Der gik kun 20 sekunder fra Pernille Vermund fik ordet i det store hvide telt i Allinge, før hun brugte et af sine favoritudtryk:

- Politikerne har svigtet!

Udtrykket var rettet mod de Konservatives leder, Søren Pape, og især mod Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. De tre mødtes her for første gang til en debat.

Teltet stod i Allinge, for det var lørdag under Folkemødet 2017, og alle de sorte plastikstole foran scenen var besat. Mange måtte finde sig en ståplads under teltdugen for at følge debatten mellem Thulesen og Vermund (med Pape som tredje hjul).

Det var Trykkefrihedsselskabet, der havde kaldt til debat i Allinge om, hvordan man bedst fører nationalkonservativ politik i Danmark. Særligt interesserede kunne erhverve sig en souvenir fra selskabet i forbindelse med debatten – en kop med den berømte Muhammedtegning med bomben i turbanen.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl (t.v.), De Konservatives Søren Pape Poulsen (m.f.) og Nye Borgerliges Pernille Vermund under debatten på Folkemødet i 2017.

På scenen deltes Thulesen, Pape og Vermund om to caféborde. Thulesen var slipseløs, men i hvid skjorte og blå blazerjakke. Vermund var i blomstret sommerkjole og angrebslysten.

Kristian Thulesen Dahl havde ellers forsøgt sig med en udglattende tone fra starten. Han sagde, at de sikkert var enige om målet. Et Danmark uden asylsøgere og uden påvirkning fra islam.

– Men vi kan have forskellige arbejdsmetoder, og nogle kan være mere utålmodige end andre, lød det fra DF–formanden.

Vermund skød tilbage. Dansk Folkeparti svigtede efter folketingsvalget i 2015, der ellers havde handlet om både straks-opbremsning og låg over asyltilstrømning. I stedet kom der flygtninge på motorvejene og senere i asylcentrene.

Pernille Vermund fortsatte med at remse op, hvad hun ser som konsekvensen af islamisk indvandring. Angreb på jøder, "koranklodser" (terrorsikring med beton i gadebilledet), terrorfrygt og opskruede sikkerhedsforanstaltninger. Og så en direkte kritik af Dansk Folkeparti:

– I sad med de afgørende mandater, med mulighed for at sige til Lars Løkke Rasmussen: Vi vil ikke finde os i det!

Thulesen forsøgte igen. Forklarede, at det ikke ville hjælpe noget, hvis Dansk Folkeparti havde væltet Lars Løkke Rasmussen på grund af udlændingepolitikken. At DF har opnået mange resultater gennem samarbejde. At der simpelthen ikke er flertal for at bryde med de internationale konventioner.

Lige meget hjalp det. Den dag i Allinge placerede Vermund Thulesen Dahl i rollen som "politiker". En af dem, der havde svigtet. Som en repræsentant for et gammelt parti med ansvar og kompromisser på samvittigheden.

Det blev den første gang, de to mødtes til debat.

Men én ting er sikkert. At Pernille Vermund og Nye Borgerlige har overhalet Dansk Folkeparti højre om i udlændingepolitikken. At hendes parti er en direkte konkurrent til DF på stemmesedlen. Og at ingen kan forudse, hvad Nye Borgerlige kan komme til at betyde for det borgerlige (blå) Danmark, når stemmerne er talt op.

Pernille Vermund sammen med Peter Seier Christensen.

Konservativ kandidat - nu med eget parti

Egentlig er Pernille Vermund også selv politiker, selvom hun vægrer sig ved det stempel. Hun har været konservativt byrådsmedlem, og hun var konservativ folketingskandidat ved det valg i 2015, der lå nogle få måneder før den store europæiske migrantkrise.

Hun blev politisk hjemløs efter længere tids overvejelser og var direkte uenig med sit parti op til folkeafstemningen i 2016 om det danske retsforbehold; i synet på EU-skilte. Samtidig havde en række sager i lokalområdet i Snekkersten gjort hende mere og mere opmærksom og kritisk overfor problemer med integration af indvandrere.

