(Foto: Dennis Rosenfeldt)

40 år efter premieren: Nu kan Erik Kjersgaards danmarkshistorie ses igen

I år er det 40 år siden, at historikeren Erik Kjersgaard gav sit bud på Danmarks historie på DR's dengang ene tv-kanal. I den kommende tid kan serien ses igen på DR2 og DRTV. Her kan du se masser af billeder fra optagelserne i sin tid.

 • For få år siden fortalte DR 'Historien om Danmark', og også i årtierne inden har DR af og til kastet sig over at fortælle danmarkshistorien til seerne. Historikeren, forfatteren og TV-værten Erik Kjersgaard gjorde det for præcis 40 år siden - i 1982, og i de kommende måneder - med start på lørdag den 9. juli - bliver det muligt at se eller gense programmerne på DR2 og DRTV. (Foto: Dennis Rosenfeldt)
  1 / 13
 • Udsendelsesrækken hed 'Danmarkshistorie', og programserien bestod af 12 udsendelser på en time hver. Her fortalte Erik Kjersgaard Danmarks historie fra oldtiden og frem til 1945, og modsat mange andre DR-produktioner blev der også lavet en lang række 'bag om'-billeder fra produktionen, og det er nogle af dem, vi viser her. (Foto: Dennis Rosenfeldt)
  2 / 13
 • Ved premieren den 10. oktober 1982 handlede det om, hvordan Danmark blev til, og det iskolde tundraland, hvor kun nogle få dyr og mennesker kunne færdes, blev illustreret sådan her i udsendelsen. (Foto: Dennis Rosenfeldt)
  3 / 13
 • Erik Kjersgaard og produktionsholdet kom vidt omkring, da de lavede programmerne. Til hver times udsendelse, de producerede, var de ude på optagelse 12-14 steder. Her gælder det for eksempel Hammershus på Bornholm. (Foto: Dennis Rosenfeldt)
  4 / 13
 • Her er de ved gravpladsen på Lindholm Høje i Nørresundby... (Foto: Dennis Rosenfeldt)
  5 / 13
 • ...og her gælder det en Rebildfest, hvor Danmarks og USA's venskab fejres, og USA's uafhængighedsdag blev fejret. Det var samtidig også en god anledning til at fortælle om de mange danskere, der i sin tid emigrerede for at prøve en ny tilværelse i Guds eget land. (Foto: Dennis Rosenfeldt)
  6 / 13
 • Nogle enkelte gange var producer Bent Børge Larsen og hele produktionsholdet også i udlandet, når det forekom relevant, eller var forbundet med den øvrige danske historie. Her er Erik Kjergsgaard & co. syd for grænsen, og holdet var for eksempel også i den svenske hovedstad for at beskrive det stockholmske blodbad og på kirkegården i Reims i Frankrig, hvor der er sønderjyske krigsgrave. (Foto: Dennis Rosenfeldt)
  7 / 13
 • Allerede fra midten af 1960'erne lavede Erik Kjersgaard historiske programmer for DR, og i perioden fra 1962 og næsten 20 år frem var han fast tilknyttet Nationalmuseet og blandt andet leder af Oplysningsafdelingen på stedet. (Foto: Dennis Rosenfeldt)
  8 / 13
 • DR's serie om 'Danmarkshistorie' kaldte Erik Kjersgaard selv 'en ordentlig mundfuld' i nogle af de mange interviews og omtaler, der var med ham i forbindelse med premieren. Serien blev produceret over tre år og sendt i oktober, november og december 1982, hvor Erik Kjersgaard selv samme år blev direktør i Den Gamle By i Aarhus. Det var Erik Kjersgaard frem til sin død i 1995. Han blev 63 år gammel. (Foto: Dennis Rosenfeldt)
  9 / 13
 • - Fantasien har været i sving for at finde steder, der kan illustrere historiske steder, for jeg har ikke ønsket, at vi blot gik på rundtur på landets museer, forklarede Erik Kjersgaard i et stort interview med Politiken den 1. august 1982 forud for premieren på serien. (Foto: Dennis Rosenfeldt)
  10 / 13
 • Her er Kjersgaard og holdet på Gråbrødre Torv i København, som også var et af de steder, der blev filmet. (Foto: Dennis Rosenfeldt)
  11 / 13
 • 'Danmarkshistorie' med Erik Kjersgaard kan ses på DR2 de kommende 12 lørdage - med start 9. juli - fra klokken 10.00-11.00 samt på DRTV. Afsnittene - og andre Erik Kjersgaard-udsendelser - kan også ses på dr.dk/bonanza. (Foto: Dennis Rosenfeldt)
  12 / 13
 • Erik Kjersgaard var far til Clement Kjersgaard, der i 18 år har været vært på DR2- samme kanal, hvor faderen nu også kan ses. Spøjst nok har Clement Kjersgaard også premiere på et nyt program den 9. juli og 10. juli klokken 12.15 - dog i radioens P1. Da sender kanalen programmet 'Jorden Rundt med Clement'. Her ser han på, hvad der er de store historier, tendenser og udviklinger i verden, og han diskuterer og analyserer det med et panel af danske og internationale gæster. (Foto: Anders Beier)
  13 / 13