Verdens vigtigste fodboldkamp

Der er over en milliard kroner på spil, når kampen om oprykning til den bedste engelske fodboldrække spilles på mandag.

Verdens vigtigste fodboldkamp

Der er over en milliard kroner på spil, når kampen om oprykning til den bedste engelske fodboldrække spilles på mandag.

  • 24. maj 2015
Scroll for at læse

Den store åbningsceremoni er overstået. Det eneste, der høres nu, er larmen fra de 80.000 tilskuere.

I spillertunnellen under Wembley står den danske målmand Brian Jensen og venter. Han er nervøs.

Om få sekunder bliver han og holdkammeraterne sendt ind på det enorme stadions græstæppe for at spille den vigtigste kamp i deres karrierer.

Det er nemlig ikke nogen almindelig fodboldkamp i den engelske 1. division. I dag afgøres det, hvem der skal have den sidste billet til den øverste engelske række, Premier League, og dermed en halv milliard kroner i præmiepenge. Taberen får ingenting.

Det var tilbage i 2009. Siden da er præmiesummen kun steget.

Når Norwich og Middlesbrough tørner sammen i finalen på mandag, er der i omegnen af 1,4 milliarder kroner til vinderen, hvilket gør finalen til største enkeltstående sportsbegivenhed målt på indtægter.

- Det var klart den største kamp i min karriere, husker Brian Jensen.

De største pengepræmier i sportens verden

PENGE PÅ SPIL I år betaler tv-stationerne 10,5 milliarder kroner for rettighederne til at vise kampene i Premier League.

Halvdelen bliver fordelt ligeligt mellem de 20 klubber i ligaen.

Den anden halvdel bliver fordelt mellem holdene baseret på deres slutplacering i ligaen og antallet af kampe, der rent faktisk blev vist i tv.

At beløbet kan blive så stort skyldes blandt andet de dyre tv-rettigheder til kampene i den bedste engelske række.

Tv-stationerne Sky Sports og BT Sport betaler sammenlagt 10,5 milliarder kroner for rettighederne til Premier League hver sæson. Og de penge havner i klubbernes pengekasser.

Derudover får oprykkerne en ekstra pengepose, så selv hvis de ender med at rykke ned i 1. division året efter, er de sikret 1,4 milliarder kroner i indtægter.

Til sammenligning tjener en oprykker i den danske Superliga lidt over otte millioner kroner.

- Det er fuldstændig ’out of this world’, siger Jesper Jørgensen, der er fodboldøkonom og direktør hos revisionsvirksomheden Deloitte.

- Man skal huske på, at hver Premier League-kamp, der vises på tv, svarer til 100 millioner danske kroner. Så tre-fire kampe på tv i England svarer til, hvad tv-selskaberne herhjemme betaler for rettighederne til at vise dansk fodbold på årsbasis.

- Det er nok omkring 15 gange så meget, man får for at blive sidst i Premier League, som man får for at vinde Superligaen, siger han.

Hvert år rykker tre hold op i Premier League.

Nummer et og to fra 1. division er direkte kvalificeret, mens nummer tre, fire, fem og seks spiller en kort turnering om den sidste plads.

I 2009 sikrede Burnley FC sig en plads i finalen mod Sheffield United efter en sejr over Reading i semifinalen.

Fra sin position mellem stolperne i sit mål, kan Brian Jensen se sine holdkammerater få en god start på finalen.

- Vi var flyvende. Vi stod godt på banen og gjorde det generelt rigtig fint, husker den danske målmand, der kaldes ’The Beast’ af klubbens fans.

I løbet af sæsonen har Burnley slået Sheffield United to gange.

- Så vi havde selvfølgelig en masse selvtillid, da vi så stod overfor dem i finalen.

Allerede efter 13 minutter skinner Burnley-selvtilliden igennem.

Burnleys Wade Elliott modtager bolden på sin egen banehalvdel, kæmper sig forbi to Sheffield United-spillere, inden han overlader bolden til en fremadstormende Chris McCann.

Han bliver tacklet på kanten af Sheffield Uniteds felt, og bolden havner tilbage hos Wade Elliott.

Og han behøver ingen betænkningstid.

Med en fantastisk førstegangsafslutning kanonerer han bolden op i det nærmeste målhjørne uden chance for Paddy Kenny i Sheffield United-målet.

