Hvornår har Frederik fødselsdag?

Det har han lørdag, d. 26. maj, hvor han fylder 50 år.

Hvor er han født?

Han blev født på Rigshospitalet i København, som prinsesse Margrethe (den nuværende dronning Margrethe) og prins Henriks første barn. Han skulle have været født på Amalienborg, men på grund af komplikationer endte det med akut kejsersnit på Riget.

Hvad hedder Frederik mere end Frederik?

Kronprinsen hedder Frederik André Henrik Christian. André efter sin farfar, grev André de Laborde de Monpezat, Henrik efter sin far, prins Henrik og Christian efter sin oldefar, kong Christian d. 10 (billedet).

Hvad er kronprinsens efternavn?

Kronprins Frederik har ikke noget efternavn, men blot sine fire fornavne, Frederik André Henrik Christian.
Kronprinsen har dog brugt flere forskellige efternavne ved flere lejligheder. For eksempel kaldte han sig for Frederik Henriksen, da han indskrev sig på Harvard-universitetet i 1992.

Hvorfor hedder Frederik Frederik og ikke Christian?

Kronprinsen burde have heddet Christian, da de danske konger jo skiftevis hedder Frederik og Christian - og hans morfar hed Frederik. Men dronningen og prins Henrik besluttede ifølge Jens Andersens bog “Under bjælken” i sidste øjeblik at ændre navnet til Frederik, så der kom lige mange Frederik’er og Christian’er i den danske kongerække - nemlig 10.

Hvilket nummer er kronprinsen?

Kronprins Frederik er tronfølger, altså nummer et i arvefølgen - og bliver konge, når hans mor, dronning Margrethe, dør.

Hvilket nummer får Frederik som konge?

Kronprins Frederik bliver kong Frederik d. 10., når han bliver konge.

Hvordan mødte Frederik Mary?

Kronprins Frederik mødte den dengang 28-årige Mary Donaldson under OL i Sydney i år 2000 på baren Slip Inn, hvor de begge var sammen med venner. De endte med at danse og snakke hele natten, og Frederik fulgte Mary hjem i en taxa. Det udviklede sig til et langdistanceforhold, indtil Mary i december 2001 flyttede til Paris - og i juni 2002 flyttede til København.

Hvad hedder kronprinsens børn?

Frederik og Mary har fire børn: prins Christian på 12, prinsesse Isabella på 11 og tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine på syv år.

Hvor høj er kronprinsen?

Kronprinsen er 183 cm. og dermed tre centimeter højere end sin mor og 11 centimeter højere end sin kone, kronprinsesse Mary.

Hvor bor kronprinsen?

Kronprinsen bor med kronprinsesse Mary og deres fire børn i Frederik VIII’s palæ på Amalienborg. Det er i øvrigt også på balkonen herfra, han vinker på sin fødselsdag, lørdag, d. 26. Maj, kl. 12.00.

Hvilken uddannelse har kronprins Frederik?

Kronprinsen er uddannet cand. Scient. Pol. fra Aarhus Universitet. Han skrev speciale om udenrigspolitikken i de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen.

Er kronprins Frederik jægersoldat?

Nej, han er uddannet frømand. Både jægerkorpset og frømandskorpset er specialoperationsstyrker i Forsvaret.

Frederik blev uddannet frømand i 1995.

Hvorfor bliver kronprinsen kaldt Pingo?

Kælenavnet Pingo opstod under kronprinsens frømandsuddannelse, på en øvelse, hvor han fik vand i våddragten, som pustede sig op, så han lignede og vraltede som en pingvin. Desuden er der en symbolsk betydning – kronprinsen blev også kaldt Kejserpingvin, da han jo en dag skal være konge.

Hvilken rang har kronprinsen i forsvaret?

Kronprins Frederik startede som rekrut i Livgarden og blev senere løjtnant i Gardehusarregimentet. I dag er han kontreadmiral i Søværnet og generalmajor i Hæren og Flyvevåbnet. De to titler er på niveau med hinanden. En kontreadmiral er den højeste tjenstgørende grad i Søværnet.

Hvor mange sprog taler han?

Udover modersmålet dansk taler han fransk, engelsk og tysk.

