(Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

85 år fredag: Susse Wold har været alt fra stuepige til verdensdame på skærmen

Mange husker Susse Wold som Gitte Graa i 'Matador', men hun har også medvirket i meget andet i DR de seneste 60-65 år. Den 17. november fylder hun 85 år. Tag med tilbage til noget af det, hun har lavet for DR.

 • Susse Wold spillede både en verdensdame og køligt kalkulerende i rollen som Gitte Graa, da hun var Jørgen Varnæs' elskerinde i DR's elskede dramaserie 'Matador' fra 1978 til 1981. Rollen er måske i den brede offentlighed en af Susse Wolds allermest kendte, men hun har haft mange flere gennem sin lange karriere, hvor hun fortsat er aktiv. Fredag den 17. november fylder Susse Wold 85 år. (Foto: © Else Tholstrup, DR)
  1 / 19
 • Allerede i slutningen af 1950'erne og i starten af 1960'erne havde Susse Wold de første filmroller og roller i Fjernsynsteatret i DR. Hun fik lidt af et gennembrud i Jean Ganets 'Stuepigerne' på DR i november 1962, hvor hun kunne ses i rollen som lesbisk stuepige i samspil med Lone Hertz. Foto: DR Arkiv.
  2 / 19
 • I september 1964 kunne Susse Wold ses sammen med blandt andre Frits Helmuth på skærmen i det musikalske program 'Sensation og stilhed' med, som det hed, indfald og udfald fra Erik Knudsens digtning. Foto: DR Arkiv.
  3 / 19
 • Den 1. april 1965 fyldte DR 40 år, og det var samtidig dagen, hvor TV-Byen i Søborg blev indviet. Susse Wold havde en aktiv rolle den dag, hvor hun spillede med i 'Intermezzo' af Ernst Bruun Olsen. Foto: DR Arkiv.
  4 / 19
 • I 1968 var Susse Wold - der er datter af skuespilleren Marguerite Viby, her, der og alle vegne i DR's sendeflade. Her har hun en større rolle i 'Københavnerliv', der var et dansk skuespil fra 1968, men med en historie fra 1880'ernes København, fortalt af Knud Poulsen. Foto: DR Arkiv. (© Framegrab)
  5 / 19
 • I en længere årrække bød DR på en nyopsat operette i julen, og det var også tilfældet i 1968, hvor DR 2. juledag bød på Johann Strauss' operette 'Flagermusen'. Her ses Susse Wold (th.) sammen med netop afdøde Jørgen Reenberg og Birgitte Price. Operetten var instrueret af sidstnævntes mand, John Price. Foto: DR Arkiv.
  6 / 19
 • I 1968 kunne denne trio, Susse Wold, Lise Ringheim og Malene Schwartz, også ses, da DR præsenterede tre programmer om Ludvig Brandstrup som revyforfatter og scenekunstner. Foto: DR Arkiv.
  7 / 19
 • Op igennem 1960'erne medvirkede Susse Wold i over 20 opsætninger i Fjernsynteatret i DR, og også i 1970'erne tog hun del i en stribe programmer. Her er det 'Kongen skal dø' i 1970. Susse Wold blev uddannet på Privatteatrenes Elevskole i 1960, hvorefter hun fik sin debut på Alléscenen på Frederiksberg. Fra 1964-1971 var hun fast tilknyttet Det Kongelige Teater. Foto: DR Arkiv.
  8 / 19
 • Midt i teaterforestillingerne på Det Kongelige Teater og TV-opsætningerne havde Susse Wold også tid til at være med i DR's radioteater. Her blev formiddagene tit benyttet til indspilningerne, så skuespillerne kunne nå deres forestillinger på teatrene senere på dagen. Her er det blandt andre Berthe Qvistgaard, Bodil Kjer, Erik Paaske, Erik Wedersøe, Frits Helmuth, Susse Wold og Pernille Grumme fra Radioteatrets opsætning af 'Den bedrøvede bugtaler' i december 1971. Foto: DR Arkiv.
