Når sulten gør dig kriminel

I Venezuela bliver familiefædre kriminelle, mens børn bliver bandemedlemmer. Alt sammen for at skaffe mad i et land i kæmpe krise.

Når sulten gør dig kriminel

I Venezuela bliver familiefædre kriminelle, mens børn bliver bandemedlemmer. Alt sammen for at skaffe mad i et land i kæmpe krise.

  • Af Ignacio Marin og Yesman Utrera
Scroll eller brug piltasterne for at læse

Fædre stjæler motorcykler om natten. Kriminelle rekrutterer børn ved at betale dem i mad. Røverier og kidnapninger er blevet en kæmpe industri.

Sådan er hverdagen i Venezuela, hvor 90 procent af alle ikke har råd til mad, og 61 procent går sultne i seng hver aften. Hvor priserne bliver fordoblet hver eneste uge, og hvor det kræver en indtjening på 98 gange mindstelønnen, hvis en familie skal have råd til at købe nok mad.

De tomme maver skyldes en løbsk inflation, der forventes at nå 10.000.000 procent i løbet af 2019. Det er ti millioner procent.

Inflationen har forårsaget en bølge af sultrelaterede forbrydelser. For i et land hvor så godt som alle forbrydelser forbliver uopklarede, og hvor pengene er mindre værd end det papir, de bliver trykt på, bliver kriminalitet en realistisk vej ud af sulten.

De direkte konsekvenser af alt dette ses på gaden. 26.616 mennesker blev slået ihjel på 12 måneder, og 73 venezuelanere bliver dræbt hver dag.

Mød børne-bandemedlemmerne, politibetjentene på arbejde, skraldebørnene, der leder efter mad på lossepladserne, de dræbte og deres efterladte her.

Lidt under 90 procent af alle hjem modtager kasser med mad fra regeringen, men det er aldrig sikkert, hvornår den næste ladning vil ankomme. Madkasserne er blevet voldsomt kritiseret af oppositionen for at være en måde at sikre sig de fattigste borgeres stemmer på.

Ifølge en undersøgelse fra Cáritas har 53 procent af alle familier været nødt til at lede efter mad ukonventionelle steder - hvilket oftest betyder i skrald.

Selvom overnormering i fængslerne har været et problem i årtier, er det venezuelanske fængselssystem nu på kanten af et kollaps. Fangerne er afhængige af, at deres familie kan skaffe mad til dem, og der er problemer med alvorlig underernæring blandt de indsatte.

Regeringen har ikke offentliggjort statistik over kriminaliteten, men ifølge NGO’en OVV blev der i 2017 begået mere end 26.616 drab i Venezuela. Det svarer til, at 89 ud af 100.000 indbyggere mistede livet. I Caracas blev 1.331 mennesker dræbt i 2017.

Credit


Foto og tekst: Ignacio MarinRedigering: Annegerd Lerche KristiansenRedaktør for digitale fortællinger: Kim SchouKilder:
Encuesta de Condiciones de Vida (ENCOVI) - undersøgelse af venezuelanernes leveforhold, The Venezuelan Observatory of Violence (OVV), Cáritas, Monotor de Victimas