Per Pedersen forgreb sig på små børn igennem to årtier uden at blive opdaget. Han filmede de overgreb, han i årenes løb begik mod 28 børn i børnehaven Rosenly og i en spejderklub.

Hans egne videooptagelser af overgrebene gør sagen klar – ligesom hans tusindvis af billeder gør det. Nu er han blevet dømt og afsoner i forvaring.

Men hans gerninger trækker lange tråde og har ødelagt både børn og voksne.

Dette er deres historier med deres egne ord. Og den sigtedes ord fra afhøringer og i retten.


Et barn

4.februar 2018. Uddrag af en samtale mellem en mor og hendes dengang 4-årige søn, fortsat.

En børnepsykolog har siden konstateret, at drengen har behov for specialiseret psykologisk traumebehandling som følge af gentagne overgreb.

Barn:
– Han gjorde det igen og igen og igen og igen.

– Jeg sagde, at han skulle holde op, men han ville ikke høre efter.

– Han gjorde det nok, fordi han var vred på mig. Fordi jeg drillede ham med hans navn, Per-Mer.

Mor:
– Tænker du meget på det?

Barn:
– Jeg tænker på det om morgenen og om aftenen og om morgenen og om aftenen … Jeg drømmer om det om natten.

En mor

Per Pedersen var i mange år spejderleder. I spejdergruppen misbrugte han flere børn. En mor til et af ofrene skriver her et brev til gerningsmanden.


Lederen

Den tidligere leder af børnehaven Rosenly fortæller.


– Jeg slipper aldrig af med skyldfølelsen. At det kunne ske.

– Politiet, som jeg under hele forløbet har oplevet som yderst kompetente og professionelle, bekræftede mig flere gange i, at sagen var så speciel, at jeg og personalegruppen ikke kunne se tegnene. Politiet sagde til mig, at husets uhensigtsmæssige indretning havde gjort det muligt og alt for let for Per at udføre sin handling

– Per var ansat i huset otte år, før jeg tiltrådte som leder. Jeg var leder for ham i cirka fem år. Det kom som et chok, da jeg en fredag middag blev informeret om, at Per var anholdt, og hvad sigtelsen gik ud på. Som leder fik jeg (af kommunen -red.) besked på ikke at give information til medarbejdergruppen. Blot oplyse, at Per var syg.

– Fra det blev officielt for forældre og personale og børn, at der var krænket børn i Rosenly, var det en helt vanvittig situation, jeg gennemgik.

– Jeg stod over for forældre, hvis børn var krænket, jeg stod med en viden, som de ikke havde. Den viden havde jeg fået, da jeg på tredjedagen skulle give kontaktoplysninger til politiet.

– Den viden var skrækkelig. Jeg stod som leder for en stor medarbejdergruppe, til hvem forældrene afleverede deres dyrebareste eje, og så havde vi ikke formået at passe godt nok på deres børn og beskytte dem mod så grusom en handling.

– Jeg kommer aldrig af med den skyldfølelse og tænker, at mange medarbejdere må have det på samme måde.
Efterforskeren

Chefefterforsker Ole Nielsen er politikommissær ved Københavns Vestegns politi og fortæller her.

Hvordan vil du beskrive den her sag?
– Alene omfanget og den langstrakte periode, hvor det har foregået, gør, at jeg vil betegne det som en meget, meget grov sag. Det belyses også meget godt af den straf, den pågældende nu er blevet idømt. Han har fået forvaring, altså lovens strengeste straf.

Hvad er det man finder på bopælen?
– Vi har ransaget den dømtes lejlighed fem gange.

– Det, vi finder i forbindelse med ransagningen, er et ganske omfattende materiale. På meget af materialet har vi fået dokumentation for de forbrydelser, han er sigtet for og nu også er dømt for. Der har været rigtig meget fotomateriale med optagelser af de overgreb, han har begået.

Hvad ville være din forklaring på, at den her mand har kunnet forgribe sig på børn i en periode på 20 år?
– Man kan undre sig over, at det kan lade sig gøre. Jeg tror, at forklaringen skal søges i den dømtes udvælgelse af de her børn. Han har været meget bevidst om, hvilke børn han har forgrebet sig på.

– Han har været meget bevidst om at gøre det i nogle situationer, hvor han har været alene med børnene. Han har været meget bevidst om at gøre det over for børn, som ikke har et sprog og blandt andet i skiftesituationer. Så han har ikke påkaldt sig opmærksomhed.

