Punk på grøntsager

Mød rockbandet, der hverken drikker alkohol eller spiser kød, men insisterer på at være hardcore.

Punk på grøntsager

Mød rockbandet, der hverken drikker alkohol eller spiser kød, men insisterer på at være hardcore.

  • Af Sara Kleist og Mathias Vejen
  • 4. aug. 2017
Scroll for at læse

Jaxon Craig går hurtigt fra side til side på scenen kun afbrudt af små pauser, hvor han stopper op og råber.

Han presser ordene ind i mikrofonen. Korte sætninger. Højt og aggressivt.

Ordene er ikke så tydelige, men det er blodårene på hans hals.

Det amerikanske punkband Safe and Sound spiller på en lille scene i udkanten af Budapest.

Foran dem går en håndfuld mennesker frem mod scenen, mens de kaster armene foran kroppen med knyttede næver og svinger benene i store cirkler. Ind i hinanden og rundt i lokalet.

Knap 20 minutter senere tænder loftlyset, og Jaxon lægger mikrofonen på det klistrede gulv.

På det tidspunkt ville andre punkstjerner nok kaste sig over whiskyflasker og damer. Men Jaxon har noget helt andet i tankerne.

Han er 'straight edge'.

- Nu vil jeg bare gerne have noget vand og hjem og sove, siger den 22-årige forsanger.

Efter en kort storhedstid i start 1990'erne har 'straight edge'-fænomenet fået et mindre comeback. Vi har fulgt i hælene på et spirende band i deres forsøg på at slå igennem i Europa.

Vi møder Safe and Sound for første gang før koncerten på det lille spillested Dürer Kert i udkanten af Ungarns hovedstad Budapest.

Mens vi venter på, at de skal ankomme, skriver Jaxon en sms: "jeg tror, at vi næsten er der".

De ankommer knap en time efter.

De fem punkere går afventende rundt og kigger på koncertbilleder på væggene. Der er højt til loftet, og med træbjælker og siddepladser langs væggene ligner Dürer Kert en nedlagt stationsbygning, der kunne have ligget i en lille flække et sted i Danmark.

- Tror I, at vi skal blive i Budapest i morgen, indtil vi skal afsted? Hvilken by er bedst i forhold til vegansk mad, Budapest eller Wien? spørger Jaxon ud i rummet.

Det er tredje dag i deres 15 dage lange Europa-turné. I dag er de kørt fra Tjekkiet, hvor de har spillet til Fluff Fest, en stor, vegansk punkfestival.

Safe and Sound er ikke bare et punkband. De er 'straight edge'. Og veganere.


Det betyder, at de hverken ryger, drikker, tager stoffer – eller spiser kød og animalske produkter.

En paradoksal forgrening af hardcorepunkens oprindelige form, som især i sin begyndelse i 1970’erne blev indtaget med et miks af alkohol og stoffer.


Bandet kommer fra den nordvestlige stat Washington i USA og har eksisteret i fem år. De er i gang med at udgive deres tredje plade, der udkommer til september.

De har været på turné i USA og Canada syv gange og har næsten 6.000 følgere på Facebook.

Covers til to af bandets tidligere albums.

Safe and Sound begyndte som et rent 'straight edge'-band. Enkelte medlemmer var vegetarer, men på deres første turné aftalte de, at de lige så godt kunne gå hele vejen og blive veganere. Alle sammen.

Alle fem har taget fri fra deres almindelige arbejde for at kunne tage på deres første turné i Europa.

Matth er sælger i en it-virksomhed, John og Jaxon arbejder for en vegansk madproducent, Sam er bud, og Sky er leder i en printerforretning.

De tjener ikke penge på at spille, men der er et lille overskud i salget af merchandise som T-shirts, kasketter og klistermærker.

- Så længe vi har nok penge til benzin til det næste sted, siger Jaxon.

I USA plejer de også at have rabatkuponer til vegansk mad og smagsprøver på vegansk beef jerky med, men det har de glemt at tage med til Europa.

For nogle år siden stod der bare: "Safe and Sound" på de t-shirts, de solgte. Men der gik ikke så længe, før de begyndte at skrive budskaber som "Bliv veganer" og "Vær sød ved dyrene, eller jeg dræber dig".

- Nu går de som varmt brød, siger Jaxon.

En medarbejder fra spillestedet møder dem i gangen og viser dem baglokalet.

De hjælpes ad med at bære instrumenterne ind i det lille rum. Efter at have gået frem og tilbage mellem baglokalet og den lille minibus med instrumenterne, smider de sig i sofaen. En tatoveret mand kommer og fylder det lille køleskab på gulvet op med vandflasker.

- Yes, udbryder de og henter en vandflaske hver.

