Du kender måske ikke landsbyen Øster Bjerregrav ved Randers. Men du har helt sikkert hørt om den diskussion, beboerne står med. Måske er det endda også et problem i dit eget nabolag.

For landsbyen med 1.018 indbyggere står i et dilemma. Alle vil rigtig gerne have, at byen skal udvikle sig. De vil rigtig gerne tiltrække børnefamilier.

Tre private investorer er allerede klar. De vil gerne stå for at lave 40 byggegrunde, så der kan komme et helt nyt kvarter i byen med parcelhuse og rækkehuse.

Selvom de fleste synes, det er en fremragende ide, er striden om byggeplanerne nu endt som et af de emner, der kan flytte stemmer ved det kommende kommunalvalg.

Især for beboerne på Erantisvej.
De lokale har allerede reddet byens købmand. Den stod til at lukke, men så teamede indbyggerne op og samlede nok penge sammen til at redde butikken.

Nu er de bange for, at skolen og det lokale foreningsliv ryger som det næste, hvis ikke der kommer nye børnefamilier til området til at holde hjulene i gang.

For lige nu ser statistikkerne ikke helt lovende ud for byen. Ligesom så mange andre byer bliver der færre børn og flere ældre. Indbyggertallet falder også.
Selvom sagen efterhånden er ret betændt i det lille lokalsamfund, hvor debatten også kører i byens lukkede facebookgruppe, vil hun gerne dialog.

Derfor inviterede hun for et par måneder siden en genbo forbi. Nemlig den lokale ejendomsmægler Jesper Hedegaard, som selv bor i byen og er en af investorerne bag boligprojektet. Han kan komme til at tjene gode penge på det, hvis det godkendes.

Nu mødes de igen på DRs opfordring for at tage diskussionen.

Som bekendt er det politikerne i din kommune, der i sidste ende skal stemme enten for eller imod det projekt, som du måske har stærke holdninger til.

Sådan er det også i Øster Bjerregrav. Her skal medlemmerne af Randers Byråd bestemme, om marken fortsat skal være forbeholdt traktorer, eller om der skal skabes en helt ny bydel.Derfor er der ekstra grund til at følge med i, hvad der foregår i byrådet lige nu. For her til november skal vi til kommunalvalg, og så bliver byggeprojektet måske afgørende for vælgerne i Øster Bjerregrav, når de skal sætte deres kryds.
Imens kan beboerne i Øster Bjerregrav ikke rigtig gøre andet end at vente - og sætte krydset til kommunalvalget der, hvor det vil fremme deres interesser mest muligt. Ligesom alle andre, der også afventer store beslutninger for deres eget lokalområde.

Uanset hvilken side af konflikten man står på, er der enighed om, at sagen vil få stor betydning for, hvor krydset skal sættes til kommunalvalget. Og så betyder partifarven ikke lige så meget som den lokale sag, man brænder for.

Og så er der et fælles fokus på at komme videre i landsbyen - uanset hvad fremtiden bringer for byens mest omdiskuterede mark.


Credit


Tekst: Therese Bach Øvlisen

Research: Sine Pam

Kode: Jonas Halgren Nielsen

Grafik: Signe Heiredal

Foto: Anders DavidsenPubliceret den 26/10 2021