År 2018 blev et særligt år for den danske kongefamilie. Et år med død og sorg, men også stunder med utroligt meget glæde og kærlighed.

Da prins Henrik døde i februar, mistede otte børnebørn deres ”grandpapa”. To sønner deres far. Og en hustru mistede sin mand.

Dronningen og prins Henrik nåede at være gift i over 50 år.

Året var knap begyndt, da prins Henrik blev hasteindlagt på Rigshospitalet. Det var i januar. Han havde som så mange vintre før været sydpå, i Egypten, hvor han dog denne gang blev så dårlig, at han måtte afbryde ferien og flyve hjem til Danmark.

Hans tilstand var alvorlig.

Kronprins Frederik måtte i hast forlade vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea, hvor han var som IOC-medlem og for at støtte de danske atleter, for at komme hjem og være ved sin fars side.

Tirsdag den 13. februar blev prinsen udskrevet og overført til Fredensborg Slot, hvor han ønskede at opholde sig i sin sidste tid. Klokken 23:18 samme aften sov prins Henrik ind. Omgivet af dronningen og sine to sønner.

Prins Henrik blev 83 år.

Da han skulle ud på sin sidste rejse – fra Fredensborg til Amalienborg – stoppede folk op, når rustvognen kørte forbi, og folk kørte deres biler ind til siden og stod på motorvejsbroerne for at vise en sidste respekt.

Der blev stille, helt stille i Københavns gader, da prins Henriks kiste blev kørt den korte vej fra Amalienborg til Christiansborgs Slotskirke, hvor prinsen havde ønsket at blive bisat fra. Kun lyden af byens kirkeklokker hørtes.

Flere tusinder trodsede kulden og stod i kø i op til flere timer for at komme ind i slotskirken og vise prins Henrik den sidste ære, da kisten stod på castrum doloris – smertens leje.

Prins Henrik blev bisat ved en privat ceremoni. Godt nok for rullende kameraer, men det var kun den nærmeste familie og nogle ganske få andre nære venner og medarbejdere ved Hoffet, der deltog i den kirkelige handling.

Der blev holdt i hånd og tørret tårer bort.

Prinsen havde som en kærlighedserklæring til sin hustru – og en hentydning til sin bryllupstale til hende – bedt om, at kranse og bårebuketter skulle ligge som ”en blomstrende have” fremfor på rad og række.

Prinsen havde – noget kontroversielt – ønsket at blive kremeret, og at asken efterfølgende skulle deles og nedsænkes i slotshaven på Fredensborg og spredt over de danske farvande, som han holdt så meget af.


Efter en trist vinter blev det forår både i sind og på kalenderen. Med forårets komme kom også fester. Først blev dronningens 78 års fødselsdag fejret på Amalienborg.


Og så begyndte festlighederne for kronprins Frederik, der fyldte 50 år den 26. maj.

Tusindvis af danskere fejrede fødselsdagen ved at løbe med kronprinsen.

De lyttede til ham i radioen.


Og vinkede til kronprinsparret i Københavns gader.

Ved gallafesten holdt kronprinsesse Mary en tale til sin mand.

En tale, som hun senere vandt en pris for - for ”årets bedste tale” uddelt af foreningen Danske Taler.

At kronprinsen nu var fyldt 50, var ikke altid lige til at se. Under Smukfest-festivalen i Skanderborg kom kronprins Frederik pludselig på scenen under en Nephew-koncert.

Men ryggen drillede, og i august måtte kronprinsen opereres for en diskusprolaps oven på en aktiv sommer, der blandt andet bød på en længere officiel rejse med kronprinsesse Mary og deres fire børn til Færøerne.

Dronning Margrethes første sommer uden sin mand blev blandt andet tilbragt på regentparrets vinslot, Chatuex de Cayx, i Sydfrankrig.

Her holdt hun pressemøde, hvor hun fortalte om livet uden sin mand.

Prins Henrik var ikke det eneste medlem af kongefamilien, der gik bort i år. Dronning Margrethes kusine, prinsesse Elisabeth, døde i juni. 83 år gammel.

Prinsessen var måske ikke et kendt ansigt i offentligheden. I 45 år havde hun da også et helt almindeligt arbejde i Udenrigsministeriet.

Men hun indgik i arvefølgen og var protektor for flere organisationer, blandt andre Selskabet Kjæden, som hjalp svagtseende og blinde.

Prinsesse Elisabeth havde ingen børn, men var meget tæt knyttet til sine tre niecer, Rosenborg-døtrene Camilla, Josephine og Feodora, der var børn af hendes bror, grev Christian.

2018 blev året, hvor kongehuset fik sin første student, siden kronprins Frederik og prins Joachim fik huerne på tilbage i 1986.

Prins Nikolai sluttede sin studietid på Herlufsholm Skole i Næstved af med et tital og nogle stolte forældre.

Det blev også året, hvor kongefamilien fik en ægte model ind i familien. I februar sprang prins Nikolai ud som model og kom i stald hos Scoop Models.

Siden blev han optaget på officersskolen, som han dog efter et par måneder droppede ud af, fordi han ”ikke var havnet på den rette hylde.”

Til næste sommer vil prinsen begynde at studere. Han skal da også klare sig selv, da han ikke får apanage.

Når det bliver jul, samler dronningen sine to sønner, svigerdøtre og børnebørn til hygge i stuerne på Marselisborg Slot i Aarhus.

På den vis sørger dronningen for netop at omgive sig med det, som hun talte om i sin nytårstale på 2017’s sidste aften. Det vigtigste for hende. Familien.

Til nytår vil dronningen så for bare femte gang holde nytårstalen fra et andet sted end sit kontor på Amalienborg. Det bliver fra Fredensborg, hvor året startede, da et liv sluttede.

Credit


Se tv-dokumentaren ”Året i Kongehuset – 2018”her på DR TV.

Tekst: Nikoline Vestergaard


Videoredigering: Robin Patrick Stampe Seirby


Tekstredigering: Annegerd lerche Kristiansen og Kim Schou


Redaktør for digitale fortællinger: Kim Schou


Fotocredits:


Foto 1: Liselotte Sabroe/Scanpix
Foto: 2: Hans Petersen/Scanpix
Foto 3: Martin Sylvest/Scanpix
Foto 4: Torben Eskerod/Kongehuset
Foto 5: Liselotte Sabroe/Scanpix
Foto 6: Liselotte Sabroe/Scanpix
Foto 7: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Foto 8: Liselotte Sabroe/Scanpix
Foto 9: Norde Ernst Van/Scanpix
Foto 10: Mingo/DR
Foto 11: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Foto 12: Lars E. Andreasen/Scanpix
Foto: 13: A E Andersen/Scanpix (ung elisabeth)
Foto 14: Prins Joachim/Kongehuset
Foto 15: Vianney Le Caer/Scanpix
Foto 16: Niels Henrik Dam/Scanpix
Foto 17: Axel Schütt
Foto 18: Mads Nissen/Scanpix

styling