Alexey Nikiforov står på en scene.

Hans hoved er foroverbøjet, blikket rettet mod guitaren og nu og da de tre bandkammerater ved hans side. De tre mænd er hans kolleger på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor Alexey Nikiforov arbejder som kemiingeniør og forsker i blandt andet udvikling af klimavenlig energi. Men lige nu er det december måned 2017, det er julefrokost, og de fire kollegers coverband, Alternative Power, har allerede spillet både Nordhavn Station af Magtens Korridorer, Smells Like Teen Spirit af Nirvana, Song 2 af Blur og er nu i gang med en rocket udgave af Whams Last Christmas.

Foran bandet står deres kolleger på dansegulvet. De danser, hujer og klapper, mens de fire bandkammerater spiller videre.

Som han står på scenen, ligner Alexey Nikiforov det, han er. En del af fællesskabet på DTU. Men mere end tre år senere bliver Alexey Nikiforov dømt for, at han under sin tid på universitetet har været mere og andet, end hans kollegaer har været klar over.

Alexey Nikiforov har været spion for en russisk efterretningstjeneste.

DR kan nu afsløre hidtil ukendte detaljer i den mørklagte sag mod Alexey Nikiforov. En sag, hvor han blev hvervet af russiske efterretningsofficerer og igennem flere år udleverede oplysninger fra DTU og senere den nordjyske virksomhed SerEnergy, der i dag hedder Advent Technologies, til en russisk efterretningstjeneste.

38-årige Alexey Nikiforov blev anholdt i 2020 og året efter idømt tre års fængsel og udvisning af Danmark for bestandig for sin deltagelse i “systematisk og målrettet spionage mod forskning og produkter inden for grøn teknologi i Danmark,” som der står i domsudskriften.

DR har fået adgang til PET’s billeder fra efterforskningen. Billederne er ikke længere klassificerede, men har aldrig tidligere været offentliggjort.

Billedet ovenfor er fra PETs efterforskning af sagen og viser, hvordan Alexey Nikiforov i juni 2020 mødtes på restauranten Letz Sushi i Lyngby med den russiske efterretningsofficer Timur Rasulov. På papiret var Timur Rasulov en russisk embedsmand, der arbejdede som førstesekretær på den russiske ambassade i København. Men som DR nu kan afsløre, var han i virkeligheden udsendt som spion for den russiske efterretningstjeneste SVR. Det kommer frem i den nye dokumentarserie ‘Skyggekrigen’, hvor DR i samarbejde med NRK, Yle og SVT undersøger Ruslands hemmelige operationer i Norden.

Overvågningsbillederne fra PET viser også, hvordan Alexey Nikiforov og Timur Rasulov i november 2019 har fulgtes ad i Lyngby, ligesom Alexey Nikiforov samme dato er filmet nær sin bil tæt på restauranten Letz Sushi.

Materialet fra efterforskningen viser desuden også fotos fra ransagningen af Alexey Nikiforovs lejlighed.

Gemt i en papkasse ses konvolutter og ikke mindst indholdet i en af konvolutterne: amerikanske dollars. Ifølge DR’s oplysninger modtog Alexey Nikiforov flere hundrede tusinde kroner i amerikanske dollars fra den russiske efterretningstjeneste. Selv har Alexey Nikiforov, ifølge kilder forklaret, at pengene var fra forskningsmidler, han havde søgt til DTU, der skulle bruges til blandt andet forskningsrejser.

Endelig er der et foto af en seddel, som Alexey Nikiforov ifølge PET modtog fra Timur Rasulov. Af den kan man læse de emner, som Rusland angiveligt ønskede oplysninger fra Alexey Nikiforov om – eksempelvis grøn energi, energisikkerhed og radarer.


Ønskede et liv i Danmark

Før Alexey Nikiforov blev dømt, før han blev hvervet og betalt i amerikanske dollars for at udlevere dokumenter, var han tilsyneladende en helt almindelig ph.d-studerende på DTU.

