•••


Det lille hus i Aalborg er i virkeligheden bare en ombygget garage, der fungerer som bordel.

Honorata ligger på dørtrinnet, mellem to af rummene. Som om hun forsøger at trække sig tilbage og skærme sig fra flammerne og røgen.

Det lykkes ikke for Honorata. Brandmændene finder den 31-årige død af varmen og kulilten fra branden. Og hun er ikke den eneste i huset. Brandmændene finder en død mand i bordellets entré.

Flammerne står stadig ud af vinduerne, da brandmændene når frem til bordellet.


Men der er noget, der skurrer. Som virker besynderligt. For hvorfor løb Honorata og manden ikke ud af huset, før det var for sent?

Begge lig befandt sig tæt på udgangen. Det virker mistænkeligt, mener politiet, og det skriver de på Twitter samme aften:

”Mistænkelig brand, Heimdalsgade, Aalborg. 2 indebrændte fundet. Politiet massivt til stede og arbejder. Pt. ej yderligere.”

Det er ikke alene det, at de to i huset ikke flygtede ud, som gør branden mistænkelig. Det er også den tydelige lugt af benzindampe, som brandmændene kunne lugte — som om nogen havde smidt brandbar væske ind gennem vinduerne.

Og så er der vidnerne, der siger, at de har set en mand, der var gået ild i. Ifølge dem var der en gruppe af mænd, som slukkede ilden i deres kammerats tøj med deres hænder, inden de sammen flygtede væk fra gerningsstedet og forsvandt.

Hvem var de mænd? Og hvorfor ville de tilsyneladende sætte ild til bordellet?

Honorata

Honorata kom fra Polen, hun arbejdede som prostitueret på bordellet i Aalborg, og hun var en af mange udenlandske prostituerede i Danmark.

Det præcise antal udenlandske prostituerede kendes ikke. Men P1-podcasten 'Det brændte bordel' har analyseret mere end titusind danske prostitutionsannoncer i en periode over fem år, og den afdækning viser, at de fleste er med udenlandske kvinder.

En del af de prostituerede er polske, ligesom Honorata. Og ligesom de mænd, som senere bliver tiltalt for mordbranden i Aalborg.

Anklagemyndigheden mener, at branden var ment som en advarsel til Honoratas bagmænd. De mistænkte gerningsmænd var ifølge polsk politi organiserede kriminelle, som angiveligt kæmpede om kontrollen af det aalborgensiske prostitutionsmarked.

Aalborg

At Honorata skulle ende sit liv som prostitueret i Aalborg, var der ikke meget, der tydede på.

Den mørkhårede pige voksede op i udkanten af en lille by i det centrale Polen sammen med sine forældre og omgivet af skov og marker. Som ung studerede hun i byen Poznań, hvor hun fik en bachelor i pædagogik, og bagefter arbejdede hun som lærer i flere år.

Men på et tidspunkt ændrede hendes liv sig markant.

Polen

Præcis, hvad der skete, ved forældrene stadig ikke. Hvornår det startede, ved de heller ikke.

Det eneste, de ved, er, at Honorata blev forelsket. Hun fik sig en kæreste, stoppede som lærer, flyttede omkring 300 kilometer nordpå til byen Gdynia med sin nye kæreste — og pludselig var hun væk. Uden at fortælle hverken sine forældre eller venner det, forlod hun Polen, rejste sin vej til Danmark og begyndte at arbejde som prostitueret.

Forældrene er overbeviste om, at Honorata har været i alvorlige vanskeligheder. At det har handlet om penge. Hvorfor skulle en universitetsuddannet ung kvinde ellers finde på at arbejde som prostitueret?

Ifølge podcastserien ‘Det brændte bordel’ er det muligt at tjene mere som polsk prostitueret i Danmark, end som universitetsuddannet i Polen. Prostitution er heller ikke ulovligt, hverken i Polen eller Danmark. Alligevel er det ikke noget, som Honorata nogensinde normalt ville have overvejet, er forældrene sikre på.

De aner heller ikke, hvordan hun fik idéen til det. Om hun mødte nogen i Gdynia, der introducerede hende for muligheden. Eller om hun blev lokket af en af de hundredvis af rekrutteringsannoncer på diverse hjemmesider, hvor kvinder søges til “erotiske jobs” i lande som Danmark.

En af mange rekrutteringsannoncer

Hvor længe Honorata nåede at arbejde som prostitueret inden sin død i 2017 er usikkert. Det er der i det hele taget meget, der er, når det gælder den her sag.

Noget, der dog ikke hersker tvivl om, er opkaldet, som Honoratas forældre modtog efter branden i Aalborg. En kvinde fortalte, at Honorata var død, at hun havde været ude for en ulykke, at det var sket langt væk fra Polen, i Danmark.

På det tidspunkt vidste offentligheden endnu ikke, hvem de to ofre for mordbranden var. Først en måned senere offentliggjorde politiet, at de nu havde fundet frem til identiteten på de afdøde.