Væggene er dækket af plakater, og døren er fyldt af klistermærker fra de bands, der har spillet her. Helt oppe under loftet er der skrevet bandnavne med sprittusch.

Safe and Sound har ikke nogen ’rider’ – en liste med krav til ting, der skal være i baglokalet. Men hvis de havde, ville der ikke stå luksuschampagne og farvesorterede M&M’s. Det ville nok være noget med hummus og vand med smag.

De synes ikke, at de er besværlige, fordi de er veganere, men de er taknemmelige for, at de i Europa får serveret mad før koncerten.

'Straigt edge' har sine rødder i klassisk punk.

Punkmusikken begyndte som en modreaktion på 1960’ernes budskab om kærlighed og tolerance. Genren gjorde oprør mod det etablerede borgerskab med systemkritiske budskaber og fandenivoldske koncerter.

Nogle af de mest indflydelsesrige i genren var det engelske band Sex Pistols. Koncerterne var vilde og præget af anarki, og filosofien var, at man skulle feste sig selv ihjel.

The Clash kom til senere med mere politisk orienteret musik, og herefter blev det politiske centralt for genren som helhed, men festerne fortsatte, og punkfans skyllede de politiske budskaber ned med alkohol og stoffer.

Der gik dog ikke lang tid, før modreaktionen fik en modreaktion.

'Straight edge' opstod godt et årti efter punkmusikken blev født. Bevægelsen begyndte, da forsangeren i det amerikanske punkband Minor Threat, Ian MacKaye skrev sangen "Straight Edge" i 1981.

Den 46-sekunder korte sang var et opgør mod det vilde liv, som mange punkere dengang levede.

I sangens første vers indkapslede han hele filosofien:

I’m a person like you

But I’ve got better things to do

Than sit around and fuck my head

Snort white shit up my nose

Pass out at the shows.

Jeg er et menneske, ligesom dig

Men jeg har bedre ting at lave

End at ødelægge mit hoved

Sniffe hvidt lort op i min næse

Besvime til koncerter.


'Straight edge' havde især sin storhedstid i 1990'erne. Men fire årtier efter sin begyndelse har bevægelsen fået et comeback. Det er særligt den veganske forgrening af subkulturen, der har gjort det mere populært at være 'straight edge'.

Også sociale medier har bidraget til udbredelsen af bevægelsen. Forsangeren i det britiske poppunkband As It Is, Patty Walters delte sin historie om, hvorfor han blev 'straight edge' på sin YouTube-kanal. Videoen er blevet set 360.000 gange. 

Matth har gule solbriller på og sidder i en lav lænestol, og de fire andre sidder klemt sammen i den slidte sofa. Alle sammen med ansigtet vendt nedad mod deres mobiler.

Der bliver hurtigt varmt. Jaxon åbner vinduet, sætter sig i karmen og skriver bandets navn med sprittusch i den krakelerede vinduesramme.

En ny tatoveret mand kommer ind med to glasskåle i hænderne. Endnu et høfligt, men oprigtigt jubeludbrud breder sig, og de fylder mad i dybe plastiktallerkner. Couscous, grøntsager, falafler og seitan.

Seitan er en imitation af kød, der består af hvedegluten, forklarer Jaxon.

- Der findes så mange slags falsk kød og ost. Jeg kan egentlig bare bedst lide ægte mad, siger Matth.

Før koncerten tegner de fem bandmedlemmer et stort kryds på deres hånd op med tusch. Langsomt og koncentreret.

De "x'er op", forklarer de.

Krydset på hånden er et symbol for 'straight edge'-bevægelsen.

Oprindeligt stammer symbolet fra koncerter, hvor mindreårige fik tegnet et kryds på hånden, så barpersonalet vidste, at de ikke måtte købe alkohol.

Men i 1980’erne tog tilhængere af 'straight edge' krydset til sig som et symbol for deres afstandtagen fra alkohol, stoffer og sex.

Mange 'straight edge're' har i dag de tre x’er tatoveret eller skrevet i deres biografi på sociale medier, og flere er også begyndt at tilføje et ’v’ i midten for veganisme.

- Det får mig til at føle, at jeg er en del af noget. Det er derfor, jeg gør det, siger Jaxon.

Safe and Sound går på scenen, efter at to opvarmningsbands har spillet. Omkring 30 mennesker står klar, nogle med en øl i hånden, andre med x’er på hænderne.

De nikker med hovedet i takt til musikken. Enkelte voldsommere og voldsommere, som koncerten skrider frem, indtil de bryder fremad i mængden og skubber andre til side.

Fem mænd sparker rytmisk med store, fejende sving henover gulvet, indtil de har skabt et helt tomt rum foran scenen. De slår ud i luften og løber hårdt ind i hinanden. Igen og igen.

Resten af publikum står langs væggene.