Hvordan vil du beskrive gerningsmanden?
– Det er en person, som er blevet mobbet i skolen, som i lange perioder har følt sig udenfor. Og så kommer der det her med hans seksualitet, der er han også anderledes end andre. Det er, hvad han selv har forklaret, og det er vel også den beskrivelse, jeg bedst kan give af ham.


Den dømte

Per Pedersen har ikke selv ønsket at tale med DR, men DR har fået adgang til politiets afhøringer af ham. Her følger et sammendrag af, hvad han sagde under afhøringer og i retten. Af hensyn til de pårørende er nogle detaljer sorteret fra.

12. marts 2017. Afhøring.

Sigtede forklarede, at han var ked af det, som han havde gjort mod drengene, og han ville gerne sige undskyld. Det var hans overbevisning, at ingen af de drenge, som han havde forgrebet sig på, havde opdaget, hvad der var sket. I nogle tilfælde fordi de sov, og i de andre fordi det var i en skiftesituation.


21. marts 2017. Afhøring.

Sigtede forklarede, at han godt var klar over, at han havde et problem i forhold til mindreårige børn, og sådan havde det været helt tilbage fra han var teeenager, da han blev klar over, at han blev tiltrukket af drenge i alderen 6-8 år.

Dengang havde sigtede ikke fysisk haft kontakt med drenge, og han havde ikke kunnet snakke med sine forældre eller andre om, at han var tiltrukket af drenge.

Sigtede havde haft en vanskelig opvækst og var blevet mobbet meget fra 3. til 9.klasse.

Hans søster vidste, at han havde en god tilgang til børn, og hun hjalp ham med at skaffe et job som pædagogmedhjælper i en børnehave.

Når sigtede skulle skifte drengene, tog han bleen af dem (herefter fortæller sigtede i detaljer, hvordan han krænkede eller voldtog børnene.) Samtidig optog han det på sin telefon. Optagelserne, som han tog med hjem, lagde han over på en tablet og siden over på et SD-kort. Nogle af optagelserne stod der navn på, men det var ikke dem alle.

Sigtede oplyste, forespurgt, at han foretrak drenge af udenlandsk herkomst, men etnisk danske drenge var også blandt dem, som han havde forgrebet sig på og havde lavet optagelser med.

Sigtede forklarede, at en anden arbejdsopgave i institutionen, som han udnyttede, var når de treårige sov til middag. Når sigtede havde opgaven med at putte dem og læse historier for dem, kunne han have favoritter blandt drengene, hvor han tog deres bukser og ble af og forgreb sig på dem, alt i mens han filmede det.


21.marts 2018. Byretten i Glostrup. Per Pedersen siger:

– Det er ikke noget, jeg synes, der er fedt at gå ind at gøre. Men jeg føler, at jeg har brug for at se de her drenge nøgne. De første gange var jeg rystende nervøs.

– Jeg synes også, det formilder, når det er sex, at det var mens, de var sovende.

– Det var blevet en dårlig vane.

– Jeg var bange for at blive opdaget. Derfor søgte jeg ikke hjælp. Jeg burde nok være stoppet.


Psykiatrisk vurdering, som indgik i retssagen mod Per Pedersen:

– Narcissisme.

– Lav intelligens i normalområdet.

– Seksuel afvigelse – pædofil.

– Høj risiko for residiv (for at begå forbrydelsen igen -red).

– Sarkastisk, humoristisk omkring sagen. Virker dog forpint.

– Yderst selvoptaget.

– Udtrykker tristhed over, at det er forbudt at være sammen med børn.

– Seksualitet udelukkende rettet mod børn.

– Mangel på skyld, ansvar og anger.
Per Pedersen blev idømt forvaring i byretten i marts 2018 og igen i landsretten i maj.

Følg temaet "De skjulte overgreb" her.

Pædofili er en diagnose, som beskriver gruppen af voksne, hvor den seksuelle tiltrækning til børn er stærkere end til voksne. Mange pædofile lever med denne seksuelle præference uden at begå overgreb, fordi de ved og føler, at det er forkert.

Læs mere om seksuelle overgreb hos Red Barnet.

Hvis du selv går med seksuelle tanker om børn, kan du ringe til Sexologisk Klinik. Telefonrådgivningen er anonym. Tlf: 65909909.

Credit


Tekst og research: Mette Mayli Albæk og Maria Lyhne Høj


Grafik: Mads Rafte Hein og DR Design


After Effects: Espen Moe


Kode: Jesper Winther, Casper Glumsøe Bach og Tommy Faldt Pedersen


Fotograf: Kasper Helms Thorsøe


Videoredigering: Robin Patrick Stampe Seierby


Redaktør for digitale fortællinger: Kim SchouPubliceret: 27. januar 2019