Over 12.500 mennesker har indenfor de seneste fem år fået konstateret spiseforstyrrelse.
Men måske kan virtual reality, også kaldet VR, være en del af løsningen.
VR-teknologien bruges allerede til folk med social angst, fobier og ptsd.
Som en af de første herhjemme har 45-årige Lene Ladegaard Thornvig det seneste halve år testet, om virtual reality kan hjælpe hende med at kontrollere sygdommen.
Lene har for det meste passet sin spiseforstyrrelse selv. Det har været hende mod maden.
Men i de seneste tre år har hun fået støtte og behandling af kommunen. To gange om ugen får Lene Thornvig Ladegaard hjælp af sin behandler gennem samtaler.
’Hvorfor har du haft brug for spiseforstyrrelsen, Lene? Hvorfor startede den med at være en ven? Hvorfor blev maden en fjende?’
I et halvt år er samtalerne blevet suppleret af et sæt virtual reality-briller, som hjælper hende, når hun sætter sig foran tallerkenen. Alene, hjemme i lejligheden.
VR-brillerne fungerer på den måde, at når Lene sidder over for et måltid, ser hun igennem brillerne en video af en person, der spiser det samme som hende. Videoerne er optaget på forhånd i hendes lejlighed – med præcis den mad, som Lene spiser.
Hun bliver guidet bid for bid. Hvornår hun skal spise, og hvornår hun kan lægge bestikket ned for at tage en slurk vand. Tempoet er hurtigere, end Lene normalt ville spise. Og i videoen kan hun høre sin vejleders stemme med støttende og opbakkende ord:
’Det er okay at spise slik og kage.’
’Lene, kulhydrater bliver du nødt til at have, for ellers kan du ikke træne.’
’For at kunne være sammen med andre, skal man have kulhydrater.’
’Du bliver ikke tyk af at spise en flødebolle.’
På den måde genskaber brillen virkeligheden så præcis, at Lene mærker samme følelser, tanker og reaktioner – som var det virkeligheden. Hun bliver eksponeret for det, der er ubehageligt. Nemlig måltidet. Men hun bliver holdt i hånden hele vejen igennem.
Faktisk er det aldrig gået så meget ned ad bakke for anoreksien.
Nu tager det mindre end en halv time at spise et aftensmåltid. Før tog det det dobbelte.
Før spiste hun ingen kulhydrater. Nu spiser hun det fire gange om ugen. Det kan være en bolle til morgenmad, pasta til aftensmad eller en flødebolle til dessert.
Og den har hun faktisk lært sig selv at nyde en fredag aften – på gode dage helt uden VR-brillerne. For første gang i 29 år.
I videoen her kan du opleve, hvad Lene ser og hører gennem brillerne.
Det er Center for Social Rehabilitering i Vejle Kommune, der har fået Lene til at afprøve brillerne. Hendes fremskridt er så store, at kommunen nu vil afprøve brillerne på langt flere borgere med spiseforstyrrelser.
Virtual reality bliver da også kaldt et revolutionerende værktøj indenfor terapeutisk behandling, og forskning rundt om i verden har vist, at VR som supplement til anden behandling også har en stor effekt på netop spiseforstyrrede.
Psykiatrisk Center i København planlægger et større forskningsprojekt, hvor de vil teste VR i behandlingen af folk med spiseforstyrrelser. Formålet er at få mere solid, dansk data på området.
Credit
Tekst og interview: Mette Mohr Martensen og Trine Hørlyck Bech
Grafisk design: Signe Heiredal
Fotograf: Julius Waag Poulsen
Kode: Jonas Halgren Nielsen
Kilder: Louise Glenthøj, Forskningsleder ved Virtual Researchgroup ved Psykiatrisk Center København. Mathilde Due Worm, Sygeplejerske med fokus på spiseforstyrrelse i Center for Social Rehabilitering ved Vejle Kommune og vejleder for Lene Thornvig Ladegaard. Sundhedsstyrelsen. Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.