Det er meget mærkeligt, synes de. De aner ikke, hvad der skal ske.
Det eneste, den lille gruppe af fodboldfans ved, er, at de har en aftale med den nyansatte assisterende landstræner for det islandske fodboldlandshold, Heimir Hallgrimsson.
Han har meldt sin ankomst på baren Ölver, hvor de mest hardcore fans af det islandske fodboldlandshold — de såkaldte Tolfans — altid samles for at se kampene.
Tolfans betyder over til dansk ‘den 12. Mand’ med henvisning til fodboldlandsholdets 11 spillere.
De islandske Tolfans blev dannet i 2007 og består i dag af flere end 700 medlemmer.
I aften er der træningskamp mod Færøerne, og gruppen forstår ikke, hvad han vil med dem her bare et par timer før kampstart.
Forundringen bliver kun større, da Heimir Hallgrimsson ankommer til baren og trækker den lille gruppe ind i et mindre lokale uden vinduer.
Han kobler sin bærbare computer til en storskærm. Med et klik på computeren dukker 11 spillere pludselig op på skærmen. Det er den islandske startopstilling til kampen mod Færøerne, gruppen af Tolfans ser på.
Se to medlemmer af Tolfansgruppen fortælle om det første møde med Heimir Hallgrimsson:
I Island bor der lidt over 330.00 mennesker. Det er omtrent det samme som i Aarhus, og blot nogle få tusinde flere, end der er registrerede fodboldspillere i Danmark.
Indtil for få år siden lå Island nummer 112 på verdensranglisten bag upåagtede nationer som Haiti og Lichtenstein. Det var tilbage i 2011, hvor svenske Lars Lagerbäck overtog posten som landstræner for det islandske landshold, der absolut intet havde at råbe ’huh’ for.
Men sammen med sin assistenttræner og senere sidestillede landstræner Heimir Hallgrimsson har de formået at skabe et unikt bånd til de islandske fans. Et bånd, der har transformeret islandsk fodbold — og gjort islændingenes hjemmebane i Reykjavik til et fort, hvor de ikke har tabt i en kvalifikationskamp siden 2013.
Dét bånd skyldes i høj grad Heimir Hallgrimssons besøg på den dunkle bar Ölver i 2013. Og det, der siden skete.
Siden Heimir Hallgrimsson tilbage i 2011 første gang besøgte Tolfansene på baren i udkanten af Reykjavik, har Islands fodboldlandshold rykket sig gevaldigt.
I 2014 var nationen fra vulkanøen lige ved at kvalificere sig til VM. To år efter, ved EM i Frankrig, spillede holdet tidligt i turneringen uafgjort med de senere vindere fra Portugal — og senere lammede Island 54 millioner englændere, der kunne se deres fodboldhelte ryge ud til Heimir Hallgrimsson og Lars Lagerbäcks tropper i ottendedelsfinalen.
Se Island sende englænderne ud af EM i videoen her:
I dag ligger Island nummer 22 på verdensranglisten og er for første gang i landets historie klar til at deltage ved verdensmesterskaberne i fodbold — som den mindste nation nogensinde.
— Tidligere havde vi jo ikke stor succes i fodbold, og jeg husker de dage, hvor ens eneste håb var, at vi bare ikke blev ydmyget med et nederlag på tre eller fire mål, siger den islandske præsident Gudni Johanesson og tilføjer:
— Succesen betyder, at hele verden nu følger os. Jeg har været mange steder i verden, hvor man har lagt mærke til den islandske succes.
Udefra ligner baren Ölver ikke noget særligt.
Det eneste vindue, der vender direkte ud mod vejen, er tonet. Selve barens betonfacade er malet rød, og skodderne i vinduerne — der for de flestes vedkommende har udsigt til undersiden af en rampe til en parkeringsplads — inviterer næsten intet lys ind.
Inden for er baren bastant og mørk. Nogle firkantede aflange borde står midt i rummet omringet af sorte læderstole. En motorcykel er blevet rammet ind i en montré, der fylder det meste af den ene endevæg. Kun den brede bar over for motorcyklen med skinnende fadølshaner og bagbeklædning af spejle og på-hovedet-hængende sprutflasker lyser rummet op.
Det er svært at forestille sig, at stemningen kan være sydende i de dunkle omgivelser. At folk bliver afvist i døren på dage, hvor det islandske fodboldlandshold spiller kamp, fordi der er for mange mennesker indenfor. At Islands landstræner Heimir Hallgrimsson lige netop her har lagt kimen til den fodboldsucces, Island har oplevet de seneste år.
Oversigt over Islands udvikling på FIFA-ranglisten
Tilbage i 2011 spredte rygtet om Heimir Hallgrimssons besøg på Ölver sig hurtigt.
— Vi troede alle sammen, at han kun ville komme en enkelt gang. Men til den næste kamp ringede Heimir og sagde, at han ville komme igen. Vi tænkte bare: “Virkelig? Hvor fedt!,” siger Sveinn Asgeirsson, der er næstformand i Tolfan-gruppen.