Vermund var ved at være parat til et nyt politisk kapitel. Og hun nåede at drikke kaffe med Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, men kom i stedet med et nyt parti, Nye Borgerlige. Partiet blev født over rødvin i Peter Seier Christensens sofa i Rungsted. Han er trofast toer i Nye Borgerlige og den, der overtalte Vermund.

Peter Seier Christensen i sofaen i samtale med Pernille Vermund

Det skete i efteråret 2015, efterfulgt af de klassiske tiltag; indsamling af underskrifter og godkendelse i Indenrigsministeriet. Og den 22. september 2016 holdt Nye Borgerlige sit første officielle pressemøde med Pernille Vermund og Peter Seier i front.

– Politikerne skal bestemme mindre, og danskerne skal bestemme mere, lød det kort inde i pressemødet.

Pernille Vermund præsenterer Nye Borgerlige ved pressemøde.

Peter Seier Christensen har været med hele vejen. Men der er ingen tvivl. Pernille Vermund sætter tonen og sælger varen.

Det handler om en politisk cocktail bestående af benhård udlændingepolitik og en økonomisk politik, der lover store skattelettelser og store besparelser i det offentlige.

I alt skal der spares 77 milliarder kroner frem til 2025, og både topskat og selskabsskat skal afskaffes.

Og alle jobcentre skal lukkes. De skaber alligevel ingen job, mener partiet. Danskerne skal have en såkaldt "basisydelse" på 6.000 kroner om måneden, hvis de ikke har andre indtægter, og den skal erstatte den nuværende kontanthjælp. Førtidspensionen skal sættes op til 25.000 kroner om måneden. Pension og dagpenge skal være på samme niveau som i dag.

Og en vigtig tilføjelse: Alle disse ydelser skal kun gå til danske statsborgere. Dét er et af Nye Borgerliges krav. Krav, der er mere end bare almindeligt vigtige. Krav, der er ufravigelige.

Det er en hårdere og mere uforsonlig politisk linje end man før har set i dansk udlændingepolitik. Og det er et krav, Pernille Vermund har fuldstændig opbakning til i sit bagland.

Pernille Vermund til Nye Borgerliges første årsmøde i november 2016.

To tårer og tre ufravigelige krav

– Velkommen til Pernille. Giv hende en kæææmpe hånd!

Det gjorde de forsamlede i Fredericiahallen sandelig også. Så meget, at Pernille Vermund måtte tørre et par tårer væk med en papirserviet, nogen rakte hende.

– Det er vildt, hvor langt vi er nået på kun et år, lød det, da hun var kommet i gang med talen.

Fremmødet på Nye Borgerlige første årsmøde i november 2016 kunne nemt matche deltagelsen på mere etablerede partiers møder af samme karakter. 450 deltagere og begejstrede for at være med til noget nyt i dansk politik.

Vermunds tale på årsmødet i Fredericiahallen var et angreb på "politikerne". Og et krav om handling over for "udlændinge".

– I Danmark skal vi ikke acceptere, at vores gæstfrihed misbruges af kriminelle udlændinge, der svindler, voldtager og dræber. Kan udlændinge ikke overholde landets love, har de intet at gøre i Danmark.

Pernille Vermund holder tale ved årsmødet i 2016.

Og det sidste skal tages helt bogstaveligt. Det fremgår af et af de tre politiske hovedkrav, som Nye Borgerlige konsekvent har fremført siden partiets dannelse:

For det første skal Danmark etablere et totalt asylstop. For det andet skal udlændinge udvises efter den første dom for kriminalitet. Og for det tredje skal ingen, der ikke er dansk statsborger, modtage offentlige ydelser.

Denne pakke med tre ufravigelige krav er blevet mødt med afvisning hele vejen rundt. De internationale konventioner står i vejen, og selve Grundloven forhindrer ifølge eksperter, at dele af politikken gennemføres.

Men ifølge Pernille Vermund er de tre krav ufravigelige. Også hvis Nye Borgerlige skal forhandle om at støtte en borgerlig regering efter valget, ledet af Lars Løkke Rasmussen.

Nye Borgerliges slogan.

