Lotte Friis

Sov med OL-medaljen under sin pude

Lotte Friis

Sov med OL-medaljen under sin pude

Scroll eller brug piltasterne for at læse

Lotte Friis blev udtaget til OL tilbage i november måned sidste år som en af de danske svømmere. Hun er Danmarks mest udholdende kvindelige svømmer og deltager derfor på den lange 800 meter-distance.

Det er Lottes tredje OL, og hun har oplevet lidt af hvert. Ved OL i Beijing i 2008 overraskede hun alle og fik bronze, mens hun slet ikke kunne leve op til de store forventninger ved OL i London fire år senere. Her blev det til en femteplads.

Det var slet ikke faldt mig ind, at det ikke skulle blive til medaljer. Jeg var meget overrasket over, hvor dårlig min tid egentlig var. Uden at komme med søforklaringer, så gik alt bare galt.
Lotte Friis til DR Sporten efter OL 2012

Hjemme hos Lotte selv må hun have afsat et helt værelse til alle de medaljer, hun har vundet i sin karriere indtil videre. Det er blevet til syv VM-medaljer, 15 EM-medaljer og altså en enkelt OL-medalje.

I 800 meter-distancen blev det til et verdensmesterskab tilbage i Rom 2009, og hun vandt faktisk også VM i Shanghai i 2011. Det var bare på 1500 meter-distancen. Det er to af de største resultater i karrieren.

Siden 2013 er det ikke blevet til en medalje ved nogle af de store turneringer, men Lotte siger selv, at hun svømmer bedre tider i år, end hun har gjort de seneste fire år.

Det meste af optakten til OL har hun brugt i USA, hvor hun svømmer for klubben North Baltimore Aquatic Club. Her er hun holdkammerat med den mest vindende OL-atlet nogensinde; Michael Phelps med 22 medaljer.

Når hun er i Danmark svømmer hun for Gentofte Svømmeklub, hvor hun også fra tid til anden optræder som gæstetræner for nogle af de yngre svømmere, som ser op til hende.

For et par år siden meldte Lotte ud, at hun ønsker at stoppe karrieren efter OL i Rio. Siden er København dog blevet vært for EM i svømning 2017, hvilket muligvis vil udsætte hendes karrierestop et år.

Som udgangspunkt forventer man ikke en medalje til Lotte ved OL, da det er svære konkurrenter. Det gjorde man dog heller ikke i 2008, hvor hun overraskede alle inklusive hende selv.

Jeg sov med medaljen under hovedpuden de første nætter, bare så den ikke forsvandt, og så jeg kunne mærke den, når jeg vågnede. Jeg var bange for at det hele bare var en drøm.
Lotte Friis om OL-bronze i 2008 til swimnews.dk

Credit
Tekst: Frederik Palle


Billeder: Scanpix/ Søren Bidstrup, Das Büro for DIF og Team Danmark, Scanpix/Henning Bagger, : Scanpix/ Henning Bagger, Scanpix/ Henning Bagger, Scanpix/ Henning Bagger, Scanpix/ Torkild Adsersen, Das Büro for DIF og Team Danmark, Scanpix/Torkild Adsersen, Scanpix/ Henning Bagger, Scanpix/ Henning Bagger, Das Büro for DIF og Team Danmark


Webdokredaktør: Maya Nissen