Gasolin´ - sex, drugs og Rabalderstræde

40 år efter - de skabte Danmarkshistoriens største rockband

Gasolin´ - sex, drugs og Rabalderstræde

40 år efter - de skabte Danmarkshistoriens største rockband

Scroll for at læse

1975. Hjemme på Christianshavn hedder de Kim, Franz, Søren og Wili, men når de fylder sportshaller, radiobølger og tv-flader, hedder de Gasolin´. Et flabet og farligt band, der har brudt koden til at lave landeplager, men som også har taget sultent for sig af rock’n’roll-myten.

Da Gasolin’ smider ’Gas 5’ på gaden har de stadig tre år tilbage, før metaltræthed og interne stridigheder sætter punktum i et unikt kapitel af dansk musik, og komma før en af de mest succesfulde solokarrierer nogensinde i Danmark, Kim Larsens.

Taler man dansk rock, er det umuligt ikke at nævne Gasolin’, og taler man Gasolin’, så er det svært at komme uden om ’Gas 5’. Pladen, der bl.a. introducerede danskerne til ’Rabalderstræde’ og ’Kvinde Min’ er for længst gået hen og blevet kulturarv og musikalsk højvandsmærke her fyrre år efter, den udkom, den 14. oktober 1975.

Rabalderstræde - på speed og syre

Tre Gasolin´-medlemmer ser tilbage på et af de mest populære numre. Klik på play.

Masser af succes

Selvom de efterhånden har været opløst i 37 år, har ’Danmarkshistoriens største rockband’ langt fra sluppet taget i danskerne. Da Gasolin’s katalog blev udgivet som bokssæt i 2003, solgte det firdobbelt platin, og da Anders Østergaards ’Gasolin’ ramte biograferne i 2006, blev den den mest sete film i biografen. Når Roskilde åbner sit rockmuseum i 2016, skal det selvfølgelig ligge på adressen Rabalderstræde 1.

Og så er der sangskatten, fortolkningerne, teaterstykkerne, bøgerne, anekdoterne. Kigger man ud over det musikalske landskab anno 2015, er der ingen tvivl om, at bands som Ulige Numre, Love Shop, Folkeklubben, Spids Nøgenhat og Christian Hjelm står på skuldrene af de fire christianshavnere. Med andre ord er danskerne langt fra færdige med at skråle med på Gasolin´.

- Gasolin’ er det største danske band nogensinde rent kunstnerisk.
Jens Unmack, Love Shop

- Gasolin’ er det største danske band nogensinde rent kunstnerisk, og selvom alle vi der spiller musik, holder vores værker op mod, formår vi aldrig at overgå dem. Der er en utrolig slidstyrke i bandet, der gør dem relevante i 2015, fortæller forsanger i Love Shop Jens Unmack til P6 BEAT elsker Gasolin’, der dedikerede seks timer til gruppen i anledning af jubilæet.

Det er Tue Track fra Malk de Koijn og Xtra Naan enig i. - De er en del af den danske kultur, om man vil det eller ej, og det tror jeg faktisk, at man vil. Det er en del af den danske dna, fortæller Tue Track, der har været fan, siden han som knægt så dem i Auning, hvor han voksede op.

Gasolin´s DNA

Diskografi • Gasolin’ (1971)

• Gasolin’ 2 (1972)

• Gasolin’ 3 (1973)

• Stakkels Jim (1974)

• Gas 5 (1975)

• Efter Endnu En Dag (1976)

• Gør Det Noget (1977)

• Killing Time (1978)

Med en mission om at lave musik, ’så folk virkelig fik tanket op’, blev Gasolin’ dannet i 1969 af Kim Larsen, Franz Beckerlee, Wili Jønsson og Bjørn Uglebjerg (der senere blev udskiftet med Søren Berlev). Født i en tid, hvor slumstormeri, demonstrationer og ungdomsoprør prægede dagsordenen, men også en tid, der var præget af musikalske landevindinger, eksperimenter og fællesskabsdannelser.

Gruppens tekster blandede dansk visetradition, satire og bidende socialkritik. Alt sammen pakket ind i en rocklyd af international karat. En unik blanding, der tangerer lige dele Oswald Helmuth og Jimi Hendrix.

