Fredag den 4. februar afsagde retten skyldkendelse i sagen mod Habib Yabor Kabi, hans lillebror og svigersøn.

De tre mænd blev blandt andet fundet skyldige i at have spioneret på vegne af Saudi-Arabien og i at have videregivet oplysninger om enkeltpersoner og organisationer i Danmark og udlandet samt om iranske militærforhold til den saudiske efterretningstjeneste.

De blev også fundet skyldige i at have finansieret og fremmet terrorisme ved at støtte grupper, som begår angreb i Iran, der ”går ud over grænserne for legitim frihedskamp”.

Gruppen blev frifundet for en række andre anklager i sagen. Blandt andet var det kun Habib Yabor Kabi, der blev fundet skyldig i at have billiget angrebet på militærparaden i Ahwaz.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om udvisning, og der bliver udmålt straf i marts. Strafferammen er op til 12 års fængsel.

DR har forelagt oplysningerne i denne artikel for Irans ambassade i Danmark. Ambassaden har svaret, men har ikke kommenteret den del, der handler om den iranske efterretningstjenestes rolle i planlægningen af et attentat på dansk grund.

Ambassaden afviser, at Iran var involveret i drabet på ASMLA-medlemmet i Holland.

Derudover skriver ambassaden, at det er ”uheldigt og uforståeligt”, at gruppen i Ringsted har fået ”lov til at misbruge gæstfriheden” i Danmark, mens de har fortsat deres aktiviteter i Iran.

Den saudiske ambassade ønsker ikke at stille op til interview, men skriver til DR, at de ser sagen som "et internt dansk anliggende".

- Det er meget vigtigt for os at understrege – med allerstørste tydelighed – at vi på ingen måde er en del af en såkaldt "stedfortræderkrig" her i Danmark eller andre steder, skriver ambassaden til DR.

PET har ingen kommentarer.

Credit


Tekst: Lisbeth Quass


Design: Emil Thorbjörnsson


Historie: Niels Fastrup, Søren Kristensen og Lisbeth Quass


Tekstredigering: Annegerd Lerche Kristiansen


Redaktør for Digitale fortællinger: Kim Schou


Baseret på dokumentarserien SPIONKRIGEN, som kan ses på DRTV.


Publiceret: 6/1 2022


Artiklen bygger på retsdokumenter, afhøringsrapporter, vidneforklaringer og andet materiale fra sagen og politiets efterforskning.