Koncerten når sit højeste, da bandet spiller et par covernumre af et andet 'straight edge'-band.

Da koncerten slutter, tænder lydmanden sig en joint, og publikum forvandler sig igen til helt almindelige mennesker.

Nogle lister ud, andre snakker indbyrdes og mange køber veganer-t-shirts.

Efter koncerten starter bandets jagt på en vegansk aftensmad.

Ved hjælp af en app, der viser veganske og vegetariske spisesteder i nærheden, har de fundet frem til en restaurent, der dog viser sig at være lukket.

I stedet trisser de hen til det vandrehjem, som deres pladeselskab har booket dem ind på.

Når man ikke holder vilde efterfester, har man eller ikke brug for at sove rusen ud næste dag.

I stedet bruger Safe and Sound deres fritid på at gå på sightseeing i de byer, de besøger.

Dagen derpå finder de den restaurant, der havde lukket aftenen før.

Det viser sig, at den slet ikke er vegansk. Den har bare en vegansk pizza på menuen, som består af tomat og et par ensomme oliven.

- Kan vi betale ekstra for at få nogle flere grøntsager på? spørger Jaxon.

- Det kan I ikke, siger kvinden bag skranken med løftede øjenbryn, så de spiser bare deres pizzastykker med tomatsauce og lidt oliven.

Efter frokosten går gruppen lidt rundt i Budapest. Sky køber en espresso, og Matth Googler sig frem til en kirke, der er hugget ind i en klippe. Den er kun et kvarters kørsel væk.

Tidligere på turnéen besøgte de en vandpark i nærheden af punkfestivalen i Tjekkiet. Det resulterede i en skulder, der gik af led, og nu hænger Matths arm i en slynge.

Efter at have vandret ti minutter op ad et bjerg, går de en hurtig rundtur inde i kirken for at sætte sig ud i solen og tage billeder af hinanden med udsigten i baggrunden.

De kigger tøvende på hinanden, når de bliver spurgt om, hvordan deres dage ville have set ud, hvis de havde tømmermænd.

- Det har jeg slet ikke tænkt over, for jeg har jo aldrig tømmermænd, siger Jaxon.

Da 'straight edge' opstod, var der mange, der ikke kun holdt sig fra alkohol og stoffer, men også fra tilfældig sex uden for et fast parforhold. Et promiskuøst forhold til sex blev opfattet som en del af mainstream-kulturen, som de nye punkere tog afstand fra.

'Straight edge'-tilhængere tolker deres afholdenhed forskelligt. De fleste er enige om at holde sig fra alkohol og stoffer, mens mange tillader sig at dyrke sex med deres kæreste.

Nogle holder sig fra koffeinholdige drikke, mens andre ikke har noget imod at drikke en kop kaffe. Men det hele handler om det kropslige og kontrollerede.

Dyrevelfærd er den seneste udvikling inden for bevægelsen. Den kødfrie forgrening af 'straight edge' opstod, da hardcorebandet Earth Crisis i 1990’erne promoverede veganismen gennem deres musik.

Mange 'straight edge're' går nu den puritanske planke ud og bliver vegetarer eller veganere.

For Safe and Sound handler musikken om mere end at råbe ned i mikrofonen og tegne krydser på hånden.

- Hardcore og punk er politik. Hvis du ikke har et budskab, så er din musik ligegyldig, siger han.

Og deres budskab?

- Bliv veganer, vær ordentlig ved dyr og se hvilken effekt dit valg har på alting. Og hvis du har lyst, så bliv 'straight edger'.

Jaxon forklarer, at andre musikgenrer principielt godt kunne være 'straight edge'.

- Men punk og hardcore er højt og vredt, og det ville nok ikke have den samme gennemslagskraft, hvis en singer-songwriter sang om det. Det er normalt at ryge, drikke og tage stoffer. Vi er et oprør mod det normale, siger Jaxon.

En klippekirke, tre timers køretur og en masse energidrik senere står bandet ud af minibussen. I Wien. Klokken er halv syv om aftenen.

- Hvis jeg var i et metalband, ville jeg altid ankomme vildt tidligt for at kunne tage en lur før koncerten, siger Jaxon.

Spillestedet hedder Venster 99 og er endnu mindre end det ungarske Dürer Kert. Der er to rum. Et med en bar og nogle lave sofaer og et med en lille scene.

Der er ingen mennesker i rummet med scenen, men der lugter af røg og sved. Begge af den daggamle slags.

De fem punkere henter instrumenterne i minibussen og hiver sprittuschen frem. De er klar til endnu en koncert.

Credit


Tekst: Sara Kleist

Foto og video: Mathias Vejen

Kilder: 'Straight Edge' af Ron Haenfler.

Webdokredaktør: Hans Christian Kromann