Udadtil skabte Gasolin’ syv album og accelererede frem med stribevis af liveshows, men indadtil var gruppen præget af interne konflikter. De boede praktisk talt sammen, mens de arbejdede, festede og hang ud. Dynamikken afhang af det tætte forhold, men det var også det, der fik det til at knage – især mellem Beckerlee og Larsen.

En krudttønde - set indefra

I 1975 har gruppen udviklet sig mod en solid lyd og et unikt samspil. Med ’Gas 5’ får gruppen et folkeligt gennembrud. Pladen bliver revet væk og pludselig må spillestederne afvise publikummer af hensyn til kapaciteten. Gasolin’ er nu blevet et af 70’ernes største rockbands, der sagtens kan skubbe Pink Floyd ud af hitlisterne.

Hvordan var det at opleve indefra? - Det var lidt af en krudttønde, fortæller guitarist Franz Beckerlee til P6 BEAT om tiden i bandet.

- Vi var forskellige og rigtig meget uenige om dit og dat. Men skal jeg hælde lidt mod overtro, så var Gasolin´ gudernes vilje. Det var noget, vi skulle. Uanset om vi ville det eller ej, blev vi nødt til at blive sammen og lave den musik. Jeg kunne ikke forestille mig at møde nogle andre, jeg skulle blive sammen med og lave musik med end dem.

Mens fanskaren voksede, da ’Gas 5’ landede, så var anmelderne lunkne. Det var blandt andet tre numre på albummet, hvor Kim Larsen tager livtag med engelsk. ’Valbyengelsk’ blev det nedsættende kaldt. Men det stoppede ikke Gasolin’s popularitet.

Trommeslager Søren Berlev er ikke tvivl:
- Det er en af de bedste, vi nogensinde har lavet. Der er mange fede numre på, helstøbt album, selvom kritikerne rakkede den godt og grundigt ned.

Men selvom mange (inkl. bassist Wili Jønsson) fremhæver efterfølgeren ’Endnu En Dag’ som kunstnerisk set et bedre album, så nåede hverken det eller efterfølgeren samme salgsmæssige højder som ’Gas 5’, der for længst er blevet kulturarv.

- Noget der holder i så lang tid, og som favner så bredt, handler om fællesskab, det er jeg ikke i tvivl om.
Thomas Ulrik Larsen, Gasolin´ekspert

Men hvorfor er gruppens eftermæle så slidstærkt? Gasolin’-ekspert Thomas Ulrik Larsen og P6 BEAT-gæstevært har et bud:

- Noget der holder i så lang tid, og som favner så bredt, handler om fællesskab, det er jeg ikke i tvivl om. Det er jo børn, der ikke engang var i skolealderen til folk, der havde forladt arbejdsmarkedet. Det er jo tekster, som man kan synge med på umiddelbart og være eftertænksom på efter og med melodier, der er så enkle, at de brænder sig i hjernerne hos selv tonedøve danskere.

Orkanens øje

Men sådan føltes det ikke set fra stod i orkanens øje, fortæller Franz Beckerlee til P6 BEAT:

- Vi havde jo regnet med, at efter et par år (fra opløsningen, red.) var førertrøjen givet videre til nogle andre. Det var vi alle overraskede over. Jeg kan huske, at Kim sagde i et interview, at vi ikke ville have den samme langtidsholdbarhed som H.C. Andersen. Men det varede da lidt.

Men at være nationalklenodie kaster også små skygger, fortæller bassist Wili Jønsson med et glimt i øjet:

- Jeg var ude med Bolværket (Wilis nuværende band, red.) i Helsingør og spille, og pludselig kommer der folk op og spørger, ’må vi ikke tage en selfie’, og ’jeg hørte jer dengang i Hørsholm for 41 år siden’. Det kan jeg jo ikke huske. Så kan man godt blive lidt irriteret, men på den anden side er jeg også ret stolt af det.

Det var ikke muligt at få Kim Larsen til at medvirke.

Credit


Redigeret af: Malene Lembcke Petersen og Mie Hvidkjær. Tekst: Nicolai Sebastian Holle og video: Troels Trier.