Russiske hooligans lever og ånder for fodboldvold

For to år siden overfaldt 200 russiske hooligans 2.000 englændere under EM i Frankrig. Nu bliver VM afholdt i Rusland, og alt bliver sat ind på at forhindre bøllernes ballade.

Russiske hooligans lever og ånder for fodboldvold

For to år siden overfaldt 200 russiske hooligans 2.000 englændere under EM i Frankrig. Nu bliver VM afholdt i Rusland, og alt bliver sat ind på at forhindre bøllernes ballade.

  • Af Johan Haarløv
  • 14. juni 2018
Scroll for at læse

En engelsk mand kravler på alle fire. Han har shorts på, bar overkrop og han vil bare væk.

Englænderen er lige blevet væltet i jorden af en russisk mand. Han har fået revet t-shirten af, er blevet sparket og slået. Nu forsøger han at kravle i sikkerhed, at gemme sig ved siden af et elskab, der står op ad en butiksfacade.

Det lykkes ikke.

En anden russisk mand med gule shorts ser ham, løber hen imod ham og sparker med al kraft. Hans højre fod rammer englænderen i ansigtet.

En tredje mand kommer til og stiller sig foran butiksfacaden, foran manden på alle fire. En fjerde stiller sig på den anden side af englænderens hoved. De sparker ham fra hver sin side. De rammer hans hoved samtidig.

Det hele tager lidt under syv sekunder, så er de væk. Tilbage ligger englænderen på fortovet uden at bevæge sig.

Tilbage i juni 2016 bliver Europamesterskaberne i fodbold skæmmet af uroligheder i middelhavsbyen Marseille, hvor en række kampe bliver spillet.

Først er det englænderne. I dagene op til kampen mellem Rusland og England 11. juni holder omkring 2.000 englændere til i området omkring den gamle havn. For det meste nøjes de med at larme, svine, drikke øl og synge slagsange, men de ryger også i totterne på fransk politi og kaster flasker mod dem.

De værste uroligheder udfolder sig dog først, da en gruppe på 200 russiske hooligans ankommer til Marseille på dagen for kampen mellem Rusland og England. De går bersærk på englænderne over to døgn.

30 englændere bliver indlagt på hospitalet, og fem personer hvoraf to ender i koma er tæt på at miste livet i de værste uroligheder ved en slutrunde siden EM i 2000.

To år efter urolighederne finder VM i fodbold nu sted i Rusland. Mange frygter derfor, hvad der kan ske. For når 200 russere kan tæske 2.000 englændere, hvordan skal det så ikke kunne gå i de russiske hooligans hjemland? For de russsiske hooligans er ikke bare fulde fodboldfans, der spontant og uovervejet slår løs på folk. For dem er fodboldvold nøje planlagt den er en livsstil.

Få timer før overfaldet på englænderen i den røde t-shirt flyver en gruppe russiske hooligans til Barcelonas lufthavn.

Russerne identificerer hinanden ved at synge punkrocksange og går sammen om bord på busser med retning mod Marseille. Her venter flere af deres landsmænd med samme mission: At smadre engelske fodboldfans.

I samlet flok går de omkring 200 russere mod havnen i Marseille, hvor de engelske fans i op til tre dage har forberedt sig på Englands første kamp ved EM med fadøl og sang.

På hænderne har mange af russerne kampsportshandsker, på tænderne tandbeskyttere, og på brystet har flere af dem fastspændt GoPro-kameraer, der skal dokumentere den vold og rædsel, de snart skal sende i retning af de op mod 2.000 beduggede englændere.

Russernes ankomst betyder ballade. På sekunder bliver området omkring havnen ændret til en kampplads. I grupper på op til tyve personer angriber russerne de engelske fans.

Det franske politi er ikke talstærkt nok til at stoppe volden, der lynhurtigt spreder sig i Marseilles gader. Flere bliver nedlagt og gennemtævet med knytnæver, spark, stole, flasker og mursten, til de ikke kan rejse sig op igen som den engelske fan i shortsene og med den bare overkrop.