I dag er Ölver stuvende fuld på kampdage, når op mod 700 Tolfan-fans klemmer sig sammen for at høre på Heimir Hallgrimsson.
— Hvis nogen går ud for at ryge, kommer de ikke tilbage til deres plads. Og flere gange har der været så fyldt, at folk har måttet stå uden for og kigge med ind gennem vinduet, siger Benjamin Hallbjörnsson.
Se Tolfan-fansene Benjamin Hallbjörnsson og Sveinn Asgeirsson fortælle om, når Heimir Hallgrimsson kommer på besøg på baren.
Tolfan-gruppen blev etableret i 2007 efter en kamp mod Spanien, der var endt uafgjort, men blev fejret som en sejr hjemme i Benjamin Hallbjörnssons stue.
De første år var svære for de islandske Tolfans.
Til Islands hjemmekampe blev den lille gruppe placeret oppe i et hjørne af stadion langt fra banen, og når Benjamin Hallbjörnsson med kælenavnet ’Bongo’ forsøgte at slå en rytme an på sin tromme og starte en slagsang, blev han sshyshet på af de andre tilskuere på stadion.
— Men da Lars Lagerbäck og Heimir Hallgrimsson blev ansat og hørte os på stadion, ville de have os skøre tosser ned tættere på spillerne lige midt på tribunen. Så dér blev vi rykket ned af fodboldforbundet, fortæller Benjamin Hallbjörnsson.
— Kulturen har ændret sig. Før ville islændingene ikke komme, før kampene gik i gang, nogle gange endda først efter de var gået i gang. Nu er de der før med deres trøjer, hatte og flag, har Heimir Hallgrimsson sagt til ESPN

Heimir Hallgrimsson blev i 2014 forfremmet fra assisterende landstræner til at dele landstrænerrollen med Lars Lagerbäck. Og efter EM i 2016, hvor Lars Lagerbäck stoppede som islandsk landstræner for siden at overtage et tilsvarende job for det norske landshold, har Heimir Hallgrimsson været islandsk landstræner på egen hånd.
Men selv med eneansvaret for landsholdet er Heimir Hallgrimsson blevet ved med at komme på Ölver få timer før hver hjemmekamp.
— Jeg kan godt lide at bevare, hvad der er unikt ved vores fællesskab, og selvom jeg nu er landstræner, ville det ikke være respektfuldt, hvis jeg ikke stadig tog derhen før hver kamp, har Heimir Hallgrimsson sagt ifølge Reuters.
Se Benjamin Hallbjörnsson forklare, hvorfor Heimir Hallgrimsson betyder så meget.
Grunden til at båndet til landsholdet er så specielt, mener formanden for Tolfan-fansene, Benjamin Hallbjörnsson, skyldes landets lille størrelse.
— Vi er så lille en nation med så få folk, at alle på tribunen kender nogen på banen. Enten har man selv gået i skole med en spiller, eller også kender sidemanden spilleren. Så vi har ikke samme afstand til landsholdet, som man har i andre nationer, fortæller Benjamin Hallbjörnsson.
Den opfattelse deler præsident Gudni Johanesson, som han fortæller om i klippet her:
Nu er Island klar til VM i Rusland, hvor den lille nation endnu engang skal nedlægge traditionsrige fodboldlande, hvis holdet skal videre fra gruppespillet.
Argentina og Lionel Messi venter i holdets første kamp ved VM nogensinde.
Efterfølgende krydser Island veje med den afrikanske nation, der har deltaget næstflest gange ved VM, nemlig Nigeria, mens islændingene i deres sidste gruppekamp skal forsøge at gentage triumfen fra VM-kvalifikationen og slå Kroatien.
En tiendedel af den islandske befolkning rejste for to år siden til Frankrig for at følge holdet ved EM. Helt så mange forventes ikke at tage til VM i Rusland, mest af alt fordi islændingene blot har fået allokeret 4.000 billetter til hver kamp.
Men selvom det islandske landsholds vigtige aktiv — fansene — langt fra alle kan være med til VM, får det ikke Tolfan-fanen Benjamin Hallbjörnsson til at tvivle på resultatet.
— Vi kan gå hele vejen, siger Benjamin Hallbjörnsson.
Tror du virkelig på det?
— Det gør jeg virkelig. Og det bør du også. Danmark vandt jo EM, efter at hele holdet havde været på ferie på Tenerife og drikke. Pludselig var I med, og så vandt I. Hvorfor skulle vi ikke kunne gøre det samme?.
Island spiller sin første kamp ved VM den 16. juni.
Du kan se dokumentaren 'Islands utrolige fodboldeventyr ' på DRTV her.

Credit
Tekst: Johan Haarløv
Video: Johan Haarløv og RUV
Foto: Ritzau Scanpix
Redigering: Annegerd Lerche Kristiansen og Kim Schou
Grafik: Mads Rafte Hein
Redaktør for digitale fortællinger: Kim Schou
