Kampen mod sandheden

Mød mændene bag en af de mest opsigtsvækkende falske nyheder.

Kampen mod sandheden

Mød mændene bag en af de mest opsigtsvækkende falske nyheder.

  • Af Lasse engelbrecht
  • 23. juni 2017
Scroll for at læse

Den 14. december 2012 skyder tyveårige Adam Lanza et vindue i stykker og trænger ind i Sandy Hook-skolen i Newtown, Connecticut.

På under ti minutter dræber han seks ansatte og 20 børnehaveklasseelever i det, der bliver et af de værste skoleskyderier i amerikansk historie. Derefter begår han selvmord.

Men selvom hverken politi, retsmedicinere eller nogen anden officiel myndighed sår tvivl om, at skyderiet var en virkelig begivenhed, så er der amerikanere, der ikke tror på, at det skete.

Mange af dem får deres informationer fra internettet, blandt andet gennem den kontroversielle radiovært Alex Jones, der udover sit eget radioprogram ejer hjemmesiden Infowars og en Youtube-kanal med 1,6 millioner abonnenter.

Hans alternative versioner af sandheden når ud til millioner af mennesker. En af dem, der lytter med og tilsyneladende tror på nogle af teorierne, er den amerikanske præsident, Donald Trump.

Dan Bidondi og Kevin Laprade er radioværter og har blandt andet dækket Sandy Hook for Infowars.

De mener, at forældrene til de døde børn er skuespillere, og at der måske slet ikke døde børn i skyderiet.

Nu er de på vej til Sandy Hook, Newtown, for at for at sende live og konfrontere byens beboere.

Allerede kort tid efter skyderiet i 2012 opstår de første rygter på internettet om, at Sandy Hook-massakren er en falsk begivenhed.

Nogle mener, at forældre, pårørende og andre indbyggere opfører sig kunstigt efter skyderiet, og at der er uoverensstemmelser i deres udtalelser.

Det leder dem til at tro, at hele skyderiet har været iscenesat af den daværende Obama-regering.

Formålet skulle være, at udnytte de skrækkelige drab på små børn til at skabe opbakning til en stramning af våbenlovgivningen.

Den pensionerede skolesikkerhedsekspert Wolfgang Halbig, er manden bag de fleste og mest omfattende konspirationsterorier om Sandy Hook.

Vi møder ham i et velstående kvarter i Florida. Han er gift, har voksne børn og en lille puddel, der hedder Coco.

Konspirationsteorier, som den om Sandy Hook, er ikke forbeholdt en lille gruppe amerikanerne.

USA's største medie for konspirationsteorier, Infowars, har sendt Wolfgang Halbigs teorier og Kevin Laprade og Dan Bidondis' billeder ud til flere millioner seere via internettet.

Infowars-grundlæggeren Alex Jones har omkring 10 millioner seere og lyttere om ugen via hjemmesiden. Den amerikanske præsident, Donald Trump, er blandt dem.

Under den amerikanske valgkamp delte Trump og medlemmer af hans stab videoer og artikler fra Infowars. Og flere gange har Trump udtrykt holdninger, der ligger sit tæt op ad teorier fremsat af Alex Jones.

Trump har blandt andet kaldt Barack Obama og Hillary Clinton grundlæggere af terrorgruppen Islamisk Stat og tilsluttet sig påstanden om, at tusinder af muslimer jublede i New Jersey efter terrorangrebet mod USA 11. september 2001.

Præsidenten har dog aldrig udtrykt tvivl om Sandy Hook-massakren, men for nylig legitimiserede han Infowars yderligere ved at give mediets korrespondent adgang til pressemøder i det Hvide Hus sammen med traditionelle medier som CNN, CBS og BBC.

For nogle mennesker har konspirationsteorierne om Sandy Hook meget konkrete og ubehagelige konsekvenser.

I Florida sidder Lenny Pozner. Han er far til Noah, der blev myrdet på Sandy Hook. Da Infowars begyndte at bringe historier om, at hans søn muligvis slet ikke var død, begyndte chikanen og truslerne mod ham og familien.

Han blev opsøgt på sin adresse af folk, der filmede familiens hus og rodede skraldespande og indkørsel igennem for at finde tegn på, at Noah ikke eksisterede.

Han har modtaget flere dødstrusler, og for få uger siden blev en kvinde fængslet for at stå bag nogle af dem.

For at stoppe trusler og chikane har familien offentliggjort Noahs fødselsattest og obduktionsrapport. Her kan man læse, at den lille dreng blev dræbt af skud i brystet og hovedet.

Men familien bliver stadig chikaneret.

I Newtown er de to informationskrigere Dan Bidondi og Kevin Laprade gået ned til Sandy Hook skolen med kameraer og telefoner tændt.

Men nogen har lyttet med på deres live feeds og meldt dem til politiet.

I alt er seks politibiler kommet til stedet, og politiet fortæller, at de vil blive anholdt, hvis de forsøger at opsøge beboerne i byen.

I stedet går de over til et af byens mindesmærker for de døde i Sandy Hook for at fortsætte kampen for deres version af historien.

Credit


Tekst: Lasse Engelbrecht

Fotograf: Mathias Vejen

Klip til Webdok: Laura Aller Jonasdottir

Webdokredaktør: Hans Christian Kromann