Hvor meget får kronprinsen i apanage?

Frederik får 1.669.886 kroner om måneden i det man kalder apanage eller årpenge - altså godt 20 millioner om året. Af de penge går ti procent, cirka to millioner til kronprinsesse Mary.

For apanagen skal kronprinsen betale løn til personale, hoffets drift, administration og ejendomme.

Betaler kronprinsen skat?

Dronningen, kronprinsparret, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Benedicte er fritaget fra at betale indkomstskat i Danmark. Og de skal heller ikke betale registreringsafgift på biler eller grønne afgifter.

De skal dog betale arve- og gaveafgift og ejendomsskatter fuldstændig på linje med alle andre danskere.

Hvad laver kronprins Frederik?

Han venter på at blive konge, hvilket sker den dag, dronning Margrethe dør. Kronprinsen har dog mange pligter og opgaver i ventetiden. Eksempelvis rejser han på statsbesøg og eksportfremstød til udlandet, hvor han er med til at vise Danmark frem, han tager imod gæster fra ind- og udland, er med til statsråd, agerer vikar for sin mor, dronningen, hvis hun er udenlands, han går til møder med og besøger sine protektioner - og så er han jo far til fire skolebørn.

Hvor mange protektioner har kronprinsen?

Kronprinsen er protektor for 27 organisationer og foreninger, herunder Dansk Tennis Forbund, Høreforeningen, Red Barnet og Aarhus Studenter-Sangere. Som protektor er kronprinsen med til at udbrede kendskabet til de forskellige steder. Der kan være møder eller besøg, hvor kronprinsen er med. Men det kan også være enkeltstående begivenheder.

Kærester - hvor mange har han haft?

Officielt har kronprins Frederik haft syv kærester, inden han mødte Mary Donaldson i 2000.

Findes der et Kronprins Frederik Land?

Ja, det gør der faktisk. Det ligger i det nordøstlige Grønland, hvor det grønlandske landsstyre har opkaldt et stykke jord efter kronprins Frederik.

Området blev navngivet efter kronprinsen i år 2000 på fire måneder som en del af Ekspedition Sirius 2000 tilbagelagde omkring 2.800 kilometer over det nordlige Grønland fra Qaanaaq i nordvest til Daneborg i nordøst.

Kan Frederik spille et instrument?

Ja, han kan endda spille flere. Som barn spillede han klaver, men derudover spiller han guitar, og så overraskede han nok store dele af danskerne, da han tilbage i 2007 gik på scenen under en koncert med Alex Nyborg Madsens band, Led Zeppelin Jam, og gav den gas på mundharmonika.

Hvad var det, der skete på Storebæltsbroen?

I januar 2015 skulle kronprinsen med til det store Sport 2014-show i Herning. På grund af et kraftigt stormvejr var Storebæltsbroen lukket, og flere hundrede bilister fik ikke lov at køre over broen. Men det gjorde kronprins Frederik sammen med sine livvagter alligevel. Kronprinsen måtte efterfølgende beklage.

Er det rigtigt, at Frederik har en tatovering?

Ja, han har faktisk to, en haj på højre læg og et nordisk motiv på højre skulder.

Hvor langt kan kronprinsen løbe?

Kronprins Frederik gennemførte sit første maraton i 1992, og siden er det blevet til i alt seks maratonløb, og en ironman, der består af 3,8 kilometer svømning i åbent hav, 180 kilometer cykling og et marathonløb. Han er desuden en habil skiløber og har flere gange gennemført Vasaloppet, 90 kilometer langrend, i Sverige.

Hvor mange maratonløb har han løbet?

Kronprinsen har seks gange løbet strækningen på 42,195 km. i rene maratonløb.

Hans hurtigste tid er 3 timer, 6 minutter og 49 sekunder.

Er det rigtigt, at kronprinsen har været på Burning Man?

Ja, kronprinsen har rent faktisk deltaget i festivalen Burning Man, der foregår i Nevadas ørken, tilbage i september 2014. Her mødes festivaldeltagerne i den golde, tomme ørken, laver happenings, kunstværker og fester for at hylde fantasien inden de, når festivalen slutter igen en uge senere, brænder alle kunstværkerne af og forlader ørkenen igen. Kronprinsen var ifølge Jens Andersens portrætbog "Under Bjælken" i løbet af ugen klædt i blomstret kilt med bare ben i ørkenstøvler, guldvest, smykker om halsen og en høj hat smykket med lange fjer og motorbriller og gik under navnet ”Hamlet”.