Mordbranden

Knap to og en halv måned senere, den 23. april 2017, udsendte Nordjyllands Politi en pressemeddelelse: Polsk politi havde anholdt seks personer i Polen for mordbranden, mens flere gerningsmænd stadig var eftersøgt. Samtidig oplyste politiet, at det andet offer for branden — manden, der blev fundet i bordellets entré — mentes at være en af de mistænkte gerningsmænd.

Baseret på det danske og polske politis informationer, vidneudsagn fra brandmændene og naboerne, har ‘Det brændte bordel’ forsøgt at sammenstykke, hvad der egentlig skete på dagen for mordbranden.

10. januar 2017

De nu mistænkte gerningsmænd lejede to biler i Gdynia den 10. januar. Samme dag tog ni mænd afsted på den 1.100 kilometer lange tur fra Polen til Aalborg.

Da mændene tidligt om aftenen nåede frem, parkerede de bilerne foran et bibliotek tæt på bordellet og gik de omkring 100 meter hen til Heimdalsgade 1, hvor Honorata befandt sig. De mistænkte antændte branden — mistede selv en mand til flammerne — og flygtede derefter tilbage til de to biler. Få timer senere krydsede de grænsen til Tyskland og senere til Polen.

Braciakow,
brødre

Da det polske politi i april 2017 anholdte de seks personer og sigtede dem for drabet på Honorata, kom det frem, at de, ifølge de polske myndigheder, tilhørte den samme kriminelle organisation.

Braciakow, hed den — det polske ord for brødre. Organisationens tre ledere er da også netop brødre — og på ingen måde ukendte for det polske politi.

De tre brødre blev anholdt første gang tilbage i 2013, sammen med 18 andre. De blev sigtet for at have tjent millioner af kroner på prostitution, for at tvinge kvinder til at prostituere sig og for at angribe en række konkurrerende bordeller i Polen.

Der deltog mange politifolk i anholdelserne af Braciakow-medlemmerne i 2013.

Flere kvinder fortalte i retssagens anklageskrift om, hvordan de tre brødre tvang dem til at prostituere sig.

Kvinderne berettede også om, hvordan brødrene holdt dem fanget i huse, som de prostituerede kun måtte forlade, hvis de fik tilladelse af brødrene.

I vidneudsagnene kan man også læse, hvordan de tre bandeledere ifølge kvinderne konstant overvågede de prostituerede, hvordan de straffede dem økonomisk, hvis de ikke adlød brødrene fuldt ud — og hvordan bandelederne udsatte kvinderne for afpresning og nogle gange også for vold og seksuelle overgreb.

I det hele taget anså de tre brødre de prostituerede som deres ejendom, fortæller flere kvinder.

Det er til at se, helt bogstaveligt, på nogle af de tatoveringer, som brødrene angiveligt foreslog kvinderne at få lavet. Flere af kvinderne indvilligede i at få lavet tatoveringerne i håbet om at blive ladt i fred af brødrene, siger de.

Den polske anklagemyndighed indsamlede i forbindelse med retssagen mod Braciakow billeder af de tatoverede kvinder som dokumentation.

”Jeg elsker min herre og hersker Braciakow”

står der på polsk på en af tatoveringerne. Bogstaverne er store og løber hele vejen fra hoften, videre ned langs siden af låret og læggen, helt ned til anklen.

Nogle kvinder er tatoveret på siden af overkroppen, mens andre har en lang række af bogstaver, der strækker sig fra toppen af overarmen og ned til håndleddet.

Teksten er variationer af det samme budskab, der står skrevet på alle kroppene.

”Leszeks trofaste tæve”

”Oleks ejendom”

”Jeg elsker min herre og hersker Braciakow”
Leszek er fornavnet på en af de tre Braciakow-brødre, mens Olek er kaldenavnet for Alexander, en anden af de tre brødre.

Retssagen mod de tre brødre begyndte i januar 2015, cirka halvandet år efter anholdelserne af Braciakow-medlemmerne. Men midt under retssagen besluttede domstolen, at brødrene kunne løslades mod kaution.

Begrundelsen var, at der ikke længere var nogen efterforskning i gang, som brødrene kunne kompromittere. Brødrene selv anså dog løsladelsen mod kaution som tegn på, at anklagerne — som de nægtede sig skyldige i — ikke kunne bevises.

Braciakow-brødrene

Ved løsladelsen af de tre fulgte der dog et krav. Brødrene måtte ikke forlade Polen.

Det valgte de tre bandeledere dog at ignorere — ifølge de polske myndigheder satte de kursen mod Danmark.

Braciakow i Danmark
Kortlægningen af mere end titusinde prostitutionsannoncer viser, at Braciakow-brødrene angiveligt drev bordeller i fire danske byer.

I løbet af 2016 begyndte Braciakow-brødrene angiveligt at etablere bordeller i Danmark. De prostituerede i bordellerne kom fra Polen, de blev hyppigt skiftet ud, og kvinderne arbejdede i blandt andet København og Aarhus.