- Vi havde set Wade Elliott sparke sådan nogle bolde ind flere gange, men det var mest til træning, så det var sgu ikke mange af de mål, som vi havde set i løbet af sæsonen fra hans side. Men det var genialt sparket, konstaterer Brian Jensen.

Målet får publikum til at gå amok.

- Clarets! Clarets! Clarets!

De 40.000 Burnley-fans på stadion gjalder ned mod banen med klubbens kælenavn ’The Clarets’, der stammer fra klubbens bordeaux-farve på både logo og trøjer.

Men Burnley er stadig 77 minutter fra sejren.

De 625 millioner kroner, som alle klubberne i Premier League får for salget af tv-rettighederne, falder ofte på et tørt sted for en oprykkerklub.

I de fleste tilfælde bliver pengene fokuseret på ét område:

- Spillerkøb. Gerne profiler.

Det vurderer John “Faxe” Jensen.

Han er i dag cheftræner for Fremad Amager i den danske 2. Division Øst, men efter fire sæsoner som Premier League-spiller for Arsenal fra 1992 til 1996 og en periode som assistenttræner i Blackburn i 2011 kender han engelsk fodbold indgående.

- Man vil bruge en del af pengene på at købe nogle endnu bedre spillere end dem, man har i forvejen. Hvis man vil undgå at rykke ned, skal man ganske enkelt have bedre spillere tilført truppen, for der er stor forskel på Championship (den engelske 1. division. –red.) og Premier League.

Den vurdering er Jesper Jørgensen enig i.

- En oprykker vil bruge langt hovedparten af pengene på spillertruppen – sekundært på at få hele organisationen til at spille i Premier League til at køre, og først på tredjepladsen vil der være plads til for eksempel talentudvikling, siger han.

Men nye profiler til holdet koster mange penge – både i indkøb og i løn.

Det kan derfor blive et dyrt bekendtskab for en nyoprykket klub, hvis de efter en enkelt sæson igen befinder sig i 1. divison, hvor indtægterne er meget mindre.

Derfor har ligaen indført et sikkerhedsnet i form af faldskærmbetalinger på i alt 750 millioner kroner, som skal sikre klubbens overlevelse.

- Premier League-klubberne giver et beløb på sammenlagt 750 millioner kroner over de næste fire år, og det sikrer, at man kan tilpasse økonomien til at spille i Championship, forklarer Jesper Jørgensen fra Deloitte.

- Man kan nemlig ikke bare fyre de dyre spillere, hvis man rykker ned, for de har deres kontrakter, og dem er man selvfølgelig nødt til at respektere, siger han.

Hvor meget er 1,4 milliarder kroner?

På Wembley kravler kampuret langsomt frem, og Burnley nærmer sig sejren.

10 minutter før tid ser det for alvor godt ud for Burnley. Sheffield Uniteds Jamie Ward tager bolden med hånden, får sin anden advarsel i kampen og bliver sendt tidligt i bad.

Med 11 spillere mod 10 kan det næsten ikke gå galt.

- Jeg tænkte ’kom nu! Kom nu!’. Vi blev ved med at have chancer, men hvor mange gange har man ikke set, at modstanderen så pludselig får et eller andet kluntet mål?, siger Brian Jensen.

Selv om Sheffield United kaster alt frem og satser offensivt, lykkes det at holde buret rent, og efter fem minutters tillægstid fløjter dommeren kampen af.

Burnley vinder finalen 1-0 og sikrer sig en plads i Premier League samt en check på næsten en halv milliard kroner.

Det var en helt vild oplevelse. Det sidder inde på lystavlen, og det vil det altid gøre.
- BRIAN JENSEN

Mens spillerne fra Burnley falder hinanden om halsen, er klubbens danske målmand ikke at finde i nærheden at sit mål. I stedet står han nu helt ude i banens ene hjørne, hvor hans kone og to sønner smiler og jubler.

- Det var en helt vild oplevelse. Det sidder inde på lystavlen, og det vil det altid gøre.

Som de fleste andre klubber brugte Burnley en del af deres tv-penge på at forstærke holdet med 10 nye spillere.

Men lige lidt hjalp det.

Efter 38 kampe i Premier League rykkede klubben ned i 1. division igen året efter.

Credit


Tekst: René Just Poulsen

Grafik: Phillippe Falkesgaard

Redaktør: Hans Christian Kromann

Topbillede: Bryn Lennon / Getty Images