Filmen 'The Danish Girl' kører lige nu på det store lærred verden over og er nomineret til fire Oscars.

Men den sande historie om den danske malers forunderlige forvandling fra Einar Wegener til Lili Elbe er langt mere kryptisk og mystisk, end filmen viser.

Selv Lilis egne erindringer, som bliver udgivet efter hendes død, er også en delvis drejning af sandheden.

Ifølge filmen var Einar den første i verdenshistorien, der fik en kønskorrigerende operation tilbage i 1930. Virkeligheden var dog en anden.

Følg med os på en rejse gennem Europa i fodsporene på kvinden, som blev født af Einars krop.

Einar og Gerda Wegener flytter til Paris i 1912.

Markedet for Gerdas kunst er langt større end i Danmark, hvor der i kunstneriske kredse ofte bliver rynket på næsen af hendes portrætbilleder.

I den franske hovedstad kan Gerda tjene gode penge. Især hendes tegninger og illustrationer til magasiner og blade er eftertragtede.

Samtidig føler Einar sig mere fri til at være Lili, og Gerdas malerier af Lili tager til, mens parret er i Paris.

Einar er nu fuldt ud besluttet på at lade sig forvandle fysisk til Lili Elbe.

I Paris møder Einar lægen Kurt Warnekros, der arbejder på en kvindeklinik i Dresden.

Warnekros vil gerne stå for den fysiske forvandling fra mand til kvinde. Men først sender han Einar til Berlin for at få lavet de indledende undersøgelser og gennemgå en kastration.

Først når Lili ikke længere har mandlige kønsorganer, kan hun rejse til kvindeklinikken i Dresden for at gennemgå de sidste operationer.

Lili gennemgår flere operationer i Dresden.

Hun får et nyt pas med navnet Lili Ilse Elvenes. Mellem operationerne er hun kortvarigt tilbage i Danmark, hvor hun møder sine søskende for første gang som Lili.

Hun er ikke længere gift med Gerda, der har mødt og forlovet sig med en italiener. Lili har også fået en kæreste ved navn Claude.

I 1931 rejser hun for anden gang til Dresden for at få endnu en operation.

85 år er gået, siden Lili blev lagt i graven. Men mysteriet om hende lever videre.

Ikke mindst med den biografaktuelle film 'The Danish Girl', hvor den britiske skuespiller Eddie Redmayne spiller rollen som Einar og Lili.

Filmen er delvist baseret på en roman fra 1999 af samme navn og den rigtige historie om Lili.

Ifølge Nikolai Pors, som var konsulent på filmen og er ekspert i Lili Elbes liv, er der dog flere vigtige detaljer, som filmen ikke har fået med.

Credit


Han eller hun: Vi har valgt at omtale Lili som 'Einar' og 'han' frem til kastrationen i 1930. Derefter omtaler vi Lili som 'hun'. Vores research viser, at Lili selv skelnede mellem Einar og Lili, selvom de i en periode var i samme krop.

Tekst og video: Rikke Østergård og
Heidi Skibsted

Webdokredaktør: Hans Christian Kromann

Udgivet 3. februar 2016.