Pál Joensen

Den danske færing slås for to lande

Pál Joensen

Den danske færing slås for to lande

Scroll eller brug piltasterne for at læse

Pál Joensen er fra Færøerne, men langdistancesvømmeren stiller op for Danmark til OL. Det færøske folk elsker ham dog stadig.

For på trods af det danske flag på svømmehætten under konkurrencerne, så har han stadig et meget, meget nært forhold til hjemlandet.

Som ung stillede Pál Joensen op for Færøerne. I 2008 hentede han tre guldmedaljer ved junior-EM, hvilket var en stor overraskelse for arrangørerne, der ikke havde det færøske flag på lager.

Siden da er han begyndt at konkurrere under dansk flag. Men i træningen er det færøske flag altid med Pál Joensen. Det sidder på træningsbadehætten.

Træningen foregår dog ikke hjem på Færøerne længere. I sine bestræbelser på at nå til OL i Rio blev Pál Joensen nødt til at flytte til Danmark for at forberede sig optimalt.

Derfor bor han nu i København med sin kone, som han blev gift med i Færøernes eneste svømmehal, der meget passende ligger i Pál Joensens hjemby og bærer navnet Páls Høll, som løst oversat betyder Páls hal.

I København kan Pál Joensen træne i den topmoderne svømmehal i Bellahøj. Det meste af tiden bruger han dog på at træne selv.

Pál Joensen kan nemlig bedst lide at have ro, når han træner frem mod konkurrencerne i 1500 meter fri.

Man er tvunget til at blive gode venner med sine egne tanker, når man har så meget tid med sig selv. Der er noget særligt over at være alene og i kontakt med mig selv så længe ad gangen. Den refleksion, der er i det, afslapper ens sind.
Pál Joensen til Berlingske

Ro bliver der næppe i svømmebassinnet i Rio.

Derfor bliver det spændende at se, om Pál Joensen kan lukke den øredøvende larm fra tilskuerne ude og sikre både Danmark og Færøerne en medalje, når han springer i det olympiske vand til sommer.

Det lykkedes til de seneste europamesterskaber, da Pál Joensen vandt sølv i både 800 meter og 1500 meter fri. Forhåbningen er derfor, at vi ender med at se den færøske dansker i OL-finalen.

Credit
Tekst: Malte Nørgaard


Billeder: Scanpix/ Asger Ladefoged, Das Büro for DIF og Team Danmark, Scanpix/Asger Ladefoged, Scanpix/Henning Bagger, Scanpix/ Asger Ladefoged, Das Büro for DIF og Team Danmark, Scanpix/Wolfgang Rattay, Das Büro for DIF og Team Danmark, Das Büro for DIF og Team Danmark, Das Büro for DIF og Team Danmark, Scanpix/ Asger Ladefoged, Scanpix/Laszlo Balogh, Scanpix/ Asger Ladefoged


Webdokredaktør: Maya Nissen