Los Rancheros

Latinamerikanere er den største minoritet i USA. Mød to latinamerikanske familier, der gik mod strømmen og bosatte sig i Bibelbæltet.

Los Rancheros

Latinamerikanere er den største minoritet i USA. Mød to latinamerikanske familier, der gik mod strømmen og bosatte sig i Bibelbæltet.

  • Af Betina Garcia
  • 25. okt. 2016
Scroll eller brug piltasterne for at læse

De fleste latinamerikanere i USA har bosat sig i Texas og Californien. Espinoza- og Barrillas-familierne flyttede til Bibelbæltet i stedet, hvor de lever som latinamerikanske cowboys: 'Los Rancheros'.

17-årige Marcos er andengenerationsindvandrer af forældre, der kom illegalt til USA. Han går i High School, men bruger det mest af sin tid på at træne heste, kaste med lasso og drikke tequila i weekenden i stedet for at spille amerikansk fodbold.

Om søndagen chiller Marcos i hængekøjen, mens forældrene og søskende går i den lokale kirke, La Hermosa. Staten Kentucky er kendt for at være en del af det konservative og religiøse Bibelbælte i USA.

Ifølge U.S. Census Bureau udgør næsten 57 millioner latinamerikanere USA's største minoritet.

Cirka hver fjerde nyfødte barn er latinamerikaner, hvilket gør gruppen til en af de hurtigst voksende i landet.

I år 2060 vil latinamerikanerne udgøre 28 procent af den samlede befolkning i USA.

Marcos' bedstefar Manuel Barrillas købte ranchen sammen med Marcos' far, Francisco Espinoza, og Marcos' onkler Juan og Manuel (junior), da det er langt billigere at have en ranch i Kentucky end i Californien.

Både Marcos’ far og hans bedstefar Manuel Barrillas er glade for at kunne komme til USA, da situationen i deres hjemland ikke er sikker.

Pengeafpresning og kidnapninger er en naturlig del af dagliglivet i Guatemala og Mexico, hvor de kom fra.

Weekenderne i de kolde vintermåneder går med at lave bål. Mange af familiens venner og bekendte kommer forbi og får en øl. De hører mexicanske sange og synger.

Den latinamerikanske befolkning i USA er så stor, at de spiller en vigtig rolle i valgkampen.

Begge kandidater kæmper for at sikre sig den såkaldte "latinamerikanske stemme".

Latinamerikanere lægger ofte vægt på politikernes holdning til immigration, når de sætter deres kryds.

Marcos' lillesøster, Nayda Espinoza, er 12 år gammel. Hun deler sit soveværelse med sine forældre og drømmer om at blive interiør- eller modedesigner. I øjeblikket går hun op i høns og landbrug og tjener penge på at sælge æg og grøntsager til venner af familien.

En lørdag i december tager Marco og seks andre familiemedlemmer ud og øver sig på at fange kvæg. Det er vigtigt for at kunne indfange køerne, når de skal medicineres eller slagtes.

19-årige Francisco "Paco" Espinoza er Marcos' storebror. Han kan også lide heste og cowboy-livsstilen, men som 16-årig blev han glad for biler. Nu læser han til mekaniker og er forlovet med en amerikaner.

Efter en dag med hårdt arbejde fik onkel Chino ødelagt sin hånd af et reb. Chino Barrillas er en af de mange latinoer, der arbejder i byggeindustrien.

Latinoer udgør godt 30 procent af den totale arbejdsstyrke i byggeindustrien i USA.

Latinamerikanske arbejdere spiller en stor rolle i den amerikanske arbejdsstyrke, især i industrier med en høj andel af produktions- eller fabriksarbejdere.

Også i landbrugsindustrien udgør latinoerne godt 30 procent ifølge elcosh.org.

En ko slagtes, så familien kan bruge kødet til fejringen af kusine Elisas fødselsdagsfest, hvor over 200 gæster deltager.

Familien fejrer kusine Elisa Yamilets 15-års fødselsdag. I den mexicanske kultur er det dagen, der markerer overgangen fra pige til kvinde. Elisa køres til kirken i en hestevogn eskorteret af familien fra ranchen.

Familien holder en surprisefest for mormor Elisa Barrillas, hvor de alle samles i køkkenet og garagen. Marcos får sig en snak med onkel Manuel og Pedro Nuñez, en mexicansk ven af familien.

Det er Marcos’ bedstefar, der har lært ham alt om ranchero-livsstilen.

Til bedstemoderens surprise fødselsdagsfest kysser og krammer børnebørnene hende. Manuelito er det yngste barnebarn på fem år, som kun kan et par ord på engelsk. Hans bedsteforældre har aldrig lært engelsk, og de passer ham hver dag, mens forældrene går på arbejde.

- Ranchen og high school er som to forskellige verdener. Herude på ranchen er det som at befinde sig i en drøm, siger Marcos.

Credit


Foto, tekst og video: Betina Garcia

Danske undertekster: Thomas Egesholm

Webdokredaktør: Hans Christian Kromann