Banelandsholdet

Kører de mon med eller uden strømper?

Banelandsholdet

Kører de mon med eller uden strømper?

Scroll eller brug piltasterne for at læse

Danmark har stolte traditioner for banecykling. 4000m-holdet måtte dog nøjes med en femteplads i London i 2012.
Men i Beijing i 2008 blev det til sølv.

Inden for det seneste år har Danmark vundet bronze ved både EM og VM i 4000 meter holdforfølgelsesløb.

Holdløbet handler selvfølgelig først og fremmest om rytterne på banen, der med tordenkiler som lårmuskler træder igennem på velodromen.

Men i kulissen bliver hver en syning undersøgt og hver en møtrik vurderet:

For måske er det muligt at barbere 1/100 af ved at overfladebehandle skruerne på en ny måde?

Hos Team Danmark er det præstationsanalytiker Andreas Top Adler, der er med til at fintune detaljerne hos banelandsholdet.


- Vi er lidt lige som Q i James Bond. Vi arbejder lidt under overfladen. Vi flyver så meget under radaren med som muligt, så konkurrenterne ikke opsnapper noget, siger han.

- På cyklen ser vi fx på, om det er den rigtige kæde og hvordan legeringen på tandhjulene er. Der er 10 forskellige slags dæk på markedet, og det rigtige dæk kan give os 1/100 sekund.

- Vi kan jo ikke leve med at tabe en medalje på grund af 1/100 sekund, hvis vi ved, at vi med et andet dæk ville have kunnet køre hurtigere.

Der er brugt mange testdage på både bane og i vindtunnel i at finde den rigtige dragt, de rigtige handsker, den rigtige hjelm og finde ud af, hvilke strømper rytterne skal have på.

Eller om de skal køre uden strømper? Det bliver ikke afsløret før OL.




At finde den rigtige hjelm er fx noget af et detektivarbejde.

- På bane kommer vi op på 63-65 km/timen, og så sker der altså noget med det flow af vind, der er omkring hjelmen. Man kan selv prøve at stikke fingrene ud af bilvinduet, når man kører med den hastighed. Derfor er det vigtigt at have en aerodynamisk hjelm, der kan lede vinden om bag rytterne bedst muligt, siger Andreas Top Adler.

Selv om han og kollegerne måske kan barbere nogle hundredele af landsholdets præstationer ved at optimere udstyret, så er det vigtigste altså mændene inde på banen:

- Vi har en meget analytisk tilgang til det, men det handler også om mennesker, der skal ud og ramme dagen.

Rammer rytterne den ikke perfekt, når de skal skifte position, så kan man sidde med den mest raketagtige cykel og alligevel tabe en afgørende meter. Men dét, vi kan kontrollere, forsøger vi at sikre er så optimalt som muligt.

Der er blevet trænet intensivt frem mod OL. Her kan du se rytterne få en skideballe af landstræner Casper Jørgensen (fra programmet "Rejsen til Rio.")

Banelandsholdet præsenterede tidligere på sommeren en spritnyt banecykel, som Team Danmark og Danmarks Cykle Union har udviklet sammen med fabrikanten Argon18.


I klippet her kan du se præsentationen af den.

Truppen til 4000 meter holdforfølgelsesløb består af Casper Folsach, Frederik Rodenberg Madsen, Niklas Larsen, Casper Pedersen, Rasmus Quaade og Lasse Norman Hansen.

Sidstnævnte skal også køre omnium, hvor han er forsvarende olympisk mester.

Vi har fået nogle unge ryttere ind, som kører rigtig stærkt. Vi tager til Rio for at komme på medaljeskamlen.
Lars Bonde, sportschef i Danmarks Cykle Union

Og vinder holdet en medalje med 1/100 sekund forspring, så kan de måske takke Andreas Top Adler, der også er med i Rio.


Han glæder sig til første træningsdag:


- Det første, jeg skal gøre, er at måle banen op med en laserpen, så jeg ved nøjagtigt, hvordan kurverne er, siger han.

Credit


Tekst: Jens Gjesse Hansen


Billeder: 1: Team Danmark/DIF, 2: Getty/Jamie Squire, 3+4: Getty/Alex Livesey, 5+6. Das Büro for DIF og Team Danmark, 7: Andreas Top Adler, 8-10: Scanpix/Nils Meilvang, 11-13: Danmarks Cykle Union, 14: Scanpix/Nils Meilvang.


Webdokredaktør: Maya Nissen