Da fransk politi endelig får kontrol over urolighederne med brug af tåregas, ligger flere englændere bevidstløse i Marseilles gader.

Politiets kontrol over situationen bliver dog kortvarig.

De russiske hooligans er dedikerede. De træner hårdt, og mange af dem forsværger alkohol. De er inspirerede af præsident Vladimir Putin, der med sin fortid i KGB og forkærlighed for kampsport er et forbillede for dem.

I træningslokaler rundt omkring i hele Rusland mødes hooligans og bokser, bryder og forfiner teknikker fra kampsporten mixed martial arts.

— Det er folk, der lever og ånder for fodboldvold, hvorfor de tager det ekstremt seriøst. Det er ikke folk, der bæller seks fadøl inden en fodboldkamp og så efterfølgende kommer i problemer med loven, siger Toke Møller Theilade, redaktør på russianfootballnews.com.

For de mest ekstreme er hooliganisme blevet en sport. En sport, hvor de væk fra de russiske myndigheders søgelys mødes i skovene omkring større og mindre byer for at slås i planlagte kampe med de bare næver. Og reglerne? Man nedlægger modstanderen, til han er bevidstløs.

Så længe ingen dør, er alt tilladt.

Ordet hooliganisme kan dateres tilbage til England i 1960’erne, hvor man første gang kunne trække en lige linje mellem fodboldfans og vold. Fænomenet eskalerede siden hen og blev en decideret plage i 80’erne, hvor det blev døbt ‘den engelske syge’.

Ord som firm, ultra eller crew er dem, hoooligan-grupper i hele verden i dag bruger på at betegne sig selv og russerne er ingen undtagelse. Ordene vidner om den fascination, de russiske hooligans især tidligere havde for fænomenets bagmænd, englænderne.

I dag har de russiske hooligans imidlertid vendt sig mod englænderne, og målet med angrebene i Marseille var at etablere en ny orden med russerne som den dominerende force.

— Englænderne dannede skole for os. Men nu har vi mistet vores fædre – vi har overhalet dem, udtalte en hooligan ved navn Yevgeny Malinkin til New York Times efter urolighederne i Frankrig.

Den måde, som de russiske hooligans netop vender sig mod englænderne på og dyrker en russisk egenrådighed, bliver bilfaldet hos flere i Kreml.Eksempelvis tweetede parlamentsmedlemmet Igor Lebedec sin begejstring efter urolighederne i Marseille:

— Sådan, godt gået, drenge, skrev han på Twitter.

Præsident Putin tog officielt afstand fra sine landsmænds vold, men kunne samtidig ikke dy sig for en slet skjult hyldest af de russiske hooligans:

— ... Men jeg har virkelig svært ved at forstå, hvordan 200 russere formåede at tæve flere tusinde briter, udtalte han under en konference i Skt. Petersburg sidste juni.

Timer efter urolighederne på havnen i Marseille bliver kampen mellem Rusland og England spillet på Marseilles stadion Stade Vélodrome. Russerne får udlignet i kampens overtid til resultatet 1-1 og det bliver startskuddet til anden runde af fodboldvolden i middelhavsbyen.

Russiske hooligans klatrer over afskærmningen, der adskiller englændere fra russere på stadion. Med slag og spark jagter de englændere, der forsøger at flygte fra volden.

Senere fortsætter urolighederne i Marseilles gader, hvor det franske politi først sent på natten får stoppet volden med tåregas og vandkanoner.

35 personer kommer til skade ved urolighederne på stadion og i Marseilles gader om natten.

Efterfølgende bliver 50 russiske hooligans udvist af Frankrig, mens det russiske fodboldforbund får en bøde på lidt under en million kroner af det europæiske fodboldforbund, Uefa.

Nu — to år efter urolighederne i Marseille er det svært at sige, om russerne vil ty til vold igen.

