovbrud, han har begået igennem sit liv.

Det tæller dengang Peter Frederiksen i 1996 solgte sprængstof til en bekendt - sprængstof som senere blev brugt til en bilbombe rettet mod et medlem af Hells Angels.

Han fortæller også historien om, hvordan han har solgt en maskinpistol til en af 1980’ernes store danske byggeentrepenører.

Når Peter Frederiksen fortæller den slags historier, har han svært ved at skjule sin begejstring. Et lille smil spiller om munden på ham, øjnene stråler. Det er tydeligt, han er stolt.

Helle Maj og Jørn Stjerneklar er forvirrede.

- Jeg tænkte, hvorfor fortæller han det? Han ved, vi sidder med et kamera på ham. Hvorfor sidder han og fortæller alle de her historier, som inkriminerer ham selv? siger Helle Maj.

Jørn Stjerneklar er enig:

- Altså hvis jeg selv havde begået ulovligheder, så ville jeg nok ikke lige sidde og prale med dem. Han praler faktisk med, at det her, har jeg gjort.

Det er også Peter Frederiksen selv, der bringer sin interesse for omskæring af kvinder på banen:

Peter Frederiksen fortæller de to journalister, at han har en interesse for at omskære kvinder. Det har han lært hjemme i Danmark af Jørn Ege - bedre kendt som Penislægen, der i starten af 00’erne udførte en række mislykkede plastikoperationer på sine kunder, heriblandt penisforlængelser.

Frederiksen fortæller, at han faktisk har omskåret tre kvinder, hvoraf den ene af dem er hans kone.

Helle Maj ved slet ikke, hvordan hun skal reagere på den oplysning. Andet end med afsky.

- Jamen, jeg reagerede jo fuldstændigt fejlagtigt som journalist, for jeg skulle jo have spurgt ind til: Hey, hvad er det, du har gang i, du er jo tækkemand, du er jo ikke læge. Hvorfor går du og gør det her? Og hvordan gør du det? Må jeg se, hvad har du af redskaber?

- Det spurgte jeg ikke om. Jeg havde det bare sådan: Jeg skal væk fra den her mand nu, fortæller hun.

Sagens hovedpersoner

Efter interviewet går journalisterne i gang med at forberede deres historie om Peter Frederiksen. Men inden de overhovedet når at komme rigtig igang, tager sagen en helt uventet drejning. Peter Frederiksen bliver anholdt.

Det er Tshidi, Frederiksens unge afrikanske kone, der har meldt ham til politiet. Han har bedøvet hende og omskåret hende mod hendes vilje, fortæller hun i politirapporten.

Men det er ikke det hele.

I familiens kummefryser har Tshidi fundet noget, mens hun ledte efter kød til aftensmaden. Det er adskillige små fryseposer med små stykker kød i og en seddel i hver pose, skrevet på et sprog, hun ikke kender. Det er afskårne kønsdele - klitorisser og skamlæber - 21 i alt.

Tshidi og Peter Frederiksen mødte hinanden i 2010, og på trods af at Peter Frederiksen stadig har kone og børn hjemme i Danmark, og at der er en aldersforskel på 35 år, bliver de to gift efter kun at have kendt hinanden i to uger.

Den 22-årige Tshidi har en datter fra et tidligere forhold, og de tre flytter sammen i Bloemfontein. Helt fra starten går det dårligt mellem de to, og i perioder flytter Tshidi hjem til sin familie. Alligevel får de sammen to sønner.

Et af problemerne i ægteskabet er, at Tshidis nye mand presser på for at overskride hendes grænser.

Han forsøger for eksempel at overtale hende til at lade ham pierce hendes kønsdele - hun siger nej.

En aften kommer Peter Frederiksen hjem med to flasker champagne. Han skænker to glas og får Tshidi til at bunde sit.

Hun går ud som et lys, og da hun vågner igen, ligger hun på sengen med sin natkjole trukket op om livet, uden trusser på. Hun bløder mellem benene. Hun føler sig svimmel og hun smerter i skridtet. Hendes mand, Peter Frederiksen, står foran hende med et kamera og tager billeder.

