Det ultimative ”onemanshow”

Lille Wales har haft en række internationale fodboldstjerner. Endelig har de en, som også går op i at spille for sit land.

Det ultimative ”onemanshow”

Lille Wales har haft en række internationale fodboldstjerner. Endelig har de en, som også går op i at spille for sit land.

Scroll eller brug piltasterne for at læse

Man skulle næsten tro, der var en fejl på listen med landsholdsspillerne. Spillerne er fra klubber som Crystal Palace, Blackburn Rovers, Fulham, Huddersfield. Og så Real Madrid.

Men verdens dyreste fodboldspiller med en prisseddel på omkring 750 millioner er fra Cardiff. Og det skal Wales prise sig lykkelig for.

Wales har haft internationale stjerner før. Da de var med i deres hidtil eneste slutrunde, nemlig VM i 1958, var nøglespilleren John Charles, den legendariske spydspids fra Juventus.

De gik videre fra deres gruppe, men før kvartfinalen blev John Charles skadet. Det blev til et knebent 0-1-nederlag til Brasilien. Waliserne har lige siden spurgt sig selv, hvordan det ville være gået, hvis Charles havde spillet med.

Siden dengang har stjerner som Ian Rush, Mark Hughes og Ryan Giggs ikke formået at kvalificere Wales til en slutrunde.

Ikke alle profilerne har ofret sig lige meget. Nogle walisere var for eksempel ikke imponerede over, at Giggs droppede træningskampe for Wales for at prioritere klubfodbolden.

Sådan er Bale ikke.

I EM-kvalen gik han kun glip af tre minutter, og det var pga. krampe. I Spanien bliver folk irriterede over, at han giver den alt, hvad han har, for Wales kun få dage efter, han har været skadet for Real Madrid.

Men EM betyder alt for Bale.

Det har været det største i min karriere, på højde med Champions League. Det har betydet meget for landet.
Bale

Allerede i første kamp i kvalifikationen var Wales tæt på at smide point væk. På det uvante kunstgræs i bjergene stod det 1-1 mod Andorra med ni minutter tilbage.

Så skruede Bale bolden smukt ind på et frispark. 2-1. Eventyret var sat i gang.

Træneren Chris Coleman bestemte sig for at satse alt på at få udbytte af sin superstjerne, og skiftede til et forsigtigt 5-3-2-system.

Om det ville.

I den første kamp med det nye system scorede Bale to mål og lagde op til det tredje. 3-0. I alt scorede Wales elleve mål i EM-kvalen. Bale scorede syv af dem, og lagde op til to.

I kampen mod Israel havde Bale fire afslutninger på mål fra fire forskellige steder i anden halvleg. To af dem gik i mål.

Ved at se dem samtidig, ser man hvor dominant han er på banen.

Vi ser i dag den bedste spiller, som nogensinde har iført sig den røde landsholdstrøje.
ROBBIE SAVAGE, TIDLIGERE ANFØRER.

Trods Bale-magien er 11 mål i kvalifikationen ikke mange. I gruppe E scorede kun lille Andorra færre.

Så hvordan lykkedes det at gå videre?

Jo, samtidig med at Bale hærger oppe i front, lukker de andre af bagude.

Holdets andre profiler, som Ramsey, Williams og Allen (på billedet), sørgede for, at Wales kun slap fire mål ind i ti kvalifikationskampe. Holdkammeraterne takker Bale for, at de kan koncentrere sig om forsvaret.

Det er nemlig Wales’ paradoks: Det har ikke ført til misundelse eller splid, at de har en superstjerne, som gør det hele selv. Tværtimod har det fået holdet til at stå sammen – faktisk hele nationen.
Det har til og med fået sin egen hashtag: #TogetherStronger.

Fem måneder før EM bliver Bale skadet. Wales enes med Real Madrid om ikke at bruge ham i træningskampe. Nationen krydser fingre for, det ikke sker ved EM.

For Bale er denne generations John Charles. Så længe han er skadesfri, tror Wales på, at alt er muligt.

Uden ham vil hele korthuset derimod vælte.

Credit


Tekst: Thore Haugstad

Video: Jonathan Lavik og René Just Poulsen

Grafik: Mari Grafsrønningen og Morten Christopher Solem

Billeder: 2: Scanpix/Andrew Boyers 3: Getty Images/Keystone 4: Scanpix/Nicolas Asfouri 5: Scanpix/Matthew Childs 6: Scanpix/Andrew Boyers 7: Scanpix/Pascal Pavani 8: Scanpix/Peter Cziborra 10: Scanpix/Lyn Kirk 13: Scanpix/Andrew Boyers 15: Scanpix/Dado Ruvic 16: Scanpix/Elvis Barukcic 18: Scanpix/Rebecca Naden

Redaktion: Maya Nissen, Christina Reyman og Alexander Sjöberg

Webdokredaktør: Hans Christian Kromann

Lavet i samarbejde med NRK med støtte fra Nordvision.