Alexey Nikiforov er uddannet kemiingeniør i Moskva, men fik i 2008 muligheden for at skrive en ph.d. på DTU i Lyngby. Her gjorde han det så godt, at han efterfølgende blev ansat i en tidsbegrænset stilling. Ifølge DR’s kilder var Alexey Nikiforovs store ønske at blive på DTU og i Danmark. Han fik en kæreste i Danmark, han købte en lejlighed, de fik et barn.

Det virkede til, fortæller flere kilder til DR, at Alexey Nikiforov havde det godt. Han var ikke det sociale midtpunkt blandt kollegerne, han var lidt tilbageholdende, men han deltog i det sociale liv på DTU, ikke kun med coverbandet til julefrokosterne, men også til andre sociale aktiviteter. Han lærte flydende dansk og virkede ifølge DR’s kilder i det hele taget glad for at bo her.

I sin fritid søgte Alexey Nikiforov også fællesskabet. Han blev i 2014 en del af et balalajkaorkester, hvor han lærte at spille på det russiske folkemusikinstrument dumra.

Nina Pavlovski var et af de orkestermedlemmer, som tog imod ham, og som havde kontakt med ham igennem årene. Hun husker Alexey Nikiforov som undseelig og forsigtig, men sød.Alexey Nikiforov blev et trofast medlem af balalajkaorkesteret, og han var ifølge Nina Pavlovski med ude at optræde til alle orkesterets koncerter. Flere gange optog han også koncerterne til resten af orkesteret.

Men på et tidspunkt skete der noget, fortæller Nina Pavlovski. Alexey Nikiforov ændrede sig, ifølge hende.

“Man kan mærke på ham, at han er ukoncentreret. Han kommer for sent, eller han er ukoncentreret, når han kommer, og tjekker hele tiden sin telefon. Han har hele tiden telefonen stående på sit nodestativ, og der sker hele tiden noget på den telefon, som han er nødt til at være med til.”

Første fase: Venskabelig relation

Det er svært at lave en tidslinje for Alexey Nikiforov. Der er mange ting, som er uklare. Som hvornår han først blev kontaktet af en russisk efterretningsofficer, for eksempel. Hvordan han præcist blev hvervet. Og om hans manglende koncentration til øvesessionerne med balalajkaorkesteret hang sammen med arbejdet som spion.

Én ting står dog klart. I løbet af årene i Danmark fik Alexey Nikiforov kontakt med russiske efterretningsofficerer, der officielt arbejdede på den russiske ambassade i København som diplomater.

Ifølge DR’s kilder indledte en efterretningsofficer et klassisk groomingforløb, der strakte sig over flere år, og hvor der i den første fase var en “venskabelig relation” mellem Alexey og efterretningsofficeren.

Rapporten ‘Vurdering af spionagetruslen mod Danmark’, der blev udgivet af PET i starten af 2022, beskriver, at de udenlandske efterretningsfolk er trænede i netop at udvælge og opbygge fortrolige kontakter.

Anders Henriksen, der er chef for kontraspionage ved PET, forklarer, at en typisk hvervning kan starte ved, at efterretningsofficeren nærmer sig sit mål på “relativt forsigtig vis.”

Hvis man efter den indledende kontakt mener, at målet vil være i stand til at levere oplysninger, som Rusland har et ønske om at få, vil man begynde at skabe “en langsom tilnærmelsespolitik,” fortæller Anders Henriksen:

“Man vil måske typisk starte med at have kontakten på et officielt sted. Det kan være en konference eller et andet uskyldigt sted, hvor man kan møde en person, som man ønsker at hverve.”

Derfra vil efterretningsofficeren ofte langsomt arbejde sig tættere på personen og opbygge et tillidsforhold, indtil han eller hun begynder at føre kontakten på en mere hemmelig måde:

“Man vil måske ikke aftale møderne over telefonen, men skriftligt, så der ikke er nogen spor. Og så vil man på et tidspunkt se, om man kan overtale personen til at videregive de oplysninger, man ønsker. Altså om man kan få personen til at spionere på Ruslands vegne,” siger han.

På et tidspunkt forlod efterretningsofficeren, der indledte den “venskabelige relation,” Danmark, og Alexey Nikiforov blev ifølge DR’s kilder overleveret “i en overdragelsesforretning.”

