49er FX: Jena Mai Hansen & Katja Salskov-Iversen

4 års forberedelse – og nu bedst når det gælder.

49er FX: Jena Mai Hansen & Katja Salskov-Iversen

4 års forberedelse – og nu bedst når det gælder.

Scroll eller brug piltasterne for at læse

Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen har tilhørt verdenseliten i flere år, og sammen med to andre danske besætninger har de domineret 49’er FX-klassen, lige siden den blev introduceret i 2012.

Jena og Katja har dog det meste af tiden stået i skyggen af en anden dansk besætning, nemlig Ida Marie Baad og Marie Thusgaard Olsen, der vandt medaljer ved alle store stævner.

Outsider-båden var søstrene Maiken og Anne-Julie Foght Schütt.

Det danske landshold for 49’er FX er rundt kendt for ”den danske model”, hvor sejlerne og trænerne har insisteret på, at man kan være venner, tale sammen og ikke mindst bruge hinanden som skarpe træningspartnere på vandet. Og alligevel være konkurrenter.

OL blev en kamp om marginaler og tre stævner skulle afgøre udtagelsen. Det første stævne var VM i Argentina, og presset på Jena og Katja var maksimalt. Jena havde kæmpet med en ankelskade, der havde præget træningen.

VM gik som alle havde spået med Ida Marie Baad og Marie Thusgaard på en 3. plads, Jena og Katja på en 4. plads. Og søstrene Schütt på 7. pladsen.

Tre danske både i toppen.

Intet afgjort og forskellene i point så små, at ingen reelt havde taget afstand.

Næste udtagelse var World Cup stævnet i Miami i januar. Med en forrygende finale sejlads endte Katja og Jena på en 2. plads, og to andre danske besætninger blev 10 og 12. Pludselig førte de udtagelsen med temmelig mange point.

På landsholdet holdt man fast i den danske model, men det var tydeligt at presset nu lå på Ida og Marie. De var ikke længere favoritter. Det var også tydeligt, at søstrene Schütt manglede en smule, for at være med helt i toppen.

De danske udtagelser blev afgjort til VM i Clearwater, Florida. Mange af de nationer, der skulle til OL brugte stævnet som udtagelse, og det prægede alle deltagere, at der nu var meget på spil.

Her viste de danske besætninger, hvorfor de tilhører den absolutte elite. I en af sejladserne kom de i mål som 1, 2 og 3. Det blev bemærket internationalt, da det er sjældent at se landsholdssejlere kramme og grine efter en sejlads, hvor OL-udtagelse er på spil.

VM vendte op og ned på alt. Pludselig kom Ida og Marie ikke videre til medalje-sejladsen. Søstrene Schütt lavede deres bedste resultat nogensinde og fik en 2. plads. Men det var Jena og Katjas solide sejlads gennem hele stævnet og 7. pladsen, der sikrede dem OL-pladsen.

Med OL-deltagelsen i hus har Jena og Katja kunnet koncentrere sig om at arbejde med marginalerne. Det har givet pote, og i løbet af foråret har de først lavet en 3. plads til et world cup-stævne. Men kulminationen var, da de vandt guld til EM.

Nu er der ikke længere noget, der hedder lige ved og næsten, og der er ikke længere nogen der kan være i tvivl om, at de kan vinde OL. Og at skader, uheld og bekymringer må vige pladsen for ambitionen om at vinde OL.

Jena og Katja beskriver ofte sig selv som ”den rolige” og ”den temperamentsfulde”. Men de supplerer hinanden og har en evne til at hive kaniner op at hatten.

Bag sig har de en af verdens bedste trænere, og de bør gå ind til OL med ro i maven. De kan vinde!

Credit




Tekst: Bo Hasseriis Hansen


Billeder: Das Büro for DIF og Team Danmark, Scanpix/Dansk Sejlunion, Das Büro for DIF og Team Danmark, Getty/ Mike Ehrmann, Scanpix/Dansk Sejlunion, Mick Anderson/SAILINGPIX, Das Büro for DIF og Team Danmark, Getty/ Mick Anderson/SAILINGPIX, Getty/ Bryn Lennon, Mick Anderson/SAILINGPIX, Das Büro for DIF og Team Danmark



Webdokredaktør: Maya Nissen