Efterskrift

Alejandro Cao de Benós er blevet forelagt indholdet af de skjulte optagelser og den kritik, der rejses mod ham i dokumentarserien "Muldvarpen", men han afviser at medvirke i programmet eller give interview.

I sit svar på kritikken skriver han, at formålet med den internationale koreanske venskabsforening KFA er venskab og kulturforståelse – ikke forretning – hvilket foreningens medlemmer og 20 års aktiviteter vidner om.

Han skriver desuden, at han mødtes med Mr. James omkring et lovlige byggeprojekt, men da han forstod, at projektet handlede om våben og euforiserende stoffer, besluttede han sig for at spille med på Mr. James og Ulrichs planer ved at prale og lyve.

Nordkoreas ambassadør i Sverige er blevet forelagt den kritik, der rejses mod Nordkorea og mod de repræsentanter fra Nordkorea, som medvirker i programmet.

Hverken Nordkoreas ambassadør eller andre repræsentanter fra det nordkoreanske styre har svaret på den forelagte kritik.

’The Mole’ og metoder


  • ’The Mole’ hedder på dansk ’Muldvarpen – Undercover i Nordkorea’.

  • En dokumentarfilm instrueret af Mads Brügger og produceret af selskaberne ’Wingman Media’ og ’Piraya Film’.

  • Dokumentarfilmen er en co-produktion med BBC Storyville, NRK, SVT og DR.

  • Filmen handler om en danske familiefar, der igennem ti år infiltrerer den internationale nordkoreanske venskabsforening. Undervejs kommer han til at deltage i forhandlinger med repræsentanter fra regimet om køb af våben og narkotika. Som muldvarp i dokumentarfilmen er han med til at afdække hvordan nordkoreanere forsøger at skaffe dollars og olie til regimet i Pyongyang gennem brud på internationale FN sanktioner.

  • I dokumentarfilmen benyttes skjult kamera og agent provocateur – en figur, som produktionsselskabet har opfundet i forsøget på at afdække nordkoreanernes reelle intentioner. Begge metoder er taget i brug for at dokumentere brud på internationale sanktioner, en dokumentation der ikke ville kunne fremskaffes på anden vis.

Credit


Tekst: Annegerd Lerche Kristiansen


Redaktør for Digitale Fortællinger: Kim Schou


Video fra dokumentarfilmen "Muldvarpen – Undercover i Nordkorea"