30 år efter Kim Schumacher: Han var et speedsnakkende ikon og en grænsebryder

Fredag den 12. juni var det 30 år siden, Kim Schumacher døde af aids, kun 40 år gammel. Alle Tiders DR tegner et portræt af manden, der blev et speedsnakkende ikon for en ny, ung og grænsesøgende generation.

  • Kim Schumacher i kvindeligt selskab i underholdningsprogrammet 'Labyrint'. Foto: Dorte Straarup.
  • Kim Schumacher gik fra radio til TV i 1985, hvor han optrådte som vært i sit eget tv-program ’Nittennioghalvfems’, der præsenterede nye musikvideoer fra ind- og udland. Foto: DR Arkiv.
  • Telefonerne har unægteligt forandret sig en del siden Kim Schumachers 80'er-programmer. Foto: DR Arkiv.
  • Kim Schumacher havde øjen-makeup på og iscenesatte sig selv på en måde, der aldrig var set før, da han debuterede på TV. Makeup blev der mindre af med årene. Foto: DR Arkiv.
  • Kim Schumacher blev kun 40 år. Foto: DR Arkiv.
1 / 5

Han trådte ind i Danmarks Radio, som Jørgen de Mylius havde gjort det 20 år tidligere. Han var ny og anderledes med et sprog, der ikke lignede noget, man tidligere havde hørt i DR.

Kim Schumacher var med i et nyt kuld af unge radioværter, der skulle lave radio til de unge på P3. Katrine Ring, Andrew Jensen og Schumacher startede alle i foråret 1982, og de afløste tidligere teenageværter som Hans Otto Bisgaard, der skulle i gang med at lave Radio Rita, samt Erik Kramshøj og Ole Reitov.

Andrew Jensen, der i dag er vært på ’P4 Play, Musik til frokosten’, husker Kim Schumacher som anderledes:

- Vi havde alle sammen styr på vores udsendelser, men Kim var altid supertjekket. Han nedskrev alt det, han ville sige i radioen på forhånd - hans udsendelser var timede og tilrettelagte ned til mindste detalje. Vi andre var altid direkte i æteren. Han var heller ikke en, som hang ud i Diskoteket som os andre, så man stødte ikke sådan ind i ham til daglig.

Andrew Jensens mor er englænder, og han havde været radiovært i England, hvor han spillede engelsk popmusik. Derfor havde han sin musiksmag derfra. Katrine Ring var mere til det alternative og mere til italiensk avantgarde-pop. Kim Schumacher hentede al sin inspiration fra USA, og han brugte altid sine egne plader. I udsendelsen ’Monopolets Helte’ fra 2009 fortæller Katrine Ring om sin oplevelse af Kim Schumacher i begyndelsen:

Kim Schumacher var fascineret af den amerikanske gademusik, blandt andet funk, disko og hiphop. Stilen i hans udsendelser var inspireret af diskoteksmiljøet, og han kædede musikken sammen uden pauser, mens han speakede i overgangene mellem numrene. Andrew Jensen fortæller videre:

- Kim var til maxisingler. Det var ikke noget, der normalt blev spillet i radioen, men han gjorde det ofte. Maxisingler havde størrelse som en LP og var ekstra lange udgaver (og ofte specielle remix) af de ’almindelige’ syvtommer hitsingler. De blev også udgivet herhjemme, men det var mest diskoteks-DJ’s, der brugte dem.

Andre af Kim Schumachers kendetegn var, at han var meget dygtig til at bruge sproget på nye måder. Og han havde et hurtigt taletempo, som var helt ukendt i datidens radioformidling. Når man lytter til et klip fra hans radioudsendelser i 1984, er tempoet ikke så meget anderledes, end det er i dag. Men dengang var det speedsnak for lytterne. Og de unge lyttere elskede det.

0:00

Andrew Jensen husker fra den første tid, at Kim Schumacher var med til at rykke grænserne for, hvad man kunne tillade sig at sige i radioen. Da Andrew Jensen kom til DR fra engelsk radio, der også havde en mere løs stil, blev det pointeret, at han skulle tiltale lytterne med ’De’.

I det hele taget blev de nye studieværter ikke bare sluppet løs, udsendelserne skulle godkendes. Men Kim Schumacher rykkede grænserne for, hvad man kunne sige i radioen. Det var dog ikke helt nemt for ham i starten. Hans første radioudsendelse i DR blev produceret den 3. maj 1982, men først udsendt over en måned senere den 20. juni 1982.

Blandt andet spiller Kim Schumacher i den udsendelse et nummer fra Princes meget sexfikserede plade ’Controversy’ og beskriver for lytterne, hvad den går ud på. Hør hvad Kim Schumacher siger i klippet fra hans første udsendelse:

0:00

Kim Schumacher kommer til fjernsynet og bliver ikon

Kim Schumacher optrådte første gang på tv i forskellige udklædninger i Wikke og Rasmussens absurde univers i børneudsendelsen ’TV Børn. Fredag i farver’ ved årsskiftet 1984/1985. Men han blev for alvor kendt, da han senere i 1985 optrådte som vært i sit eget tv-program ’Nittennioghalvfems’, der præsenterede nye musikvideoer fra ind- og udland. Radioværten var nu synlig, og han havde øjen-makeup på og iscenesatte sig selv på en måde, der aldrig var set før.

Se et klip fra den første udsendelse den 21. februar 1985 her:

Også Kim Schumachers næste tv-serie var et musikprogram med musikvideoer, men nu havde seerne for alvor fået øje på den specielle studievært. Han deltog nu i en lang række af gætteprogrammer hos Erling Bundgaard, inden han blev vært for underholdningsprogrammer som ’Kims Korner’ og ’Labyrint’. Han fik mindre makeup på - måske fordi udsendelserne nu henvendte sig til hele familien. Men Kim Schumacher beholdt sin friske og uortodokse tone.

Kim Schumacher var vært for ’Labyrint’ helt frem til sin død 12. juni 1990. Ingen vidste, at han havde fået den nye frygtede og på det tidspunkt dødelige aids-sygdom, der kostede ham livet.

Men da han sagde 'farvel for denne gang, vi ses måske til efteråret', i ’Labyrint’ den 24. april 1990, blev det hans sidste optræden med et frisk ’Auf Video Sehen’.

Artiklens forfatter, Louise Broch, er researcher og arkivar i DR Arkiv.

FacebookTwitter