Løn som fortjent

Det burde næsten være umuligt for et land med ca. 330.000 indbyggere at komme med til EM. Men Islands deltagelse ved sommerens slutrunde kan på ingen måde tilskrives held.

Løn som fortjent

Det burde næsten være umuligt for et land med ca. 330.000 indbyggere at komme med til EM. Men Islands deltagelse ved sommerens slutrunde kan på ingen måde tilskrives held.

Scroll eller brug piltasterne for at læse

Island fremstod ikke som et potentielt EM-hold for nogle år siden. De havde aldrig nået en slutrunde, og i august 2011 lå de som nummer 124 på FIFA-ranglisten bag hold som Lichtenstein, Haiti og Nordkorea.

Men der var allerede noget i gære.

I 2011 kvalificerede de sig til U21-EM for første gang. Den unge spillertrup var tilstrækkeligt interessant til, at Lars Lagerbäck, der havde ført Sverige til fem slutrunder fra 2000 til 2008, sagde ja til landstrænerjobbet samme år. Han deler nu ansvaret med Heimir Hallgrímsson, der arbejder på deltid som tandlæge.

Den dygtige U21-generation, som Island havde i 2011, var en følge af, at landet begyndte at forbedre sine træningsfaciliteter fra omkring år 2000.

Siden har de bygget 30 kunstgræsbaner i fuld størrelse (syv er indendørs) og næsten 150 mindre baner, så unge spillere kan træne uanset vejret.

Disse indendørsbaner var en åbenbaring. Hver landsby ønskede sig en kunstgræsbane, og der er nu en i nærheden af næsten hver eneste skole i Island.
HEIMIR HALLGRÍMSSON til BBC

Desuden har landets spillere glæde af 639 trænere med UEFA’s B-licens og 196 med A-licensen.

Selv de yngste helt ned til femårsalderen har som regel uddannede og aflønnede trænere.
Trænerne har lært, at de skal lægge vægt på teknik.

Med en stor mængde kvalificerede trænere til få spillere, bliver mange dog gode. Island har produceret en række udlandsproffer.

En af dem er Swanseas begavede playmaker Gylfi Sigurdsson.

Og så skal vi ikke glemme den islandske mentalitet. Vi er vant til at arbejde hårdt, siger tidligere assistenttræner i Lillestrøm.
Siggi Eyjólfsson, til fotballtreneren.no.

Og netop dette fremhæves af mange som forklaring på Islands succes. Angribere som Nantes-spilleren Kolbeinn Sigthórsson (på billedet) skabes ikke, hvis banerne står tomme. De har arbejdet hårdt.

– Spillerne på holdet har den islandske mentalitet med, at man ikke får noget foræret, og de knokler benhårdt. Før har vi kun haft det at falde tilbage på, at vi arbejder hårdt, men nu har vi en generation, der har haft adgang til kunstgræs og haller, og som dermed har fået god teknisk træning, siden de var seks år, sagde tidligere stopper for den norske klub SK Brann, Olafur Örn Bjarnason, til Aftonposten.

Med indendørshaller, arbejdsvilje og dygtige trænere til rådighed er resultaterne begyndt at komme. I 2013 var Island kun en playoff-sejr mod Kroatien fra at komme med til VM i Brasilien. På vejen mod EM spillede de på deres styrker i en vanskelig gruppe.

Vi ved godt, vi ikke har individualister som Holland og Tyrkiet. Vi vinder på sammenhold, hårdt arbejde og god organisation, og vi er nødt til at være bedre end alle andre på disse områder.
HEIMIR HALLGRÍMSSON til magasinet Howler.

Netop Islands sammenhold, hårde arbejde organisationsevne kom til udtryk i kampen mod Letland.

Gylfi Sigurdsson får lov til at føre bolden en halv banelængde frem og afslutte på mål, fordi Gudmundsson på kanten og angriberne Sigthórsson og Finnbogason løber for ham.

Disse kvaliteter var gode nok til, at Island overraskede ved to gange at slå favoritterne fra Holland og sluttede på andenpladsen i gruppen, hvilket gav direkte adgang til sommerens EM-slutrunde.

Jublen kunne slippes løs efter pointdeling hjemme mod Aserbajdsjan.

Nogen kalder det et eventyr, og de har på en måde ret, men på en måde tager de også fejl. Dette er resultatet af masse menneskers hårde arbejde.
LARS LAGERBÄCK

Credit


Tekst: Thore Haugstad

Video: Jonathan Lavik og René Just Poulsen

Grafik: Mari Grafsrønningen og Morten Christopher Solem

Billeder: 1: Scanpix/Koen van Weel, 2: Scanpix/Francois Lo Presti, 3: Getty Images/Alex Grimm, 5: Scanpix/Henning Bagger, 6: Scanpix/Alkis Konstantinidis, 7: Getty Images/Alex Grimm, 10: Scanpix/Janek Skarzynski, 12: Scanpix/Jan Kåre Ness, 13: Scanpix/Halldor Kolbeins, 14: Scanpix/Hommedal, Marit, 15: Getty Images/Orhan Akkanat/Anadolu Agency, 16: Scanpix/Alkis Konstantinidis, 17: Scanpix/Koen van Weel, 18: Scanpix/Halldor Kolbeins

Redaktion: Maya Nissen, Christina Reyman og Alexander Sjöberg

Webdokredaktør: Hans Christian Kromann

Lavet i samarbejde med NRK med støtte fra Nordvision.