Kravene er ikke ultimative, understreges det fra partiets side, for dét er i Nye Borgerliges ordbog et politikerudtryk, beregnet på det taktiske spil på Christiansborg. I valget af ordet "ufravigelige" ligger, at det simpelthen er umuligt at slække på kravene, hvis man har sin ære og samvittighed i orden.

Hvis der kommer borgerligt flertal efter valget, vil Lars Løkke Rasmussen blive mødt med Nye Borgerliges "ufravigelige" krav. Signalet fra Pernille Vermund er benhårdt: Går Løkke ikke ind på dem, kan Nye Borgerlige ikke pege på ham som statsminister.

Så vil man i stedet pege på Pernille Vermund. Ikke med et ønske om at få statsministerposten, men fordi man nu engang skal pege på nogen i en dronningerunde.

Pernille Vermund sammen med Mette Thiesen.

'Nørrebro er tabt'

Pernille Vermund er en yderst flittig bruger af de sociale medier og var en markant debattør på Facebook allerede før, hun blev partileder. En status, der formentlig var med til at give Nye Borgerlige en så flyvende start, som partiet fik.

Men det var partifællen Mette Thiesen, der en torsdag aften i november 2017 skrev et af de mest citerede opslag i partiets historie.

– I dag har Pernille og jeg været på Nørrebro. Vi er ikke i tvivl. Nørrebro er tabt, bekendtgjorde Mette Thiesen på Facebook. Ledsaget af en dobbelt-selfie med Vermund, taget på bagsædet af en bil.

Tweet fra Mette Thiesen fra Nye Borgerlige.

De to politikere havde været på Nørrebro med pressechef og kamerahold for at optage en video foran en moské, og det var endt galt. Der opstod ballade, og repræsentanterne for Nye Borgerlige måtte forlade området i al hast.

Pernille Vermund konkluderede næste dag, at "det er intolerancen over for de danske værdier om demokrati og ligeværd, der dikterer livet på Nørrebro".

Mette Thiesen var, som Pernille Vermund, tidligere konservativ folketingskandidat i Nordsjælland. Hun sidder i dag i kommunalbestyrelsen i Hillerød for Nye Borgerlige. Men hun er først og fremmest synlig som en yderst aggressiv debattør i udlændingepolitikken. Thiesen besøger gerne områder med mange ikke-etnisk danske beboere for at optage film til de sociale medier – reaktionen er ofte voldsom.

Udlændingepolitikken er og bliver omdrejningspunktet for Nye Borgerlige og den vigtigste attraktion for folk, der søger et partipolitisk ståsted. Der er mange stærke holdninger derude, og selv om ledelsen i Nye Borgerlige tillader meget stærke udsagn, så har partiet i hele sin levetid med mellemrum ekskluderet medlemmer og kandidater. Folk, der gik over grænsen, som den defineres i partiets ledelse.

Det ramte en kandidat, der betegnede muslimer som "en kræftsvulst". En anden røg ud for at støtte, at muslimske flygtninge i Bangladesh skulle blive steriliseret. En tredje havde udtalt sig til fordel for etnisk udrensning.

Det er Peter Seier Christensen, der fører kniven i disse sager og udtaler sig til medierne om dem. Men i valgkampen bliver det Pernille Vermund her, der og alle vegne – dog mest i Sydjyllands Storkreds. Langt fra udgangspunktet i Nordsjælland. Men nøje udvalgt.

Ved valget i juni 2015 fik Dansk Folkeparti 126.058 stemmer i dén storkreds. Svarende til 28.4 procent af stemmerne og seks pladser i Folketinget. Her sætter Pernille Vermund jagten på pladser i Folketinget ind, og DF-formand Kristian Thulesen Dahl er udset til at skulle aflevere nogle af de mange DF-stemmer i Sydjylland.

Jagten på Kristian Thulesen Dahsl stemmer begyndte i et telt i Allinge. Den slutter i stemmeboksene i Sydjylland.

Credit


Skrevet af: Jens Ringberg


Redigeret af: Annegerd Lerche Kristiansen og Maya Nissen


Design og grafik: Emil Thorbjörnsson og Simone Møller


Programmering: Johannes Wehner


Foto: Scanpix


Redaktør for digitale fortællinger: Kim Schou


Få historien om partiet