Den nye kontakt var den 47-årige Timur Rasulov, som i januar 2018 fik diplomatstatus i Danmark som førstesekretær på den russiske ambassade. I virkeligheden var han dog, ifølge DR’s oplysninger, officer fra SVR – den russiske udenrigsefterretningstjeneste.

Fik job i Aalborg

Efter Alexey Nikiforov ifølge Nina Pavlovski havde virket ekstraordinært optaget af sin telefon, skete der noget. Han fik et job i Aalborg. Hos virksomheden SerEnergy, der blandt andet udvikler brændselsceller, der kan omdanne brint til grøn strøm.

Arbejdet begyndte i maj 2019. Alexey Nikiforov blev boende i sin lejlighed nord for København, mens han forsøgte at koncentrere sine arbejdsdage først på ugen i Aalborg, så han kunne være i København resten af tiden. Alexey Nikiforov blev også ved med at komme på DTU for at fortsætte sin forskning, ligesom han fortsatte med at være en del af balalajkaorkesteret.

Fordi Alexey Nikiforov forsøgte at klemme fem dages arbejde ind på fire dage hos SerEnergy, sad han ifølge DR’s kilder nu og da og arbejdede alene om aftenen.

Om det er i løbet af disse timer, at han indhentede de oplysninger, han senere overleverede til den russiske efterretningstjeneste, ved vi ikke. Men ifølge DR’s kilder downloadede han i løbet af sin tid hos den nordjyske virksomhed interne forretningsoplysninger fra virksomheden, ligesom han også smuglede fysiske teknologidele ud af virksomheden og udleverede dem til Timur Rasulov.
Men en dag gik det galt.

Anholdelsen

Alexey Nikiforov blev anholdt af PET, mens han var på forlystelsesparken Bakken i Klampenborg. Det var den 3. juli 2020, klokken var 19.01, og Alexey Nikforov var på vej hen til sin bil for at stille sin parkeringsskive, da det skete.

Først mere end fem måneder senere, i starten af december samme år, informerede PET offentligheden om tiltalen mod Alexey Nikiforov.
Alexey Nikiforov blev ved Retten i Aalborg fundet skyldig i tiltalen, og i november 2021 - næsten et år efter, tiltalen blev rejst – stadfæstede Vestre Landsret dommen på de tre års fængsel og udvisning for bestandig af Danmark.

Landsretten lagde blandt andet vægt på, at Alexey Nikiforov “over en årrække deltog i systematisk og målrettet spionage mod forskning og produkter inden for grøn teknologi i Danmark.”

Alexey Nikiforov har siddet fængslet siden juli 2020 og har gennem hele sagen nægtet sig skyldig. Han har indsendt en klage til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for at få sin sag taget op. Alexey Nikiforov har ikke ønsket at stille op til interview med DR.

Timur Rasulov udrejste fra Danmark i 2021. DR har gennem længere tid forsøgt at få en kommentar fra den russiske ambassade i København om deres spionage i Danmark. Men ambassaden er ikke vendt tilbage på DR’s henvendelser og har ikke kommenteret oplysningerne om Timur Rasulov.

Afsløringen af, at Timur Rasulov er spion for efterretningstjenesten SVR, er bekræftet af flere af hinanden uafhængige kilder. En af kilderne er det russiske gravernetværk Dossier Center.

Spionens identitet kommer frem i dokumentarserien 'Skyggekrigen', der afdækker, hvordan Rusland fører hybridkrig i de nordiske lande. Serien udkommer på DR1 og DRTV onsdag den 19. april 2023. DR udkommer også med en podcast-serie i seks episoder – ligeledes med titlen ’Skyggekrigen’. Den kan høres første gang den 26. april på DR Lyd.Tekst: Annegerd Lerche Kristiansen
Research: Lisbeth Quass, Niels Fastrup og Frederik Hugo Ledegaard Thim
Design: Simone C. Møller
Programmering: Jesper Winther
Redaktør: Mathias Friis
Visuel redaktør: Frederik Storm
Foto: Afklassificerede billeder fra PET, Scanpix, sociale medier og Google Maps