Er Frederik på Facebook?

Ikke officielt. Hvis du vil følge kronprins Frederik på de sociale medier, kan du dog følge Det danske kongehus på Facebook og Instagram, hvor de flittigt lægger billeder op – også private, der for eksempel er taget af kronprinsesse Mary. Tilbage i 2011 skrev flere medier, at Frederik havde en privat profil på Facebook under navnet Jens Peter Hansen.

Hvor blev kronprins Frederik gift?

Kronprinsen og Mary Donaldson blev gift den 14. maj 2004 i Vor Frue Kirke midt i København. Det nygifte par kørte herefter karetkørsel gennem København, vinkede til folket fra Amalienborg og festede efterfølgende på Fredensborg Slot.

Var der ikke noget med et biluheld?

I august 1988 kørte kronprins Frederik galt sammen med sin bror, prins Joachim, og to venner i Sydfrankrig. Bilen forsøgte at undvige en modkørende på en smal vej og kørte af vejen. Kronprinsen blev slynget ud af bilen og landede i en flod. Frederik brækkede kravebenet og måtte syes i panden. Prinserne måtte stå skoleret over for forældrene og den danske presse.

Blev kronprinsen og hans bror slået som små?

Prins Henrik gav sine børn en streng opdragelse, og i sin og prins Joachims tale til dronningen og prins Henriks sølvbryllup kom kronprins Frederik med det siden meget citerede udsagn: Papa, man siger, at den man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed.

Siden er prinserne ved flere lejligheder blevet spurgt, om de blev slået som børn.

I Stéphanie Surrugues bog 'Enegænger' om prins Henrik siger kronprins Frederik:

- 'Den, man elsker, tugter man' er jo et almindeligt ordsprog, og vi var - jeg havde skrevet den med Joachim - bestemt ikke ude på at udstille vores far. Han var jo i forvejen blevet udstillet helt rædselsregimeagtigt af medierne gennem tiden. En gang i mellem kunne der falde almindelige gifles (fransk for lussinger, red.), men vi blev altså ikke udsat for fysiske overgreb.

Og prins Joachim forklarede i november 2017 under et foredrag på Synnejysk Ambassade (et netværk for sønderjyder i Hovedstaden), at han aldrig var blevet slået af sin far.

- Jeg blev godt opdraget og kærligt opdraget. Og det bliver mine børn også. Jeg blev ikke slået - det er også en af de her fake news, som aviserne har fundet på. Jeg er aldrig blevet slået, forklarede prins Joachim ifølge Se og Hør.

Kan kronprinsen styre en hundeslæde?

Ja, det kan han. Tilbage i 2000 var han med Siriuspatruljen på en fire måneder lang ekspedition, Ekspedition Sirius, hvor han tilbagelagde omkring 2.800 kilometer over det nordlige Grønland via hundeslæde.

Hvad for noget musik kan kronprinsen lide?

Kronprinsen er stor rock-fan, men ellers beskrives hans musiksmag som bred. Det var The Beatles’ Blue Album, der sparkede gang i musikinteressen, og blandt favoritkunstnerne er, udover The Beatles, Led Zeppelin, David Bowie, C.V. Jørgensen, D.A.D., The Jesus and Mary Chain, Sort Sol og Carlos Santana. I mange år var hans yndlingsalbum Santanas ”Moonflower” fra 1977.
Du kan finde soundtracket til kronprins Frederiks liv her: http://www.gyldendal.dk/underbjaelken

Hvorfor fik han kritik for at blive IOC-medlem?

Da kronprinsen i 2006 meddelte, at han var kandidat til Den Internationale Olympiske Komité, IOC, blev det modtaget med stor kritik, fordi mange mente, at han blandede politik og sport sammen, og at en kronprins ikke kunne være medlem af en komité, som ofte bliver beskyldt for korruption. I 2009 blev han dog alligevel meldt ind, og så sent som til vinter-OL i 2018 deltog kronprinsen.