To af de kvinder, der rejste til Danmark for at arbejde for Braciakow, kontaktede senere en polsk journalist for at fortælle om Braciakows nye bordeller i Danmark. En af dem skrev også, at hun var bange for, at det kunne ende galt:

”Jeg forstår ikke, hvorfor sådan nogle mennesker kan gå fri på kaution, og vende tilbage til samme forretning, i stor skala, bare i Danmark. Jeg håber på, at der kan gøres noget ved det her, før nogen for alvor kommer til skade.”

Journalisten, som modtog mailen, kontaktede det polske politi og videregav alle sine oplysninger til dem i september 2016.

Først syv måneder senere, i april 2017, skete der noget.

Her udsendte det polske politi en pressemeddelelse om, at de havde anholdt seks personer for mordbranden i Aalborg, der kostede Honorata livet.

En mordbrand, som fandt sted et halvt år efter, den polske journalist angiveligt informerede politiet i Polen om Braciakow-bandens indtog i Danmark og om den tidligere prostitueredes frygt for, at banden kunne ende med at skade nogen.

I politiets pressemeddelelse blev navnene på de anholdte ikke nævnt, men til gengæld var der vedhæftet en række fotos og en video af de sigtede. De var ikke svære at genkende. De stammede alle fra anholdelsen af Braciakow-banden tilbage i 2013.

Videoen viser politiet anholde Braciakow-medlemmer i 2013.

De tre brødre — lederne af Braciakow — var dog ikke blandt de seks anholdte. Efter mordbranden rejste de angiveligt til Spanien, hvor de levede i skjul. I 2019 blev brødrene anholdt og sigtet for mordbranden i Aalborg.

Anklagemyndigheden mener, at brødrene orkestrerede og beordrede mordbranden. Det afviser brødrene dog blankt — de havde intet med den tragiske ulykke at gøre, siger deres advokat.

I dag, snart fire år efter, de første medlemmer af Braciakow blev anholdt for mordbranden på Honorata, er der endnu ikke faldet dom i sagen — faktisk er den ikke engang begyndt.

Poznań,
Polen

Tilbage i den lille by i det centrale Polen venter Honoratas forældre på netop det — på at retssagen skal gå i gang, og at deres datters formodede gerningsmænd bliver dømt. Men selvom de to har mistet Honorata, er de ikke længere alene.

Et par dage efter Honoratas død i 2017 skete der nemlig noget. En stor, hvid og dyrt udseende bil trillede pludselig ind i det ældre ægtepars indkørsel.

Kvinden, der trådte ud af bilen, havde de aldrig set før. Hun sagde ikke meget. Hun blev heller ikke længe. Faktisk afleverede hun bare noget til dem, noget som hun satte på deres dørtrin, inden hun igen kørte sin vej.

Det, som kvinden placerede på deres dørtrin, var deres barnebarn.

Honoratas to-årige datter.

Forældrene vidste godt, at Honorata havde et barn. Hun fik hende, da hun stadig boede i Gdynia. Inden Danmark, inden tiden som prostitueret i Aalborg, inden mordbranden.

Hvor deres barnebarn har været, mens deres datter var i Danmark, ved de til gengæld ikke.

Boede Honorata med hende i Aalborg? Blev hun passet af nogen i Gdynia? De aner det ikke.

Men måske er det også en pointe. At så meget stadig er så uvist, at forældrene ved så lidt her mere end fire år efter, de mistede deres datter.

Måske er det bare sådan, det er, når ens datter ender sit liv allernederst i samfundet, helt nede på gulvet i en ombygget garage, der skal gøre det ud for et hus og bordel. Når en magtfuld gruppe organiserede kriminelle antageligvis står bag.

Så er svar ikke lette at få.

Artiklen er baseret på podcasten
‘Det brændte bordel’
som kan høres nu

Retssagen mod Braciakow forventes at gå i gang i foråret 2021.

Honoratas forældre har ønsket at være anonyme i artiklen, ligesom DR har valgt kun at kalde Honorata ved fornavn. DR er identiteten på de medvirkende bekendt.

Ingen er dømt i sagen og Braciakow nægter sig skyldige. Brødrenes advokat udtaler om mordbranden:

“Der er absolut ingen beviser for, at mine klienter var involveret i den tragiske begivenhed.”

I forhold til den tidligere, uafsluttede retssag fra Polen udtaler advokaten:

“Specielt i forhold til tvungen prostitution, vold, trusler og seksuelt misbrug. Ingen af ​​de prostituerede, der vidnede i retten, bekræftede nogensinde de beskyldninger, som anklagemyndigheden og deres presseafdeling har fremsat for at underminere mine klienter og få dem til at fremstå som monstre i offentlighedens øjne” og “Jeg forventer, at mine klienter bliver frifundet”

Credit


Tekst: Annegerd Lerche Kristiansen


Grafik: Emil Thorbjörnsson


Kode: Jonas Halgren Nielsen og Jens Lykke Brandt


Baseret på podcasten 'Det brændte bordel' af: Anne Skjerning


Redaktør for digitale fortællinger: Kim Schou