De russiske hooligan-grupper har nemlig indgået en pagt forud for VM.

En pagt om ikke at lave uro før verdensmesterskaberne og samtidig lukke fuldstændig ned over for medier.

De russiske myndigheder har dog forsøgt at tage deres forholdsregler. Forud for VM har de skabt et register over de hårdeste hooligans i landet og udelukket dem fra komme på stadion under slutrunden.

Samtidig underskrev præsident Putin i april sidste år en ny hooligan-lov, der fordobler bøderne for fodboldvold til knap 1.700 kroner, mens bandlyste fodboldbøller risikerer op til 15 dages fængsel for at vise sig omkring stadion.

Endelig har de russiske myndigheder i snart et år systematisk arresteret de mest voldelige fans og ledere af de russiske hooligan-grupper, der er knyttet til store og små fodboldklubber rundt omkring i landet.

Politet må også siges at have været proaktive. De har ringet til de værste hooligans med beskeden om, at de bliver overvåget, og de har ransaget deres hjem. Metoder, man normalt kun ser fra antiterrorbekæmpelse, er blevet brugt i bestræbelserne på at indprente myndighedernes klare budskab i de russiske bøller: Vold under VM vil få alvorlige konsekvenser.

Det klareste signal blev sendt, da formanden for Ruslands nationale fanklub, Aleksandr Shprygin, i september sidste år blev anholdt efter at have været involveret i et større slagsmål mellem to af Ruslands største hooligan-grupper.

Shprygin der efter urolighederne i Marseille blev udvist af Frankrig i to omgange, efter at han lykkedes med at smugle sig selv tilbage i landet efter sin første udelukkelse skulle have været en af idémændene bag urolighederne i Marseille.

Ved arrestationen blev Ruslands nationale fanklub lukket, og Shprygins bil blev sat i brand dagen efter. Hændelser, de fleste tolker som straf for Shprygins rolle i volden i Marseille.

Men vil myndighedernes hårdhændede manøvrer over for hooligans have den effekt, Putin ønsker? Vil vi se et fredeligt VM – eller vil urolighederne fra Marseille gentage sig?

— Det der skete i Frankrig var ekstraordinært i voldsomhed. Det kommer ikke til at ske i Rusland, siger, Toke Møller Theilade, og uddyber:

— Polititilstedeværelsen ved fodboldkampe i Rusland er massiv i forhold til resten af Europa. Derfor er problemer i og omkring de forskellige stadions næsten udryddet. Som almindelig fan kan man derfor roligt tage til kamp.

Der er dog ingen tvivl om, at lysten til at give tilrejsende fans en hed omgang som i Marseille er til stede hos de værste russiske hooligans.

— For nogle bliver det en fodboldfest, for andre bliver det en voldsfest, siger en maskeret hooligan i BBC’s dokumentar, ‘Den russiske hooliganhær’, der havde premiere sidste år i februar. En anden ligesindet supplerer senere:

— Hvis man vil undgå at få tæsk, bør man være sammen med sin familie eller børn. Hvis man bare kommer med en ven, skal man regne med at få en røvfuld.

På russernes alternativ til Facebook, vk.com, skriver flere i gruppen ‘Russiske hooligans’ da også om planer om at lade helvede bryde løs over de engelske fans.

Andre har dog en klar forventning om, at myndighedernes tidlige tackling af de russiske hooligans allerede har pacificeret dem, inden slutrunden går i gang.

— Jeg tror faktisk, der er større chancer for, at almindelige patriotiske russere skaber spontane problemer, hvis resultaterne ikke flasker sig, siger Toke Møller Theilade.

Rusland spiller åbningskampen ved VM den 14. juni mod Saudi Arabien.


Credit


Tekst: Johan Haarløv


Video: SNTV og EBU


Foto: Ritzau Scanpix


Redigering: Annegerd Lerche Kristiansen og Kim Schou


Grafik: Morten Fogde Christensen


Redaktør for digitale fortællinger: Kim Schou