Hvad er der med kronprinsen og hans taler?

Kronprinsen bliver ofte kritiseret for at tale sort, og erkender selv i Jens Andersens portrætbog "Under Bjælken", at "det med talerne har været en af de vanskelige ting i mit liv".

Ifølge tidligere hofchef Per Thornit og kronprinsesse Mary er kronprinsens udfordring, at han tænker og taler i billeder og derfor kan ende i nogle lange, knudrede svar og forklaringer.

Har kronprinsen en spindoktor?

I 2008 blev den politiske rådgiver og tidligere embedsmand Morten Roland Hansen ansat som først rådgiver og senere privatsekretær. Han giver blandt andet givet kronprinsen gode råd og medietræning. Morten Roland Hansen understregede dog ved sin ansættelse, at han ikke var spindoktor.

Hvad sker der med arvefølgen, hvis kronprinsen dør?

Så bliver hans søn, prins Christian, ny tronfølger. Hvis både dronning Margrethe og kronprins Frederik skulle dø, bliver Christian udråbt som kong Christian den 11. Hvis Christian endnu ikke er fyldt 18 år, vil prins Joachim blive hans formynder, indtil Christian fylder 18. Prins Joachim vil dog ikke blive konge, ligesom hans børn fortsat vil være efter Christians søskende i arvefølgen.

Hvad er kronprinsens livret?

Kronprinsen er glad for mad og til Danmarks Naturfredningsforenings blad fortalte han i 2010, at en af livretterne er "and med selvfundne morkler og kantareller".

Hvilken fodboldklub holder kronprinsen med?

Af udenlandske hold har kronprinsen i et interview med Billed-Bladet fortalt, at han holder med Liverpool og Arsenal. Det har han været, siden han gik i 7. klasse var i London og se netop de to hold spille mod hinanden. Herhjemme holder han med AGF, fordi han under sin studietid boede i Aarhus og ofte var på stadion og se holdet spillet sammen med sine venner.

Desuden er kronprinsen ofte til stede, når det danske landshold spiller kampe på hjemmebane.

Billedet her er fra en kamp mellem AGF-Vejle i 2002.

Hvad ville kronprinsen have været hvis ikke kronprins og konge?

Da han var lille elskede han at følge livgarderne uden for vinduerne, og han drømte om at komme ind til livgarden, hvilket gik i opfyldelse, da han blev rekrut efter gymnasiet.

Da han var 10 år blev han i et interview med en fransk tv-station spurgt, om hvad han ville være, når han blev stor, og her lød svaret ”astronom”, og i en ny dokumentar på TV2 lød svaret ”astronaut”. Desuden har kronprinsen drømt om at deltage i OL som sejlsportsmand.

Kilder: Bøgerne ”Frederik, kronprins af Danmark” og ”Under bjælken” samt tv2.dk og ”Ud og Se”

Har kronprinsen et cpr-nr?

Ja, det har han ligesom alle danske statsborgere.

Er kronprinsen troende?

Kronprins Frederik bekender sig til kristendommen og bliver som konge den evangalisk-lutherske folkekirkes overhoved i Danmark.

I bogen ”Under bjælken” fortæller han, at han ville svare ”ja” til sine børn, hvis de spurgte, om han tror på Gud, men han understreger, at han ”har svært ved at tro på, at der skulle sidde en mand med et stort skæg oppe i skyerne”. Han går sjældent i kirke, men beder fadervor med sine børn hver aften ved sengetid.

Desuden fortæller han i bogen, at han tror på skæbnen, og at det, der sker, ikke er tilfældigt. Dog forsøger han ikke se frem i tiden eller lade sig styre af sin skæbne.

Hvad nu, hvis jeg har flere spørgsmål?

Så sender du en mail til spoergomfrederik@dr.dk og så forsøger vi at finde svar.

Vi kan dog ikke love, at alle spørgsmål vil blive besvaret - men de, der gør, vil også blive offentliggjort her.

Credit


Journalist: Nikoline Vestergaard


Redaktør: Katrine Rørby Madsen


Grafik/design: Emil Thorbjörnsson


Udvikler: Johannes Wehner


Top-foto: Steen Evald