  9 / 19
 • Susse Wold havde også en kort medvirken i en af DR's helt store serier i 1970'erne - 'Huset på Christianshavn'. Her spillede hun fransklærerinden Terese, som Egon (Willy Rathnov) blev forelsket i, da han begyndte at gå til fransk. Dansk familieserie. "En stakket glæde". April 1975 - afsnit 56 (© Framegrab)
  10 / 19
 • I 1980 er det anderledes alvorligt, da Susse Wold spiller med i Palle Kjærulff-Schmidt og Klaus Rifbjergs serie 'Vores år'. Her spiller Susse Wold den kræftsyge Regitze. (Foto: © Rolf Konow)
  11 / 19
 • DR's lystspilserie 'Een stor familie' i 1982 var nærmest et familietræf for Susse Wold og familien. Hendes mand, Bent Mejding, instruerede, moderen Marguerite Viby spillede Olga Mortensen - kaldet 'Morten' - og Susse Wold spillede advokat og senere sekretariatschef. (Foto: © Rolf Konow)
  12 / 19
 • I Anders Bodelsens serie 'Mørklægning', der blev sendt i 1992 - men foregik i 1944 - spillede Susse Wold skyldplaget kone til Ole Ernst, der var filminstruktør i serien.
  13 / 19
 • I år 2000 kunne Susse Wold ses i flere DR-roller. I 'Edderkoppen' var hendes navn Kitty Gordan, der gennemgår, at hendes mand, politikommissær Gordan, dør. Her ses hun sammen med Stine Stengade i serien. (© Lars Høgsted)
  14 / 19
 • I DR's dramaserie 'Rejseholdet' i 2000 bliver Rejseholdets øverste chef, kriminalinspektør Ulf Thomsen (Erik Wedersøe) af sin chef (Susse Wold) tvunget til at foretage omrokeringer, han bestemt ikke bryder sig om. (Foto: © Ulla Voigt, Ulla Voigt)
  15 / 19
 • I 2014 fik Susse Wold sig lidt af en overraskelse. Hun mødte op på Det Ny Teater i København for at holde foredrag - troede hun da. For inde i salen ventede ikke et almindeligt publikum, men hele Københavns Drengekor, der gav sig til at synge for hende. Og senere blev hun først til 'Her er dit liv'-studiet, hvor DR kom godt rundt om den lange skuespillerkarriere. Her ses hun sammen med ægtemanden, Bent Mejding, og sønnen Christian Mørk. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  16 / 19
 • Da Susse Wold, fyldte 80 år for fem år siden, havde hun for første gang hun ladet et TV-hold følge sit liv på Hawaii, hvor hun hvert år bor fast i fire måneder. Det har hun og ægtefællen Bent Mejding gjort i 30-35 år, siden de begge forelskede sig hovedkulds i den voldsomme natur og den sanselige livsindstilling hos de lokale. (© DR Samfundsliv)
  17 / 19
 • Susse Wold har også flere gange været med til at forholde sig til lytternes dilemmaer i 'Sara og Monopolet' på P4. Her er hun i en særlig udgave fra 2021, hvor skuespillerne fra Thomas Vinterbergs Oscar-vindende film 'Druk udgjorde monopolet. Det var fra højre Susse Wold, Lars Ranthe og Thomas Bo Larsen - og Sara Bro til venstre.
  18 / 19
 • En af de seneste gange, Susse Wold har været på skærmen, var tidligere i år, hvor finalisterne i finalen på 'Danmarks bedste portrætmaler' skulle afbillede hende. Både på dr.dk/bonanza og DRTV kan du se Susse Wold i en stribe af de TV-spil og dramaserier, som er nævnt i artiklen her. (Foto: © Sille Serup, Mastiff)
  19 / 19