I politirapporten forklarer Tshidi, hvad der er sket:

Jeg spurgte Peter, hvad han havde gjort ved mig, og han sagde til mig, at når jeg ikke ville komme til bjerget, bragte han mig til bjerget ved at klippe min klitoris af. Og så kom han over og trøstede mig.
Tshidi i politirapporten

Peter Frederiksen erkender at have omskåret Tshidi og forsvarer det med, at hans kone gik med til det frivilligt. Det siger han både til de danske journalister og til politiet efter sin anholdelse.

Peter Frederiksen siger også, at det er “hans kones ting”, der ligger i fryseren, at de havde et ekstremt sexliv, at hun tændte på blod i seksuelle sammenhænge, og at det var hende - og ikke ham - der havde stået for størstedelen af omskæringerne.

Tshidi går til politiet umiddelbart efter, at Peter Frederiksen har omskåret hende. Hun har taget de billeder med, han tog af hende.

Men hun får ingen hjælp. Det er først, da hun finder de afskårne kønsdele, at politiet tager hendes henvendelse alvorligt og anholder Peter Frederiksen både for fundet af skamlæberne, klitorisserne og for omskæringen af Tshidi.

Da politiet ransager Frederiksens hjem, finder de to kameraer og to mobiltelefoner med hundredvis af fotos og videoer.

En af videoerne viser en omskæring, der bliver foretaget af Peter Frederiksen. I den kan man blandt andet se Peter Frederiksen klargøre en sprøjte, som han bedøver en kvinde med. Kvinden vånder sig i smerte.

De finder også lokalbedøvelsesmidler, adskillige kirurgiske redskaber og sidst men ikke mindst: Peter Frederiksens dagbøger fra 2015 og 11 år tilbage.

De sidstnævnte skal vise sig at blive et gennembrud i sagen.

Helle Maj sidder og ser fjernsyn den dag, nyheden om Peter Frederiksens anholdelse bliver kendt.

Historien er en topnyhed. Alle medier rapporterer om den. Helle kan mærke, hun bliver helt klam over det hele. Hun kommer til at tænke på dengang, hun sad og drak cola og vand sammen med Peter Frederiksen, da hun og Jørn interviewede ham. Hun var selv ude i hans kummefryser og hente isterninger.

- Hun tænker: Gud, har jeg været ude og åbne hans fryser uden at se de her kønsorganer? Det er den første tanke. Den næste tanke er: Det er eddermaneme en god historie, den kan vi sælge, og den skal sælges nu, fortæller Jørn Stjerneklar.

De to tager kontakt til politiet med det samme.

Helle Maj og Jørn Stjerneklar laver en aftale med sydafrikansk politi - danskerne hjælper med at oversætte Peter Frederiksens dagbøger og personlige papirer og får til gengæld unik adgang til historien.

Helle Maj og Jørn Stjerneklar finder hurtigt yderligere beviser for omskæringerne i dagbøgerne. De kan læse sig frem til, hvordan Peter Frederiksen gennem en årrække har fået fat i kvinder, piercet dem og omskåret dem.

- Han har jo langsomt, men sikkert charmeret sig ind hos de her kvinder. Først ved at købe dem gaver, invitere dem ud at spise og gå i seng med dem, fortæller Jørn Stjerneklar.

- Til sidst har han på en eller anden måde fået dem overbevist om, at de enten skal have en piercing eller have skåret skamlæberne af, for til sidst ende op med at skære deres klitoris af.

Risikofyldte omskæringer Omskæring af kvinder kan føre til dødsfald som følge af smertechok og blodtab, infektioner, blodforgiftning, og kan give en række seksuelle og psykiske komplikationer.

De afrikanske kvinder, som Peter Frederiksen har omskåret, kommer typisk fra dårlige sociale kår, har underbetalte jobs eller er fra prostitutionsmiljøet. Og blandt dem kunne han købe sig til en omskæring for under 2.000 kroner.

- Han betalte dem. Han gav dem penge for at omskære dem, fortæller Lynda Steyn.

- Mange mennesker i Lesotho er meget fattige. Og han støttede deres familier økonomisk - hvis du kan finde en måde at tjene penge på, så gør de det.

Men selv om en omskæring ser voldsom ud og indgrebet foretages uautoriseret i et privat hjem - og selv om kvinden kan få både infektioner og risikere forblødninger - så er omskæringer ikke ulovlige i Sydafrika, hvis indgrebet er sket med hendes accept.

Derfor går politiet i gang med at lede efter nye beviser, og efter andre lovovertrædelser, som Peter Frederiksen kan have gjort sig skyldig i. Der går ikke længe, før det lykkes.

I dagbogen har Peter Frederiksen noteret, at han har haft en dildo og sin finger oppe i en lille pige. Jørn og Helle ved, at der findes en lille pige i Peter Frederiksens liv.

Det er Tshidis datter, som er seks år gammel, da dagbogsnotatet bliver skrevet.

Og notatet er ikke den eneste af sin slags. Flere og flere noter om pigen begynder at dukke op i dagbøgerne. Et sted står der “sov med” efterfulgt af pigens navn, et andet sted “lille rød op.”

Ifølge dagbogen eskalerer de seksuelle overgreb.

Helle Maj er chokeret over det, hun læser, hun tænker, at det ikke kan være rigtigt. I en e-mail til chefefterforskeren Lynda Steyn spørger hun om, der var en rød dildo i Peter Frederiksens hus. “Ja, det var der,” svarer efterforskeren tilbage.

- Jeg fik det dårligt, fysisk dårligt. Jeg fik det rigtigt dårligt, faktisk. At tænke på, at han havde gjort det mod sådan en lille pige. Og det fortsatte så, han kunne jo ikke stoppe, fortæller Helle Maj.

Blandt Peter Frederiksens beslaglagte ejendele finder politiet nu også billeder af børn, der bestyrker mistanken om pædofili.

Der er blandt andet billeder af Peter Frederiksens steddatter helt ned til børnehavealderen. Hun er afklædt, i bad på billederne - på nogle af dem poserer hun nøgen ved siden af en anden, større pige, på andre fremviser hun sine kønsdele.

Politiet og anklageren udvider nu sagen. I retten bliver Peter Frederiksen og hans advokat forelagt anklager om seksuelle overgreb på pigen - herunder flere voldtægter.

Peter Frederiksen nægter sig skyldig og afviser anklagerne.

- Jamen, det har intet på sig. Jeg kan slet ikke forstå, at man kan komme med den slags ting. Over så lang en periode vil et lille barn jo komme til sin mor og sige: “Jamen ved du hvad, den mand, han har gjort noget ved mig”, siger Peter Frederiksen.

Straffen kan - alene for dette forhold - give op til livstid i Sydafrika.

Det er Peter Frederiksens unge kone, Tshidi, der er anklagerens hovedvidne i sagen mod danskeren.

Hun bor på det tidspunkt i Maseru, hovedstaden i det lille kongedømme Lesoto, ikke langt fra Bloemfontein. En dag, mens Peter Frederiksen sidder fængslet, bliver hun passet op af to mænd nær sit hjem. De har ventet på hende.

De affyrer seks skud. Fire af dem rammer og dræber Tshidi.

Da chefefterforskeren Lynda Steyn hører om drabet, er hun chokeret.

Hun havde forsøgt at anmelde det så mange gange, og ingen lyttede til hende.
Lynda Steyn om drabet på Tshidi

- Jeg var kommet så tæt på den forurettede, fordi hun havde forsøgt at anmelde det så mange gange, og ingen lyttede til hende.

- Jeg gjorde mit bedste, og det var så chokerende for mig. Jeg var virkelig berørt. Jeg var vred faktisk.

Politiet i Sydafrika mistænker Peter Frederiksen for at stå bag drabet, men det er svært for dem at skaffe oplysninger om Tshidis død fra det lokale politi i Lesoto.

Alligevel ender drabet på Tshidi blandt anklagepunkterne i den sag, som anklagemyndigheden får rejst mod danskeren.

Da Peter Frederiksen kommer for en dommer, består sagen mod danskeren af i alt 61 anklagepunkter. De vigtigste dele handler om ulovlige våben, om at omskære syv kvinder, om voldtægt af hustruen Tshidi, om seksuelle overgreb på steddatteren, og om medvirken til drabet på Tshidi.

Peter Frederiksen erklærer sig uskyldig i samtlige anklagepunkter. Og i starten ser retssagen ud til at gå Peter Frederiksens vej. Som det første afviser dommeren anklagerne om omskæring - i alt 20 punkter.

Afvisningen skyldes en fejl i opdateringen af loven. Ikke at omskæringerne ikke kan påvises. Opdateringen har gjort, at de paragraffer, som skulle gøre omskæringerne ulovlige og dermed strafbare, ikke er kommet med over i den nye og gældende lov.

Også anklagen om voldtægt af Tshidi afvises af dommeren.

Den nationale sundhedslov må ændres - snart - for at lukke smuthullet, der opstod ved tilblivelsen af loven.
Dommer Johann Daffue under Peter Frederiksens retssag

Tilbage står anklagerne om seksuelle overgreb mod Tshidis datter og medvirken til drabet på pigens mor.

Den nu niårige pige har afgivet sit vidneudsagn til en børnesagkyndig og hun beskriver i detaljer de ting, hendes stedfar har gjort ved hende. En ekspert i seksuelt misbrug af børn giver yderligere troværdighed til pigens vidneudsagn.

- Børn på den alder kan ikke lyve så detaljeret, og de kan ikke lyve om ting, de ikke ved noget om. Så hvis de giver en klar og detaljeret forklaring, og forklaringen er konsekvent, er det meget sandsynligt, at de har været udsat for seksuelle overgreb, siger hun i retssalen.

Dommeren tror på den niårige pige. Han kender Peter Frederiksen skyldig i anklagerne om voldtægt af pigen.

Tilbage står også anklagerne om medvirken til mordet på Tshidi. Og for chefefterforskeren betyder det noget helt særligt at efterforske netop drabet på Tshidi:

- Denne sag er blevet en del af mit liv, og som jeg lovede Tshidi i starten, så vil jeg være med hende hele vejen. Efter hun døde, sagde jeg, at jeg ville give den her sag alt, hvad jeg har. Alt går ind i den her sag, fortæller Lynda Steyn.

Mordet på Tshidi er sket 14 dage efter, at Peter Frederiksen blev anholdt. Men selv om han altså sad fængslet, da mordet blev begået, så mener politiet, at han står bag.

En af Frederiksens tidligere medfanger har nemlig fortalt myndighederne, at danskeren har betalt ham og to andre mænd 60.000 kroner for at dræbe Tshidi. Vidnet, en mand i rullestol, vidner i retten mod Frederiksen.

Peter Frederiksen selv holder fast i, at han intet har gjort for at få sin kone dræbt - og at der ingen beviser er på hans involvering. Manden har han mødt i fængslet, ja, og vedkommende har også tilbudt at dræbe Tshidi for ham - men danskeren afslog.

Men dommeren tror ikke på Peter Frederiksens forklaringer. Han tror på anklagerens fremstilling om, at det er et bestilt lejemord, der skulle skaffe hovedvidnet Tshidi af vejen.

Han inddrager i sin dom en udtalelse, som danskeren gav i det interview, han lavede før sin anholdelse med de danske journalister:

Peter Frederiksen vil gøre hvad som helst for at beskytte sig selv, udtaler dommeren.

Han kender danskeren skyldig i overtrædelse af våbenloven, i at have arrangeret drabet på Tshidi, og i voldtægt af en mindreårig - en forseelse, der kan give livstid.

Dommerens kendelse markerer afslutningen på to års hårdt arbejde for Helle Maj og Jørn Stjerneklar. Deres oversættelse af Frederiksens dagbøger har spillet en afgørende rolle for sagens udfald.

- Det var en lettelse. Altså, jeg kunne godt høre, hvor det bar hen af til sidst. Da han blev kendt skyldig i det med den lille pige, så vidste jeg: Nu har vi ham. Og så lettede det. For mig var det en meget følelsesmæssig oplevelse faktisk, fortæller Jørn Stjerneklar om sagen, som han sammen med Helle Maj har arbejdet med i to år.

Peter Frederiksens endelige straf vil dommeren bekendtgøre i marts 2018.

Credit


Skrevet af: Maya Nissen

Redigeret af: Annegerd Lerche Kristiansen


Grafik: Sune Elskær og Tor Fruergaard

Fotografer: Johnny Hanna, Mads Bødker og Jørn Stjerneklar.

Teksten er baseret på dokumentarserien 'Hvid Mands Dagbog'.

Alle interviews med Peter Frederiksen er foretaget af Jørn Stjerneklar og Helle Maj i 2015 og af tilrettelægger Michael Klint i forbindelse med udarbejdelsen af dokumentarserien 'Hvid Mands Dagbog'.

Du kan se sidste afsnit af 'Hvid Mands Dagbog' på DR1 i aften klokken 20.45 eller på dr.dk.